Klorofil yeşil sebzelerin büyük kısmında bulunuyor ve bazıları ise onu besin takviyesi olarak almayı tercih ediyorlar. Klorifilin potansiyel faydaları arasında sağlığın iyileşmesi, enerji düzeyinin artması ve hastalıklar ile savaş bulunuyor.

Klorofil Nedir?

Klorofil, yeşil sebzelere rengini veren pigmenttir ve bitkiler bu klorofili güneş ışığıyla birlikte besin üretmek için kullanıyorlar. Beslenmeye klorofil eklemenin en temel yollarından birisi yeşil sebzeler yemek. Buğday çimi bu konuda özellikle etkili çünkü çok bol miktarda klorofil barındırıyor ve onu toz, su veya kapsül olarak tüketmek mümkün.

Klorofili beslenmeye eklemenin kolay yollarından bir tanesi onu besin takviyesi olarak almak. Bu takviyeler damla, hap veya kapsül olarak bulunabiliyorlar. Pek çok klorofil takviyesinde klorofillin bulunuyor. Bu madde, doğal klorofilin suda çözünebilen ve beden tarafından daha kolay absorbe edilebilen bir türü.

Faydaları

Klorofil insanlar tarafından uzun yıllar boyunca bir sağlık takviyesi olarak kullanıldı. Çeşitli tıbbi çalışmalar onun cilt problemler, vücut kokusu sorunları ve bazı kanser türleri ile savaşta etkili olabileceğini gösteriyorlar.

Klorofil onun faydalarından yararlanmak isteyen çoğu kişi için tüketimi güvenli bir madde ancak herhangi bir sağlık problemine sahip olanlar ve ilaç kullananların önce doktorlarına danışmaları daha iyi.

Yaşlanma Karşıtıdır

Klorofilin haricen cilde uygulanması yaşlanmanın etkileri ile savaşta rol oynayabiliyor. Klorofil içeren bir jelin cilde uygulanması, yapılan araştırmalarda, güneş kaynaklı yaşlanma işaretlerinde iyileşme sağlamış. Çalışmada dört sağlıklı kadından alınan deri örnekleri kullanılmış ve 12 gün sürmüş.

Çalışmanın sonuçları, klorofillin ile tedavi edilen cildin tretinoin adlı cilt kremi kullanılmış bir cilt kadar yaşlanma etkilerinden kurtulması. Araştırmacılar tretinoin ile klorofil jelinin güneş kaynaklı yaşlanmaya karşı iyi bir çözüm olacağını düşünüyorlar.

Sivilce Tedavisi

Klorifilin haricen uygulanması sivilcelere karşı da mücadeleyi kolaylaştırabiliyor. Bir çalışmada klorifillin içeren bir jelin yüzde bulunan sivilceler ve görünür gözenekler konusunda fayda sağladığı görülmüş. Çalışmada orta ve ciddi miktarda sivilcesi olan 10 kişi gözetim altında tutulmuş ve jel 3 hafta boyunca kullanılmış.

Bir diğer çalışmada ise araştırmacılar fototerapi ve klorofil jelini birleştirerek uygulamışlar, kontrol grubunda ise sadece fototerapi uygulaması yapılmış. İkisini kombine halde alan deneklerde sivilceler azalmış, sivilcelerin boyutları küçülmüş ve cilt yağlanmasında da azalma görülmüş. Ancak 24 katılımcının hepsi asyalıymış ve cilt renkleri daha koyuymuş. Dolayısıyla herkeste aynı etkinin görülemeyebileceği belirtiliyor.

Kan Yapıcı Özellikler

Klorofil kimyasal olarak hemoglobine benziyor ve bu protein vücutta oksijeni taşıyan alyuvar hücreleri için temel oluşturuyor. Araştırmacılar buğday çimi suyunun klorofil bakımından zengin olduğunu ve hemoglobin eksikliği bozukluğunda tedavi edici özellikler gösterebileceğini belirtiyorlar.

