Güzellik dünyasında çok fazla sevilen bazı bileşenlerin, vadettikleri şeyleri yerine getirdiklerini gösteren çok az kanıt olduğunu genelde unutuyoruz. Örneğin, kömürü ele alalım. Trend olan içecekler ve diş macunlarının yanı sıra kömür bazlı ürünler, cilt bakımında çok yoğun bir şekilde kullanılıyor. Doğal bir içerik olan ve uzun zamandır toksinlerin vücuttan atılması için ilaç olarak kullanılan kömürün aynı etkiyi cildiniz üzerinde de gösterdiğini destekleyen yeteri kadar çalışma bulunmuyor. Kömürün etkinliğini göstermek için genelde oldukça ikna edici olan teoriler ve referanslar kullanılıyor.

Peki stok yaptığımız onca kömür maskesi ile ne yapacağız? Bu noktada olmak oldukça kafa karıştırıcı olsa da kömürün, cilt üzerindeki faydalarına bu yazımda birlikte bakacağız.

Özet Bilgiler

Bileşen adı: Kömür

Bileşen türü: Tutucu madde

Esas faydası: Toksinleri atar.

Kimler kullanmalı: Teorik olarak kömür, fazla yağı yok eder. Bu nedenle yağlı ciltler, kömür bazlı cilt bakım ürünlerinden en fazla faydayı sağlayan cilt tipidir.

Ne sıklıkla kullanılabilir: Kömürün, cilt bakımında kanıtlanmış etkileri olmadığı için cildinizde kömür bazlı ürünleri ne sıklıkla kullanmanız gerektiği tam olarak belli değil. Ancak kömür aktif bir madde olmadığı için alerjik reaksiyonlara ya da tahrişe neden olmaz.

Ne ile kullanılabilir: Kil, ciltteki yağı emdiği için kömür ile birlikte kullanılabilir.

Ne ile kullanılmamalı: Kömür diğer bileşenleri absorbe ederek yok edebileceği için kömürü aktif bileşenler ile kullanmamanız iyi olacaktır. Ancak kömürü cildinizden temizledikten sonra aktif bileşenleri kullanabilirsiniz.

Kömür nedir?

Kömür, karbon bazlı maddelerin yanması sonucu oluşur ve tebeşire benzeyen siyah bir maddedir. Daha önce “kömür” ve “aktif karbon” terimlerinin birbirleri yerine kullanıldığını duymuş olabilirsiniz. Ancak aktif karbon, yüzeye tutunmak için işlenerek çok daha geniş bir alanda kullanılır. Kömür, gaz ya da inorganik bir kimyasal ile işlendiği zaman gözenekleri açar ve şekillendirir.

Çok teknik detaya girmek istemiyorum ancak aktif karbon, moleküller arası kuvvetin bir türü olan dispersiyon kuvvetlerini kullanır. Dispersiyon kuvvetleri, maddeler arasında mikroskobik düzeyde çalışan yapışkan bir kuvvettir. Elektronların hareketi ile şekillenen geçici dipoller nedeni ile oluşurlar. Aktif karbonun geniş bir yüzey alanı olduğundan diğer maddeler ile dispersiyon kuvveti oluşturmak için oldukça fazla alanı vardır. Aktif karbonun bu yapışkan karakteristiği, etkileşime geçtiği maddeleri ortadan kaldırma konusunda etkili olmasını sağlıyor ve iyi bir detoks maddesi olarak karşımıza çıkmasına neden oluyor.

Tıpta aktif karbon önceden zehirlenme, gastrointestinal enfeksiyonlar ve mide bulantısı gibi durumlarda toksinleri ortadan kaldırmak için kullanılıyordu.

Aktif karbon genelde maskelerin, yüz sabunlarının, soyucu süngerlerin, deodorantların içinde ve saç ile kafa derisi tedavilerinde kullanılıyor. Bunların yanı sıra kendi başına toz pudra ya da tablet formunda kullanılabiliyor.

Kömürün Cilt Bakımındaki Faydaları

Teorik olarak kömürün yapışkanlığı akne tedavisi için ve ciltten kiri ve yağı sökmek konusunda detoksifiye olarak kullanılıyor. Ancak bu iddiaları bilim ve araştırmalar ile desteklemek gerekiyor. Kömürün toksinleri ciltten bölgesel olarak uygulandığındaki sökme yeteneği henüz kesin olarak kanıtlanmış değil.

Kömür yüz temizleyicileri ve maskelerin akneye eğilimli ciltler için faydalı olduğu söyleniyor. Ancak bu temizleyicilerin içerisinde ya alfa hidroksi asitler (AHA’lar) ve beta hidroksi asitler (BHA’lar) gibi akne karşıtı bileşenler ya da gözeneklerdeki yağı söken kaolin ile meyve özleri gibi şeyler bulunuyor. Bu nedenle kömürün tek başına kullanıldığında, yani cilt soyma ve yağı kontrol altına alma konuauns etkili olduğu bilinen diğer bileşenler ile kullanılmadığı zaman etkili bir tedavi sunduğunu söylemek için henüz çok erken.

Kömürün Yan Etkileri

Genel olarak kömür inaktif olduğu için alerji ya da tahrişe neden olmaz, yani zararlı değildir. Ancak kullandığınız ürüne dikkat etmeniz ve içerikte yer alan diğer bileşenlere bakmanız önemlidir. Örneğin, osyal medyada gördüğünüz ve herkesin sevdiği kömür bazlı soyucu bir maskenin (muhtemelen zarar verecektir) sonucunun neye neden olabileceğini bilemezsiniz. Bu nedenle kömür bazlı bir ürün kullanmak istiyorsanız cildinizin bariyerini korumak için nazik bir ürün tercih etmelisiniz.

Kömür nasıl kullanılır?

Aktif karbon, toksinleri sökmek için fiziksel etkileşime ihtiyaç duyar. Kömür teorik olarak yağı sökmek için uzun süreli olarak kullanılabiliyor. Ancak kömürün faydaları hakkındaki veriler henüz yetersiz olduğu için nasıl kullanmanız ya da ne sıklıkla kullanmanız gerektiği hakkında kesin bir bilgi bulunmuyor. Bu nedenle kömür bazlı bir ürün kullanacaksanız üreticinin talimatlarına uymanız en iyi seçenek olacaktır.

Kömürün Diğer Kullanım Şekilleri

Daha önce bahsettiğim gibi kömür cilt sorunlarını tedavi etmek için hem bölgesel olarak hem de tıbbi amaçlarla ağızdan alınarak kullanılabilmektedir. Sindirilebilir kömürün, evde yapılan detoksta kullanılması konusu oldukça tartışmalıdır (beslenme düzeninize herhangi bir takviye eklemeden önce doktorunuzla konuşmalısınız). Ancak kömür cilt bakımında kullanılıyorsa ağızdan alınarak tüketilmemelidir. Kömürün akne tedavisinde sindirilerek önerilmemektedir.