Erkek köpek ve kediler idrar spreyleyerek bölgelerini işaretlerler. Bu özellikle idrarı çok kokan kediler için daha geçerlidir. Kısırlaştırmak kokuyu ortadan kaldırır ve ayrıca idrar spreyleme vakalarını da azaltır. İşaretleme başlamadan önce yapılması en etkili halidir ancak işaret koyma alışkanlık haline geldikten sonra bile işe yarar.

Kısırlaştırma testis kanseri ihtimalini azaltır.

Kötü huylu prostat hiperplazisi, prostatit ve perineal hernia ihtimalini köpeklerde azaltır.

Erkek köpekler hormonal olarak birbirlerine agresyon gösterirler ve erkek kediler de böyledirler. Kısırlaştırma bu davranışın büyük kısmını ortadan kaldırırken köpeğin evini ve aile bireylerini koruma dürtüsünü ortadan kaldırmaz.

Kısırlaştırma genelde eşyalara veya aile bireylerine sürtünme gibi tartışmalı köpek davranışlarını azaltır veya ortadan kaldırır.

Erkek köpek ve kediler eş bulmak için ses çıkarırlar çünkü hormonal dürtüleri vardır ama kısırlaştırma bunu da ortadan kaldırır.

Kısırlaştırılan hayvanlar cinsel olarak çileden çıkmazlar. Kısırlaştırılmayan hayvanlar sahipleri çiftleşmelerine izin vermezlerse sinirlenirler çünkü hormonal dürtüleri karşılanmaz. Testosteron olmadığında bu dürtüler olmazlar ve hayvanların dikkatlerini üreme yerine insan ailelerine vermeleri daha kolay olur.

Testislerin Alınması

Bu prosedürde erkek hayvanın testisleri alınır. Rahim ve yumurtalık alımına göre daha hızlı ve kolaydır çünkü testisler bedenin dışındadırlar. Normal bir erkek hayvan için karın boşluğuna girmeye gerek olmaz ve anestezi süresi çok kısadır. Hayatın erken dönemlerinde testisler karın bölgesinde yer alıyorlar. Doğumdan kısa süre sonra kanaldan testis torbasına inerler. Testisler kanalda veya karında kalacak olurlarsa kısırlaştırma daha karmaşık olur çünkü onları bulmak gerekir. Testis torbasında testisleri bulunmayan hayvanlar genelde uygun spermler üretmezler ve bu nedenle zaten kısırdırlar. Fakat testosteron ürettikleri için tartışmalı davranışları ve idrar kokuları devam eder. Geride kalan testisler kanser de geliştirebilirler ve bu nedenle bulunup ortadan kaldırılmaları gerekir.

Kedilerin kısırlaştırılmasında da karın ameliyatı kadar steril teknikler gerekli olmazlar. Genel anestezi veya ağrı yatıştırıcılar kullanılırlar. Kedinin kısırlaştırılması sırasında hayvan genelde yan veya sırtüstü yatırılır, testis torbası tıraş edilir, testis çıkartılır ve sperm kanalı bağlanır veya yakılır. Kesik genelde akması için açık bırakılır. Bir iki dakikada yapılabilir.

Köpeklerde ise sıkı steril teknikler ve genel anestezi kullanılır. Köpek sırtüstü koyulur ve testis torbasının hemen önünden bir kesik açılır. Sonrasında testisler ileri ittirilirler ve alınırlar. Sperm kordonu yakılır veya kendi üstüne bağlanır. Alt deri dikilir ve deri kesiği ise yapıştırılır veya dikilir. Köpeklerde kısırlaştırma sürecinin çok çeşidi vardır ve bazı veterinerler kedilerde olduğu gibi yaparlar ancak daha sıkı bir kısırlaştırma tekniği kullanırlar. Hastanın yaşı veya yöntemden bağımsız olarak hayvanlarda kısırlaştırmada testisleri normal yerdeyse süreç bir kaç dakikadan daha uzun sürmez.

En yaygın problemler arasında kanama, anestezi ile bağlantılı problemler, testis torbasında şişme veya enfeksiyon bulunur. Bu komplikasyonlar üzücü olabilriler ancak dişi hayvanlardaki komplikasyonlardan çok daha hafiftirler.