Çin’den çıkan ve dünyanın geri kalanına yayılan yeni corona virüsü, gündemleri meşgul etmeye devam ediyor ve önlemek için karantinaya kadar varan ciddi tedbirler uygulanıyor. Vakaların rapor edildiği bölgelere yakın yaşayanların ellerini doğru şekilde yıkamaları ve kalabalıklardan kaçınmaları iyi bir fikir olsa da, virüsle doğrudan temas edebilme ihtimalinden dolayı vücudun onunla verimli şekilde savaşabilmesi için bağışıklık sistemini güçlendirmek için atılacak adımlar da önemli.

Bağışıklık sistemi, enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmak için tasarlanmıştır. Vücuda yabancı olan herhangi bir şeyi tespit ve yok etmesinin çeşitli yolları vardır ve bunlar arasında bakteriler, virüsler, mantarlar, parazitler ve kanser hücreleri gibi sağlıksız hücreler var.

Virüslerin kendi proteinlerini üretebilmeleri için hücrelere ihtiyacı vardır. Sadece hücrelerin içerisinde çoğalabilen hücrelerararası bir parazittirler ve bu nedenle canlı olarak kabul edilmezler. Viral enfeksiyonlara karşı vücudun kendi kendine verdiği tepkiler arasında en etkili olanı doğal öldürücü hücrelerin aktivasyonudur.

Bağışıklık sisteminin gücü kişiden kişiye ve ayrıca günden güne değişir çünkü enfeksiyon ile savaş gücü pek çok faktöre bağlıdır. COVID-19 salgını sırasında bağışıklık sisteminizi güçlü tutabilmek için yapabileceğiniz bir kaç şey aşağıda.

Stresi Azaltın

Bütün gün haberlerde corona virüsün getirebileceği felaketlere dair yayınlanan başlıklar nedeniyle stres yaşamak çok mümkün. Bazıları o kadar panik oluyor ki, temel gıda ve ürünleri stoklamaya başlıyorlar. Herhangi bir acil durum için hazırlıklı olmak önemli ancak stres hormonlarının bağışıklık sistemine yük olduğunu ve viral enfeksiyonlara verdiği tepkiyi daha az etkili hale getirdikleri unutulmamalı.

Kısa vadede stres hormonu kortizol inflamasyonu sınırlandırarak bağışıklığı güçlendirebilir. Ancak belli bir eşiği aştığı zaman, çok fazla kortizol vücutta daha fazla inflamasyona sebep olur. Stres de vücudun enfeksiyonlara karşı ilk savunma hattı olan akyuvarlar olan lenfositlerin üretimini olumsuz etkiler ve bu da viral enfeksiyonlara karşı sizi riskli hale getirir.

Bu özellikle stresli dönemde, panik olmamaya çalışın çünkü panik işleri daha kötü hale getirir. Stresin etkileri kümülatiftir, yani günlük ve düzenli aktiviteler daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler.

Massachusetts Hastanesi’nde immünoloji araştırmacısı olan Dr. Caroline Sokol şöyle diyor: “Hali hazırda sağlıklı olan insanların büyük kısmı için bu hastalık ölümcül bir şey olmaktan ziyade sadece bir rahatsızlık olacaktır.”

Stresi azaltmak için yorulduğunuzda biraz ara verin ve ayrıca mindfulness, meditasyon ve pozitif düşünce gibi bazı rahatlama tekniklerini kullanın.

Spor Yapın Ancak Abartmayın

Düzenli spor kalp damar sağlığını iyileştirir, tansiyonu düşürür, beden ağırlığının kontrolüne yardımcı olur ve hastalıklara karşı koruma sağlar. Ayrıca kan dolaşımını iyileştirir ve böylece bağışıklık sistemi hücrelerinin beden içerisinde daha kolay dolaşmasını sağlayarak işlerini daha verimli yapmalarını sağlar.

Bilimadamları spor ve bağışıklık sistemi sağlığı konusunda henüz doğrudan bir bağlantı kurmamış olsalar da, orta düzeyde düzenli egzersizin genel sağlığı iyileştirerek hastalıklara karşı koruma sağlayabileceğini varsaymak mantıklı.

Ancak yoğun spor bedende inflamasyonlara sebep olarak bağışıklık sistemini zorlayabilir. Bu nedenle özellikle viral salgın dönemlerinde sporda aşırıya kaçmayın.

Meyve ve Sebzeler ile Dengeli Bir Beslenme Sürdürün

Bağışıklık sistemi vücudun doğal savunma sistemidir ve bir ordu gibi onun da beslenmesi gerekir. Yoksulluk çeken ve yetersiz beslenmeye sahip insanların bulaşıcı hastalıklara daha açık oldukları iyi biliniyor.

Beslenmenin etkilerinin bulaşıcı hastalıkların gelişimi ile bağdaştırıldığı bir kaç çalışma mevcut ve çinko, selenyum, demir, bakır, folik asit ve A, B6, C ve E vitamini gibi gıdaların eksikliklerinin hayvanlarda bağışıklık sistemi tepkisini değiştirebildiğine dair kanıtlar var.

Doğru miktarda mikro besin alabilmek için meyve ve sebze içeren dengeli bir beslenmeye sahip olmalısınız.

Sigara İçmeyin

Tütün tüketimin bağışıklık sistemi sağlığı üzerinde çeşitli etkileri vardır:

  • zatürree ve grip gibi enfeksiyonlara karşı daha açık olma
  • hastalıkların daha ağır ve uzun sürmeleri
  • kanda C vitamini gibi koruyucu antioksidanların daha düşük düzeyde olmaları

Yeterince Uyuyun

Çalışmalar yeterince kaliteli uyuyamayan veya yeterince uyumayan insanların virüse maruz kaldıktan sonra hastalanma ihtimallerinin daha fazla olduğunu gösteriyorlar.

Uyuduğumuz zaman bedenimiz sitokinler adı verilen proteinler salgılar ve uykusuzluk bu üretimi azaltır. Sitokinler enfeksiyon ve inflamasyon zamanlarında çoğalırlar. Ayrıca yeterince uyumadığınız zaman antikor ve bağışıklık sistemi hücrelerinin üretimi de azalır.

Yetişkinler için ideal uyku zamanı 7-8 saat ancak okul çağındaki çocuklar ve ergenler için 10 saate kadar uyku gerekli olabilir.

Bağışıklığı güçlendirdiği iddia edilen hap ve bitkisel takviyeler olmasına karşın bunların bağışıklığı gerçekten güçlendirdiğine dair herhangi bir kanıt yok.