Çocuklar ne okumayı seviyor? Çocuklar kitap okumayı seviyor mu? Evet, çocuklar kitap okumayı baya seviyor ama hangi kitapları seviyor? Aslında, kitap okumayı biraz onlara bırakmak gerekiyor. Bizim onlar için uygun gördüğümüz kitapları mı yoksa kendi favori kitapları mı derken, kızımın da favorisi olan 6-7 kitabı ortaya çıktı. Bana da “Can Yael hangi kitapları okumaktan hoşlanıyor?” diye sorduğunuz için, sizlere kızımın en sevdiği kitaplar ile ilgili bir içerik hazırlamaya karar verdim…

Astronotlar Üşür Mü?

İlk kitap, aslında geçen yıldan. İş Bankası Kültür Yayınları’ndan Astronotlar Üşür Mü? Bu kitabı daha önce de sizlerle paylaşmıştım. Kızımın sevdiği bir kitap. Uyumadan önce, mutlaka kendi kitaplığından bir kitap seçiyor ve biz o kitapları okuyoruz ve daha sonra uyuyor. Bu da onun sevdiği kitaplardan bir tanesi. İçerisinde bilime dair, çocukların sorduğu çok güzel sorular ve onların bilim insanları tarafından cevapları var. Örneğin, “Ayda ip atlanır mı?” ya da “Yıldızların ışıklarını kim yakar?”. Yalnızca uzayda değil, dünyada olan her şeyi bulabilirsiniz. Kitap, hastalıklardan başlıyor, kandan başlıyor. Çöller var, göller var, ırmaklar var. İnsanlar, sağlık sistemleri ve dünya üzerindeki oluşumlar ile ilgili harika bir başucu kitabı. Gerçekten çok hoşuma gidiyor, ayrıca kızım okumadığı zamanlarda ben okuyorum. Kitapta her şey var, müzik var mesela. Örneğin; dünyanın en eski müzik parçalarından bir tanesi, 1972’de keşfedilmiş. Asur kenti Ugarit’in kalıntıları arasından çıkarılan tabletlerde yer alan şarkı, M.Ö 1400’lü yıllarda yazılmış bir ilahiymiş. 3400 yıllık bu parça, arp için bestelenmiş. Bu kitap, her yıl İş Bankası Yayınları tarafından, ücretsiz olarak karne hediyesi olarak verilen bir kitap. Her çocuk, karnesi ile birlikte, herhangi bir İş Bankası Yayınları’na giderek alabilir.

Bitkiler Nasıl Büyür?

Bu kitap benim için çok önemli: Bitkiler Nasıl Büyür? Neden bitkiler benim için çok önemli? Ben çocukken Acıbadem’deydik, babaannem Bostancı’da oturuyordu ve benim babaannem bitkileri çok seven biriydi. Çiçekler yetiştirirdi ve bizim onunla sabah- akşam yürüyüşlerimiz olurdu. Bana, bütün bitkilerin, ağaçların ve çiçeklerin isimlerini öğretirdi. Bu nedenle ben, insanoğlunun, doğadan ayrı bir varlık olmadığını düşünüyorum. Her ne kadar şehir hayatlarında yaşasak da, doğadan kopmamalıyız. En önemli şey de ağaçları bilmek, tanımak. Bu kitap da bunu çocuklara çok keyifli bir şekilde anlatıyor, çıkartmalarla anlatmış.

Yine Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan bir kitap. Kitapta, bitkileri mevsimlere göre ayırıyor, nedir diye anlatıyor. Örneğin, “Domates nedir?” diye anlatıyor. Çok sayıda bitkiyi anlatıyor ve arkalarında çok sayıda çıkartma var. Çocuğunuz o çıkartmaları yerine koyabiliyor. O yüzden bu kitap, çok hoşuma gitti. Yaş grubu olarak da, aslında geniş bir yaş grubu. Mevsimler de var; hangi mevsimde hangi bitkileri görebiliriz? Hangi bitkiler sonbaharda vardır?

