Herkesin kurtulmak istediği kötü alışkanlık ve huyları mevcuttur ve yoga yaptığınızda bunlardan kaçınmak için kendinize güzel bir fırsat yaratıyorsunuz demektir.

Bunun nasıl olduğunu da elbette belirtmek gerek. Yoga bütüncül bir yaklaşımdır ve sigara, alkol, uyuşukluk, sağlıksız beslenme ve diğer tüm kötü huylarınızla savaşmanıza yardımcı olacak bileşenler içermektedir.

Yoga yaparken genel olarak kendinizi kötü alışkanlıklardan uzak tutarsınız ancak bazı özel duruşlar size kötü alışkanlıklarınız ile savaşta fazladan güç ve destek verecektir.

Kötü Alışkanlıklara Karşı Yoga

Yoganın esnettiğini, güçlendirdiğini ve şekil verdiğini biliyoruz. Aynı zamanda onun sakinleştirici ve onarıcı etkisi de biliniyor. Peki alışkanlık haline gelmiş kötü şeylerin üstesinden gelmeye nasıl yardımcı oluyor?

Kötü olan şeyleri ortadan kaldırma yolunda ilk adım yavaşlamak ve onun size olan etkilerini fark etmektir. Yoga kendinizi durdurmanızı sağlar ve gününüze devam ederken düşüncesiz olmak yerine dikkat çekici kararlar vermenize yardımcı olur.

Yoga duruşlarını öğrenmeye başladığınızda, ilk seferde mükemmel yapmak zorunda değilsiniz. Duruşu devamlı pratik etmek zaman alır ve süre içerisinde daha iyi hale gelirsiniz. Bu alışkanlık bağımlılığınızın üstesinden gelmek için uğraşlarınız hususunda da sizi eğitir.

Yoga uzun vadeli mutluluğu öne alır ve ani tatminlerden uzaktır. Böylece günlük kötü alışkanlıklarınızın rahatsız edici etkilerinin farkına varmanızı kolaylaştırır. Yoga sayesinde kendinize karşı dürüst olabilir ve sizin için kötü olan şeylerden uzak kalabilirsiniz.

Yoga gerçek kapasitenizi yansıtır ve bu duygu kendinizi daha iyi hale getirmeniz için size güç verir ve tüm gereksiz negatifliği üzerinizden alır.

Kötü Alışkanlıklar İçin Yoga Duruşları

Balasana (Çocuk Duruşu)

Bu duruş bebeğin anne karnındaki hareketlerini taklit eder ve başlangıç seviyesindedir. Sabahları veya akşamları boş bir mide ile yapabilirsiniz ve pozisyonu 1-5 dakika sürdürebilirsiniz.
Balasana göğüsteki, omuzlardaki ve beldeki gerilimi alır, stresi ve kaygıları azaltır. Sersemlik ile savaşır ve vücuttaki kan akışını normal hale getirir.

Bhujangasana (Kobra Duruşu)

Kobra duruşu bir yılanın havaya kalkmış kafasını yansıtır. Enerji veren bir harekettir. Sabahları veya akşamları boş mide ile yapabilir, 15-30 saniye duruşu koruyabilirsiniz.

Bu duruş ruh halinizi iyileştirir ve kalbinize güç verir. Stresi ve yorgunluğu azaltır. Esnekliğinizi arttırır ve belinizdeki sertliği azaltır.

Dhanurasana (Yay Duruşu)

Yay duruşu gerilmiş bir yayı temsil eder ve beli esneten mükemmel egzersizler arasındadır. Bu duruşu sabahları aç karnına uygulayabilir, 15-30 saniye sürdürebilirsiniz.

Uyuşukluğun üzerinden gelmenize yardımcı olan duruş, yorulduğunuzda veya hiperaktif olduğunuzda sizi dengede tutar. Göğsünüzü, boynunuzu ve omuzlarınızı açar.

Ustrasana (Deve Duruşu)

Deve duruşu bir deveyi andırır ve geri esneme hareketlerindendir. Sabahları aç karna 30-60 saniye boyunca uygulayabilirsiniz.

Bu pozisyon çakralarınızı iyileştirir ve dengeler. Genel olarak sağlığınıza iyi gelir ve vücudunuzun ön kısmını açtığı için duruşunuzu da iyileştirir.

Adho Mukha Svanasana (İleri Köpek Duruşu)

Bu duruş bir köpeğin öne doğru eğilmesini temsil eder ve sabahları aç karna uygulanır. 1-5 dakika bu şekilde durabilirsiniz.

Adho Mukha Svanasana duruşu sizi yeniler ve enerji verir. Beyninizi sakinleştirir ve depresyonun üstesinden gelir. Uykusuzluk ve yorgunluğa iyi gelir. Yüksek kan basıncına karşı terapötik bir duruştur.

Vrikshasana (Ağaç Duruşu)

Bu duruş bir ağacın kibar ama sağlam duruşunu ifade eder. Sabahları aç karna her bir bacak için 1’er dakika uygulayabilirsiniz.

Enerjinizi ve konsantrasyonunuzu arttıran bu duruş, vücudu dinginleştirir. Merkezi sinir sisteminizi rahatlatır ve özgüveninizi arttırır.

Natarajasana (Dansçı Duruşu)

Dansçı duruşu sabahları aç karna 15-30 saniye boyunca uygulanabilir.
Strese karşı ideal bir duruştur. Vücudun esnekliğini de arttırır. Ayrıca zihin ve vücudunuzu hizalamanıza yardımcı olur. Duruşunuzu, konsantrasyonunuzu ve dengenizi iyileştirir.