Deodorant Özellikleri

Klorofilin deodorant özellikleri yıllardır araştırılıyor. 1960’larda yapılan bir çalışmada klorofilin kolostomi geçirmiş hastalarda kokuları azaltmaya yaradığı keşfedilmiş. 1989 yılındaki bir çalışmada ise klorofilin bu konuda etkili olmadığı belirtilmiş. Ancak 1980 yılındaki bir diğer çalışmada ise klorofilin huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerde vücut kokularında azalma sağlamış.

Günümüzde bazı deodorantlarda ve ağız yıkama sularında klorofil bulunuyor. Bazıları ise klorofil haplarını vücut kokularını azaltmak için alıyorlar.

Yaraları İyileştiren Özellikleri

Klorofilin yaraları iyileştirici özellikleri 1940’lar ve 1950’ler boyunca araştırılmış ve bazı vakalarda ameliyat yaralarında faydalı olabileceği ve enfeksiyonları önleyebileceği görülmüş.

Daha yakın zamanlarda ise, 2008 yılındaki bir çalışmada, klorofillin içeren ilaçların yaraların iyileşmesine katkı sağladığı ve kokuları azalttığı görülmüş. Bazı doktorlar bu ilaçları hala kullanıyorlar.

Kanser Tedavisi

Klorofilin kanser tedavisinde etkili olabileceği bazı hayvan deneylerinde görülmüş:

• 2015 yılındaki bir çalışmada klorofillinin kanser gelişimini önleyebildiği ve yavaşlatabildiği tespit edilmiş.
• 2005 yılındaki bir çalışmada ise doğal klorofilin farelerde kolon kanseri riskini azalttığı tespit edilmiş. Farelere kırmızı et ağırlıklı ve yeşil sebzelerin az olduğu gıdalar verilmiş ve bu da kolon kanseri riskini arttırmış. Ancak klorofillin konusunda herhangi bir sonuç yok.
• 2016 yılındaki klorofillin ile yapılan araştırmalarda ise bu maddenin farelerde akciğer kanseri gelişimini yavaşlattığı tespit edilmiş.

Daha Fazla Araştırma Gerekli

Her ne kadar klorofilin potansiyel faydaları çeşitli olsa da, bunları destekleyecek yeteri kadar bilimsel araştırma henüz mevcut değil ve varolanların da daha fazla incelenmeleri gerekli. Pek çok çalışma küçük ve sınırlı olduğu için bu faydaların hepsini insanlarda görmek mümkün olmayabilir.

Klorofilin etkili olduğu diğer alanların şunlar olduğu belirtiliyor:

• artan enerji
• hormon dengesi
• artrit ve fibromiyalji
• kilo verme

Klorofil Zengini Gıdalar

Doğal rengi yeşil olan pek çok sebze klorofil barındırıyor. Bunlar temel olarak şöyle:

• ıspanak
• marul
• hardal yaprakları
• yeşil algler
• spirulina
• maydanoz
• brokoli
• yeşil lahana
• kuşkonmaz
• yeşil fasulye ve nohut
• yeşil çay

Klorofilin yanında bu sebzelerde faydalı vitamin ve mineraller de bulunuyorlar.

Klorofil Takviyeleri Kullanmak

Klorofil takviyelerinin gücü ve formülü değişiklik gösterebiliyor. Bazı takviyeler suya ekleniyorlar, bazılarını ise kapsül olarak yutmak gerekiyor. Klorofil içeren ürünlerin paketlerinde genelde kullanım önerileri mevcut. Ancak mevcut değilse öncelikle bir doktora veya beslenme uzmanına danışmak doğru olacaktır.

Pek çok sıvı klorofil takviyesinin günde 1 çay kaşığı alınması öneriliyor. Eğer tadı iyi değilse az miktar ile başlayıp sonra arttırmak da mümkün. Kapsüllerde ise doz genelde 100-300 miligram ve günde 3 defa oluyor.

Klorofil takviyeleri genelde kullanımı güvenli ürünler ve ciddi yan etkilere sahip değiller. Ancak hamile ve emziren annelerin önce doktorlarına danışmaları gerekli.

Bazılarında klorofil takviyeleri mideyi bozabiliyor veya cilt sorunları yaratabiliyor. Bu tip etkileri fark ederseniz takviyeyi almayı bırakmalı ve doktora görünmelisiniz.