Hangi mevsimde hangi meyve yetişir ya da yetişmez konusunu çok güzel anlatıyor.

Doğanın döngüleri ile, hangi mevsimde, hangi bitki, sebze, meyve yetişiyor, çocuklar bunları öğrense ne güzel olur!

Örneğin, Haziran başında, İstanbul çok güzel kokuyordu. Bunun kokusunun neden olduğunu, nedeninin at kestanesi ve ıhlamur ağaçları olduğunu bilmeyen varsa, şimdi öğrensin. Bu nedenle, çocuklarımıza bitki türlerini, ağaçları, sebze ve meyveleri ve onların nasıl yetiştiğini öğretmemiz gerekiyor.

Çılgın Sörfçüler 2

Defne Olgun Müminoğlu; benim çok yakın arkadaşımdır. Çocuk kitapları yazan, çok önemli bir yazardır. Çok uzun zamandır da pek çok kitap serileri var. Çılgın Sörfçüler 1 ve 2 olarak çıkarttığı yepyeni bir serisi var. Bize de yollamış, çok teşekkür ederiz, Canyel’in bu yaz tatilindeki kitabı olacak. Bu kitapta da yine kızının üzerinden gidiyor, kızı rüzgar sörfüne başladı. Onlar üzerinden kurguladığı karakterler var. Karakterler; Poyraz, Mira, Tansu, Emma ve Tim’den oluşuyor. Bay Bilgi ve Mira üzerinden de gidiyor ve hikayeyi anlatıyor. Çeşitli hikayeleri çözüyorlar; yarı dedektiflik, yarı polisiye şeyler var, sörf üzerinden onlara yeni şeyler öğretiyor. 7 yaş üzeri çocuklar için uygun bir kitap, Defne Olgun Müminoğlu’ndan.

Larousse İnsan Vücüdu Atlası

Can Yael’in favori kitabı. Annesi gibi o da yeni şeyleri, bilgiyi seven bir çocuk. Masalları hikayeleri ben de severdim; ancak ben de genelde olayların işleyişini, nasıl olduğunu çözmeyi seven bir insanım. Kızım da benim gibi olmuş. Bu kitabı çok seviyoruz biz. Mandolin Yayınları’ndan Larousse İnsan Vücüdu Atlası. Gerçekten çok çok güzel bir kitap.

Yalnızca çocuklar için değil, siz de açtığınızda göreceksiniz. İnsan vücudunun, bağışıklık sistemini, üremeyi, genleri, ırksal farklılıkları, pek çok farklı şeyi o kadar güzel anlatıyor ki!

Gerçekten bir anatomi kitabında, bizim gibi temel tıp bilgisi olmayan insanlara pek çok şeyi öğretiyor. Örneğin, ırkları anlatıyor. Irklara göre insanoğlunun genetik yapısının nasıl ayrıştığını çok güzel anlatıyor. İletişim kurmak bölümünde, birbirimizi nasıl tanıdığımızdan bahsediyor. İfadeden, saç tiplerinden, yüz ifadelerine göre duygulardan nasıl tanıyabiliriz diye anlatıyor. Daha sonra, yavaş yavaş duyu organlarımıza geçiyor. Gözlerimiz, burnumuz, kulaklarımız, ağzımız diye anlatıyor. Ve cildimizden bahsediyor ve bu çok önemli. Kızıma özellikle bunu anlattım.

Güneşten korunmak nedir? Ciltteki yağ dokusu, bebekler, pek çok şeyi anlatıyor. Duygulardan, yüz ifadelerinden bahsediyor ve sonra asıl hikayeye geçiyor. Hareket Etmek bölümünde, iskelet sistemimiz üzerinden kas yapımızı anlatıyor. Gerçekten, iskelet ve kasları anlatan bir atlas. Can Yael buradan çok fazla şey öğreniyor, ben de öğreniyorum. Beslenme bölümünde; ağzımızdan başlayarak, sindirim sistemimizi çok güzel anlatıyor.

