Herkese merhaba! “Parlak bir cildin sırları neler?” diye sormuştunuz. Ben de, bu sırlarla ilgili bir liste hazırladım. Hadi başlayalım!

Parlak bir cilt ne anlama geliyor?

Parlak bir cilt; kolajeni ve elastini fazla olan, hücrenin kendi yapısının çok canlı olduğu cilttir. Ancak, onun dışında; cilt bakımında, cildin üstündeki ölü deriyi kaldırma işlemleri ile cildin daha parlak ve canlı görünmesini sağlayabiliriz.

Cildimiz, her gün milyonlarca yeni hücre üretiyor. Ve, milyonlarca ölü hücre de cildin üzerinden atılıyor. Düzenli olarak sabah ve akşam ve haftalık bakım yapmadığımız zaman, alttan gelen yeni hücrelerin ittirdiği bu ölü hücreler, ciltte tıkanıklık ve gözeneklerde sıkılaşma, aynı zamanda mat ve cansız bir cilt görünümüne neden olur. Biz de bunu istemiyoruz. Ne istiyoruz? Parlak bir cilt istiyoruz.

İşte, burada imdadımıza asitler yetişiyor. Bu yazıda, kozmetik dünyasının yardımına koşan asitlerden bahsetmek istedim.

Asitler nedir?

İsmi korkutucu gelse de, gerçek anladığınız anlamda, insanların yüzünü yakan asitler değil. Bu asitler; meyvelerden organik olarak elde edilen asitler ve yağlardan elde edilen asitler.

Meyve asitleri AHA olarak geçer ve diğerleri de BHA olarak geçer. Bunlar, kozmetik uygulamalar için farklı şekillerde kozmetik firmalar tarafından elde ediliyor ve şişeleniyor. İki farklı uygulama alanı var; birincisi profesyonel uygulama (kliniklerde ve güzellik merkezlerinde kullanılıyor), diğeri ise ev uygulamalarına yönelik ürünler.

Asitler cilt üzerinde ne işe yarıyor?

Bu asit grupları, doğadaki meyve ve yağlardan elde ediliyor. Cilt üzerine sürüldüğünde, oradaki ölü hücreyi tamamen temizliyor, alttan yeni hücre oluşumunu tetikliyor (kolajen ve elastin üretimini tetikliyor) ve var olan ince çizgiler, lekeler ve izlerin de yumuşak bir şekilde giderilmesini sağlıyor.

Aynı zamanda, derin nemlendirme ve gözenekleri sıkılaştırma özelliklerine de sahip. Bebeksi bir cilt oluşmasını sağlıyor. Siyah noktalara, sivilcelere, aknelere, ince çizgilerin giderilmesinde, cildin ışıldamasında, gözeneklerin sıkılaşmasında çok etkili. Ben de, uzun senelerdir asitlerin çok faydasını gördüm.

25-26 yaşıma kadar pürüzsüz bir cildim vardı. Ancak, çok erken yaşlardan itibaren kamera karşısına geçip makyaj malzemelerine uzun saatler maruz kalınca, ben de 25 yaşından sonra sivilcelenme başladı. Düzeltmek için yapmadığım şey kalmadı.

Sürekli fondötenler, kapatıcılar kullandım, doktorlara gittim, ilaçlar bile kullandım ve sivilce problemim geçmedi. Sivilce problemim ne zaman geçti diye merak edecek olursanız; işte, bu asitlerle tanıştıktan sonra.

AHA’lar ve BHA’lar benim yaşamımı kurtardı. Hem profesyonel ürünlere hem de evdeki kullanım ürünlerini kullanmaya başlar başlamaz, 6 hafta içerisinde, senelerce uğraştığım akne problemim ortadan kalktı ve lekeler gitmeye başladı. Yeniden, bebeksi cildim geri gelmeye başladı, cildim parlamaya başladı ve kendimi çok daha iyi hissettim. Hepimiz biliyoruz ki, yüzümüzde sivilce olduğunda kendimizi çok kötü hissediyoruz.

