Kas krampları kaslarınızdan bir veya birden fazlasının istemsiz ve ani olarak kasılmasıdır. Eğer gece bundan dolayı bir anda uyandıysanız veya yürürken bir anda bundan dolayı durmak zorunda kaldıysanız ne kadar ağrılı bir hale gelebildiklerini biliyorsunuz demektir. Genel olarak zararsız olsalar da kramplar etkilenen kasın geçici olarak kullanımına engel olurlar.

Uzun süre spor yapmak veya fiziksel efor göstermek, özellikle de sıcak havalarda yapılıyorsa, kas kramplarına yol açabilir. Bazı ilaçlar ve belli rahatsızlıklar da krampa sebep olabilirler. Genelde evde özbakım ile tedavi edilirler.

kas krampları
Kas krampları kasların ani kasılması

Belirtileri

Çoğu kramp bacak kaslarında olur ve özellikle de baldırlarda ortaya çıkar. Aniden gelişen keskin ağrının yanında cildinizin altında sert bir kas kitlesi görmeniz de mümkün olabilir.

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Kas krampları genelde kendi kendilerine geçerler ve çok nadiren acil bakım gerektirirler. Ancak kramp şunlara sebep oluyorsa doktora gidin:

  • Aşırı yoğun rahatsızlık
  • Bacakta şişme, kızarma veya deri değişimleri
  • Kas güçsüzlüğü ile bağlantı
  • Sık sık olması
  • Özbakımla geçmemesi
  • Yorucu egzersiz gibi görünür bir sebebinin olmaması
doktor kontrolü
Ne Zaman Doktora Görünmeli

Sebepleri

Kasın aşırı kullanımı, susuzluk, kası gerdirmek veya uzun süre bir pozisyonda tutmak krampa sebep olabilir. Ama çoğu zaman sebebi bilinmez.

Çoğu kas krampı zararsız olsa da, bazıları aşağıdakiler gibi tıbbi sebeplerden kaynaklanabilirler:

  • Yetersiz kan: Bacaklara kan gönderen damarlardaki daralma bacaklarda ve ayaklarda spor sırasında kramp benzeri ağrılara sebep olabilir. Bu kramplar genelde spor bitince geçerler.
  • Sinir baskısı: Omurganızdaki sinirlere baskı gelmesi de bacaklarda kramp benzeri ağrılar yapabilir. Ağrı genelde ne kadar yürürseniz o kadar kötüleşir. Hafifçe öne eğilerek yürümek belirtilerin gelişimini iyileştirebilir veya geciktirebilir.
  • Mineralsiz kalmak: Çok az potasyum, kalsiyum veya magnezyum almak bacak kramplarına yol açabilir. Genelde yüksek tansiyon için verilen idrar söktürücüler de bu mineralleri tüketebilirler.

Risk Faktörleri

Kas krampı riskinizi arttıran bazı faktörler şöyle:

  • Yaş: Yaşlı insanlarda kas kaybı vardır ve bu nedenle geride kalan kaslar daha kolay stres olurlar.
  • Susuzluk: Yorulan ve susuz kalan sporcular özellikle sıcak havalarda kas krampları geliştirirler.
  • Gebelik: Kas krampları hamilelikte de yaygınlardır.
  • Tıbbi rahatsızlıklar: Diyabet, sinir, karaciğer ve tiroid bozukluklarınız varsa kramp ihtimaliniz artar.

Önleme

Aşağıdaki adımlar krampları önlemenize yardımcı olabilirler:

  • Susuzluktan kaçınmak: Her gün bol bol sıvı alın. Bu miktar yediğiniz şeylere, cinsiyetinize, aktivite düzeyinize, havaya, sağlığınıza, yaşınıza ve aldığınız ilaçlara bağlıdır. Sıvılar kasların kasılımını kolaylaştırırlar ve kas hücrelerinin susuz kalmasına engel olarak rahatsız olmalarına engel olurlar. Aktivite sırasında düzenli olarak sıvı alın ve bittikten sonra da su ve diğer sıvıları tüketmeye devam edin.
  • Kasları esnetin: Uzun süre kasları kullanmadan önce ve sonra kaslarınızı esnetin. Eğer geceleri kramp oluyorsa, yatmadan önce esnetin. Bisiklet sürme gibi hafif sporları yatmadan önce bir kaç dakika yapmak uyurken kramp girmesine engel olur.
su içme
kas problemlerinizin önüne geçmek için bol bol su tüketin

Tedavi

Kramp genelde kendi kendinize uygulayacağınız bazı şeyler ile geçer. Doktor size bazı esneme egzersizleri gösterebilir ve böylece kramp girmesi ihtimali azaltılabilir. Yeterince su içmek de yardımcı olur. Uykunuzu bozacak düzeyde tekrar eden kramplar için doktor kas rahatlatıcı ilaçlar verebilir.

Esneme

Kramp giren kası rahatlatın. Krampa sebep olabilecek aktiviteyi durdurun ve kası hafifçe esnetin ve esner halde kalın. Esnerken veya esneme bitince biraz kas masajı yapmanızın da faydası olabilir.

Esnedikten sonra bölgeye bir sıcak su torbası yerleştirebilirsiniz. Eğer baldır kaslarınız gecenin ortasında kasılırsa, yavaşça ayağa kalkın ve o bacağa hafifçe yüklenin. Bu sırada kası biraz esnetin.

Magnezyum

Eğer başka ciddi bir rahatsızlıktan kaynaklanmayan şekilde düzenli olarak bacak kramplarınız oluyorsa, beslenmenize biraz daha magnezyum ekleyebilirsiniz. Kuruyemiş ve çekirdekler mükemmel magnezyum kaynaklarıdırlar.

Magnezyum gebe kadınlarda kas krampları için öneriliyor ama bu konuda daha fazla çalışma gerekli. Hamileyken herhangi bir gıda takviyesi almadan önce doktorunuzla görüşün.

Magnezyum
Magnezyum

Isı

Pek çok koç, antrenör ve fizik terapi uzmanı epsom tuzu formunda bedenin dışından magnezyum uygulamasını öneriyor.

Bu eski reçeteyi ıslak bir bezle uygulamak ve kramplı kasa bastırmak mümkün. Ayrıca epsom tuzu banyosu da yapabilirsiniz.

Sıcak bez bastırmak epsom tuzu olmasa bile fayda sağlayabilir.

Sıcak su torbası gibi kuru sıcak uygulamanın bile faydası olabilir.

Eğer şeker hastalığınız, omurilik sakatlığınız veya ısıyı hissetmenize engel olan başka bir rahatsızlığınız varsa sıcak su torbası iyi bir seçenek olmayabilir.

Su İçmek

Krampları durdurmanın bir diğer yolu ise su içmektir. Ağrıyı geçirmesi daha uzun sürer ancak elektrolit destekli bir sporcu içeceğiniz varsa, kramplara engel olabilirsiniz.

Hareket Edin

Yavaşça dolaşmak kaslara rahatlamaları gerektiği yönünde bir işaret gönderebilir.

Eğer hiç bir şey işe yaramazsa ve düzenli olarak kas krampları yaşamaya devam ediyorsanız, düzenli masaj yaptırmanız kasların rahatlamasına yardımcı olabilir.