Nefes almak bölümünde, solunum ve dolaşım sisteminden bahsediyor. Nasıl soluk alırız? Soluk almayı anlatmış. Bazı hayvanlardan bahsetmiş, kalbimizin nasıl çalıştığından bahsetmiş; anlatmış da anlatmış. Bu nedenle, bulabiliyorsanız, Larousse İnsan Vücüdu Atlası’nı edinmenizi öneriyorum. Çünkü, kim olduğunuzu bilirseniz, hayat daha kolaylaşıyor.

Dünya Çocukları

Yine çok sevdiğimiz bir kitap. Bulut Yayınları’ndan, Merak Kütüphanesi başlığı altında, Dünya Çocukları kitabı. Örneğin, bu Can Yael bebekken aldığım bir kitaptı. Kızım 2-3 yaşlarındayken beri bu kitaba bakmayı çok seviyor.

Kitap, örneğin “oyun” kavramını, Asya, Avrupa, Amerika kıtası olarak bölüyor. Çinli bir çocuk ya da Sibiryalı bir çocuk nasıl oyun oynuyor, bunları çocukların üzerinden anlatıyor. Gerçekten çok güzel. Kitabın başında, dünya çocuklarını gösterdiği bir harita var. Can Yael ona hep bakmayı sever. Dünya haritası üzerinden, hem o ülkeyi ve o çocuğun evdeki yaşamını hem de geleneksel bayramlarını, milli bayramlarını ve oyun anlayışlarını anlatıyor, gerçekten çok ilginç bir kitap. Örneğin, dünyadaki bütün karnavallardan bahsederek, çocuğunuzun dünyayı keşfetmesini sağlayacağınız bir kitap.

Şarkı Söyleyen Berber

Bu kitap da kızımın çok sevdiği bir kitap. Yapı Kredi Yayınların’ndan, ben de çok seviyorum. Arslan Sayman yazmış, Deniz Üçbaşaran resimlemiş. Bence Türkiye’den çıkan en iyi kitaplardan bir tanesi diyebilirim, özellikle hikaye ve illüstrasyon açısından. Güzel bir kitap, biraz şiir diliyle yazılmış. Kafiyeli bir dille yazılmış; biri meraklı berber, diğeri şarkı söyleyen berber. Meraklı berber, insanlara hizmet vermiyor ama şarkı söyleyen berberin dükkanı dolup taşıyor.

Meraklı berber de bunu merak ediyor. Bunu yaparken, kıskançlık da yapıyor. Bu kitapta biraz da aslında; kendi değerlerine sahip çıkmanın öneminden bahsediyor. Kendinle mutlu olup barıştığın zaman, hayatın da seninle barıştığını gösteren bir kitap. Çünkü meraklı berber, o kadar merak ediyor ki, şarkı söyleyen berberi sabote etmeye gidiyor. Ama biliyorsunuz, çocukların dünyasında her zaman adaletli mesajlar vermek gerekiyor. Kötülük yapıyorsak, karşılığında da kötülük buluyoruz diyor.

“Meraklı berber, böylece sadece bıyığını değil; çok beğendiği, her sabah ayna karşısında saatlerce oynayıp şekil verdiği kaküllerini de kaybediyor. Çünkü, ajanlık yapmak için şarkı söyleyen berberin dükkanına gidiyor. Şarkı söyleyen berber de, meraklı berberin oyununu bildiği için onun oyununu bozmak için saçını, bıyıklarını ve kaküllerini kesiveriyor. Hikaye de böyle bitiyor.

Bunlar, kızımın çok sevdiği kitaplardı. Ben de, onunla birlikte yeni şeyler öğreniyorum. Sizin de çocuklarınızla birlikte okumaktan hoşlandığınız, bizimle paylaşmak istediğiniz kitaplar varsa, yorum kısmında paylaşırsanız, belki ben de Can Yael de yeni kitaplar keşfederiz. Bugünlük benden bu kadar, hoşçakalın!