Kötü ağız kokusu, kimsenin istemediği bir şeydir ve bazen hassas bir konu haline gelmektedir. Fakat ondan kurtulmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey, onun gerçek sebebini bulmaktır ve bu da genellikle vücutta biriken kötü bakterilerin artışından kaynaklanmaktadır. Sarmısak gibi besinleri tüketmek geçici olarak kötü bir ağız kokusuna sebep olabilse de, kronik ağız kokusu vücudunuzdaki maya ve kandidaların aşırı çoğalmasından kaynaklanabilir.

Kötü ağız kokusu sadece utanç verici olmakla kalmaz, ancak ciddi sağlık problemlerinin de bir işareti olabilir. Eğer potansiyel olarak kötü kokuya sebep olabilecek tüm faktörleri ortadan kaldırmanıza rağmen hala koku mevcutsa, hale dikkat etmeniz gereken bir kaç konu kalmış demektir.

Ağız Yıkama Suları Sorunu Çözer mi?

Kötü ağız kokusundan kurtulmanın yollarından bir tanesinin bu iş için hazırlanmış olan özel sular olduğu düşünülür ancak bu ürünlerde alkol bulunur ve dikkatli değerlendirilmesi gerekir. Zira bazı ağız gargaralarında %27 oranına kadar alkol bulunabilir.
Ayrıca bu ürünlerin içerisinde bulunan ethanoyl maddesinin kanseri tetikleyebildiği bilinmektedir ve bir diğer bileşen olan asetaldehit içeriği de kanser sebebidir. Bu ağız yıkama sularının pek çoğu gerçek problemi gizlemeye yararlar ve ağız kokusu sorununu kökten çözmezler.

Kötü Kokunun Sebepleri

Herkes bir dönem kötü ağız kokusu problemi ile başa çıkmak zorunda kalır. Bazen bu yediğimiz bir şeyden kaynaklanırken, bazen de ağızın içindeki bakteriler sebep olur.

Bazı kişiler mide ve bağırsakların kokunun sebebi olduğunu düşünür ancak bu bir efsanedir. Zira genel olarak kötü koku dilin arkasından, gırtlaktan ve dilin kendisinden gelir. Çünkü bu noktalarda bir yan ürün olarak sülfür üreten bakteriler bulunmaktadır.
Besinlerde bulunan sülfür 24 saat içerisinde sindirilip kokusu ortadan kalksa da, kronik nefes problemleri kötü hijyen, kötü beslenme düzeni, diş eti hastalıkları, diş çürükleri ve karaciğer hastalıkları yahut diyabet gibi diğer rahatsızlıklardan da kaynaklanıyor olabilirler.
Sabahları uyandığınızda, ağızdaki bakteriler gece boyunca kurumuşlardır ve sabahları hızlı bir şekilde aktiviteye başlarlar.

Şu besinler kötü ağız kokusuna sebe olabilirler:

• Soğan ve sarımsak
• Kızarmış ve trans yağlar
• Şeker
• Yapışkan gıdalar
• Tatlandırılmış içecekler

Kötü Ağız Kokusundan 6 Doğal Adımda Kurtulma

Şeker ve Tahılları Bir Kenara Koyun

Maya ve candida semptomlarını ortadan kaldırmak için atılması gereken ilk adımdır. Bunun için beslenme düzeninizde şekere daha az yer verin ve probiyotik gıdalar tüketin. Eğer çok fazla işlenmiş şeker, tahıl, beyaz ekmek, beyaz pirinç ve hatta buğday ürünleri tüketiyorsanız, bu ürünleri vücutta şekere dönüştürüldüklerini ve neticesinde maya ve candidayı beslediklerini bilmelisiniz.

Şeker ve tahıl ürünleri pek çok bakterinin üremesine imkan tanırlar. Şeker ve tahıl alımını azaltarak bu şekilde kötü nefes probleminin önüne geçebilir, kilo problemlerini aşabilir ve sağlığınızı da iyileştirebilirsiniz.

Şu gıdaları şeker yerine beslenmenize eklemeniz iyi olacaktır:

• Protein zengini gıdalar
• Lif zengini gıdalar
• Sağlıklı yağlar
• Probiyotik besinler
• Alkalize gıdalar

Daha Sağlıklı Yağlar Tüketin

Hindistan cevizi yağı gibi organik yağları tüketmeniz işinize yarayabilir. Zira bu yağın içerisinde orta zincirli yağ asitleri denilen asitler bulunur ve bunlar doğaları gereği mikrop karşıtıdırlar. Lakin kalp damar ve karaciğer problemleriniz varsa bu doymuş yağları tüketmeden önce doktorunuza başvurmalısınız.

Besin Destekleri ve Öz Yağlar

Kötü ağız kokusundan kurtulmak için beslenmenize bazı destekleri ekleyebilirsiniz. Bunlardan en önemlisi probiyotik besin destekleri almaktır ve bunun yanında nane öz yağı tüketmektir.

Maydanoz Yiyin

Maydanozun kötü ağız kokusuna karşı etkili olduğu bilinir. Zira alkalin bir gıdadır ve onu yeşil yapraklı sebzeler ile hazırladığınız sebze sularının da içerisine katabilirsiniz.

Maydanozun içerisinde bulunan klorofiller kötü nefesi ortadan kaldırırlar ve güzel bir koku yayarlar. Ayrıca anti-mutajenik olmaları sebebiyle maddelerin kimyasal ve biyolojik değişimler geçirmelerine de engel olurlar.

Eğer biraz maydanoz çiğnemek işinize yaramıyorsa, onu öncelikle biraz sirkeye yatırın ve öyle kullanın. Ayrıca maydanozu kaynatarak elde edilen suyu bir ağız gargarası olarak da kullanabilirsiniz.

Limon Suyu

Limon ve su ağız kokusundan korunmakta önemli bir rol oynar. Bir limonun suyunu bir bardak suya sıkabilir ve onu içebilirsiniz. Özellikle soğan, sarmısak gibi gıdaları tükettikten sonra bu çözüm ağız kokunuzun alınmasına yardımcı olacaktır. Limonun tükürük salınımını arttırması, kötü nefesle mücadeleye katkı sağlar. Zira ağzın çok kuru olması genellikle koku problemlerine sebep olur.

Bol Bol Su İçin

Ağzın kuru kalması genellikle ağız kokusuna sebep olur. Zira kuru bir ağız bakteriler için bir üreme mekanıdır. Her gün en az iki litre su içmelisiniz ve böylece ağzınızın nemli kalmasına yardımcı olarak bakterilerin çoğalmasına engel olabilirsiniz.

Kötü Ağız Kokusu İçin En İyi Gıdalar

Lif bakımından yüksek gıdalar: Bu gıdalar sayesinde toksinleri atabilir ve sindirimi iyileştirebilirsiniz.
Su: Günde en az 2 litre içerek toksinleri atabilirsiniz.
Maydanoz: Klorofil miktarı sayesinde kötü nefese karşı gelir.
Turunçgiller ve sebzeler: A ve C vitaminlerinin yanında antioksidanlar barındırır ve diş sağlığını korurlar.
Probiyotik besinler: Kefir, yoğurt ve diğer probiyotik besinler sindirim sistemine destek olurlar.