Piyasada iki tip asitler olduğundan bahsettik; bir tanesi profesyonel ürünler. Bunların estetisyenler dışında kimse tarafından kullanılmamasını rica ediyorum. Neden? Cildinizde çok ciddi alerjik reaksiyonlar ve ciltte kalıcı hasarlar olabilir. Bu yazıda, %2-20 arasında hafif çözeltilerden, ev kullanımı için olan ürün formatlarından bahsedeceğiz.

AHA’lar nelerdir? Ne işe yarar?

Piyasada en çok bulabileceğimiz asit türleri AHA türleri. Alfa Hidroksi Asitler, birçok meyvede bulunan doğal asitlerdir. Bunlar, molekül yapılarında alfa karbonda karboksilik asit ve hidroksi grupları içermektedir.

Birincisi; şeker kamışından elde edilen glikolik asit. Diğeri; laktik asit. Laktik asit, sütten elde ediliyor. Glikolik asidi soyma ve leke işlemlerinde daha çok kullanıyoruz. Laktik asidi, biraz daha ince soyma ve nemlendirme etkisinden dolayı kullanıyoruz.

Sitrik asit; halk arasında limon tuzu olarak bilinen karboksilik asitlerden, renksiz, kristal yapılı organik bir bileşiktir. Turunçgillerden elde edilir. Yine, leke ve akne tedavisinde çok kullanılan bir asit türü.

Fitik asit; bitki hücrelerinde fosforun depo formudur. Tahılların antibesinsel öğesi olarak da bilinen fitik asit, tahıllarda ve kurubaklagillerde bulunan toplam fosforun yaklaşık %80’ini oluşturur. Cildi ince bir şekilde soyma ve nemlendirme özelliğine sahip.

Üzüm ve vişneden elde edilen tartarik asit ve acı bademden elde edilen mandelik asit de var.  Tartarik asit; kristal yapılı, renksiz organik asit. Şarabın mayalanması esnasında potasyumun yan ürünü olarak elde edilir.

Mandelik asit, meyve asididir. Işığa bağlı yaşlanma olgularında, leke tedavisi, akne ve izlerinin tedavisinde etkinliğine dair sonuçlar, ilk kez 1999 yılında yayınlanmıştır. Ev tipi uygulamalarda, daha çok glikolik asidi ve sitrik asidi görürsünüz.

Glikolik asidin etkileri nelerdir?

Bir AHA türü olan glikolik asidin en yaygın etkileri;

  • Cildi pürüzsüzleştirme
  • Ölü derileri temizleyerek cilde parlak bir görünüm verme
  • İnce çizgileri giderme
  • Yeni hücre oluşumunu tetikleme

Ancak, bunların belli dönemleri var. Güneş ışınlarının dik geldiği dönemlerde, bu ürünleri genellikle gece formunda kullanmanızı öneririm. Normalde, bu ürünleri toniklerde, cilt temizleyicilerde, haftalık bakım maskelerinin içerisinde soyucu ve nemlendirici etkileri ile ve serumlarda kullanabilirsiniz.

Yaz aylarında, özellikle güneşin cildi daha fazla yorucu özelliklerinden dolayı, glikolik asit ve AHA içeren ürünleri gece kullanmakta fayda var. Kış aylarında, serum ve tonik formlarını da kullanabilirsiniz.

BHA’lar nelerdir? Ne İşe yarar?

BHA’larda da en yaygın duyduğumuz “hyalüronik asit”. Hyalüronik asit, Yunanca “cam” anlamına gelen hyalos kelimesinden türetilmiştir. HA olarak kısaltılır. Bağlayıcı özellik taşıyan bir tür polimer; anyokik, uzun polisakkaritler içeren glikozaminoglikandır. Hyalüronik asit, son yıllarda çok öne çıktı. Hatta, kozmetik dünyasının yıldızı.

BHA’lar da AHA’lar gibi; cildi ölü derilerden arındırma, parlatma, gözenekleri sıkılaştırma, lekeleri giderme özelliğine sahip ama daha yumuşak. Çünkü, bu asit grubunda hyalüronik asit, oleik asit ve salisilik asit var.

Salisilik asit, söğüt ağacından elde ediliyor. Renksiz, kristal yapıdaki bu organik asit, genellikle bitkisel hormon olarak kullanılır. Aspirin olarak adlandırılan asetil salisilik asitle benzer kimyasal özellikler taşır. Benim “1 dakikada sivilce kurutucu maske” tarifim var. İçinde Aspirin ve limon suyu var, tarifini Youtube kanalımda bulabilirsiniz.

Asitler, dikkatli kullanıldığında çok çok etkili. Hepimiz cildimizin parlak, canlı, her daim genç, her daim ışıltılı olmasını istiyoruz. Çünkü, bize göre gençlik ve güzellik ışıltıdan geçiyor!

Kullandığım Ürünler

  • La Roche Posay Hyalu B5 Serum

Hyalüronik asit ve B5 vitamini içeriyor. İkisi de cildi derinden nemlendirme, onarma, kolajeni ve elastini tetikleme özelliklerine sahip. Cildi ışıldatan bir ürün. Aynı serinin göz altı kremi de var. Ben çok beğendim. Çünkü, dönem dönem göz altılarımda cansızlık görmeye başladım. İmdadıma bu ürün yetişti. Yoğun bir yapısı var, onarma özelliğine sahip.

  • Glam Glow Super Toner

Bu marka her zaman sevdiğim ürünler yapıyor. Onların da, 7-8 tane temel asit içeren bir toniği var. Bu, ilginç bir tonik. Yoğun bir makyaj sonrası cildimi sterilize etmek istediğimde kullandığım bir ürün. Gerçekten, iyi bir ürün.

  • Glam Glow Super Serum

İçerisinde 6 tane farklı asit türü ve peptitler var. Gerçekten, kullandığınız anda da etkisini görüyorsunuz.

  • Epique

Gerçekten çok özenli bir marka. Bütün ürünleri inanılmaz. Bu da, cildi nemlendiren, parlatan bir ürün. İçerisinde yine asitler var. Glikolik asit içerdiği için de jel görünümlü. Ki, ben böyle ürünleri daha çok seviyorum. Sürdüğünüzde, klinikte bakım uygulatıyormuşsunuz gibi hissettiriyor.

Bunların dışında, farklı fiyat aralıklarında, farklı markalarda glikolik ve salisilik asit içeren ürünleri de alabilirsiniz.

  • Glam Glow Supermud Maske

Volkanik kil, kaya kili ve farklı 3-4 tane killerin karışımından elde ediliyor. Cilt bakımında, kili ölü derilerden arındırma ve hücresel boyutta temizlik için kullanıyoruz. İçerisindeki mineral zenginliğinden dolayı kullanıyoruz. Bu da gerçekten güzel bir ürün. İçerisinde asitler de var. Sürdüğünüzde de bunu hissediyorsunuz.

Ben, asitli ürünleri genelde çok kullanıyorum. Ürünün cildime faydalı olduğunu hissettiğim ürünlerin hepsi asitli ürünler. Onun dışında, retinollü ürünler de var. Retinol, yani A vitamini içeren ürünleri de ayrıca bir dosya olarak sunacağım.

  • Vichy Mineral 89

İçerisinde 89 mineral olan ve asitler olan bir ürün.

  • Esthederm Intensive Hyaluronic Masque

Bu da, hyalüronik asit içeren bir ürün. Ben, bu ürünü de çok seviyorum. Aslında, bir nem maskesi. Cildimi derin nemlendirmek istediğim zaman kullanıyorum. Bu ürünü cilt bakım ritüelimde şu şekilde kullanıyorum; öncelikle, eksfoliasyon etkili bir maske uyguladıktan sonra, üzerine de bunu uyguluyorum. Daha sonra, nem vermesi için bir serum kullanıyorum ve onun üzerine de yoğun nemlendirici bir nemlendirici kullanıyorum.

Asit dosyasını şimdilik kullanıyorum ama sizden gelecek sorular ve merak ettikleriniz doğrultusunda birkaç tane de içerik paylaşmayı planlıyorum. Gerçekten, bu asitlerin nasıl kullanılacağını ve daha farklı asit gruplarının etkilerini de paylaşmayı düşünüyorum. Bugünlük benden bu kadar. Sağlıklı ve güzel kalın!