Kronik ağrılar maalesef pek çoğumuzun en büyük sıkıntıları arasında yer alıyorlar ve yoga bu kronik ağrılar için gerçekten bir çözüm sunabiliyor. Ne yaparsanız yapın kronikleşmiş olan ağrılarınızdan kurtulamıyorsanız yogaya bir şans vermeniz gerektiği kesin.

Vücudumuzdaki ağrılar, bedenin bir şeylerin yanlış gittiği konusunda bir sinyal göndermesi sonucunda oluşurlar ve sorun çözüldüğü zaman ağrının geçmesi gerekir. Ancak kronik ağrılarda ağrı uzun süre devam eder ve hatta 3-6 ay boyunca geçmediği bile görüldüğünden kronik olarak tanımlanır.

Ancak sinirler beyne problemin sona erdiği çağrısını gönderseler bile, bazen beyin hücreleri doğru fonksiyon göstermezler ve ağrı devam eder. Bu nedenle kronik ağrıların bilinmeyen sebeplerden oluştukları çok olur.

Kronik Ağrılar İçin Yoga

Yoga onarıcı etkileri olan bir iyileşme pratiğidir ve kronik ağrılar gibi kompleks problemlere karşı yöntemler içermektedir.

Kronik ağrı sonucunda beyin yapısı depresif, kaygıyla dolu bir hale gelir ve yoga ise tam tersi etkilerde bulunur. Ayrıca yoga beyindeki gri madde miktarını arttırır ve gri madde miktarı ağrı toleransı ile yakından ilişkilidir.

Supta Matsyendrasana

Bu duruş onarıcı bir duruştur ve giriş seviyesi duruşlar arasındadır. Sabah aç karna uygulayabilirsiniz ve 30-60 saniye boyunca duruşu koruyabilirsiniz. Özellikle bel ve kalça bölgesine masaj yapan bu duruş, omuriliği rahatlatır ve karın kaslarını hareketlendirir. Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve kan akışını hızlandırır.

Supta Padangusthasana

Bu hareket yoga yapmayanların bile farkında olmadan gerçekleştirdikleri esneme hareketleri arasında yer almaktadır. Sabahları aç karna yapabilirsiniz ve 30 saniye kadar sürdürebilirsiniz. Özellikle bel bölgesindeki sertliği alan bu duruş, diz ve kalçalardaki artrit ağrılarına da bir son verebilir. Özellikle yüksek kan basıncı ve adet dönemi rahatsızlıkları duyanlar için de terapik etkileri vardır.

Upavistha Konasana

Bu duruş bilhassa diğer kıvrımlı duruşlar için bir hazırlık niteliğindedir. Aç karna sabahları uygulayabilir ve duruşu 60 saniye kadar sürdürebilirsiniz. Özellikle bacakları esnetir ve beyni dinginleştirir. Kalçaların açılmasını sağlar ve baldırları da esnetir. Özellikle eklemlerinizdeki sertliği alacaktır ve stresinizi azaltacaktır.

Navasana

Bu duruş bir teknenin suda gidişini temsil eder ve V şeklindedir. Sabahları aç karna veya akşamları boş mide ile uygulayabileceğiniz duruş, 10-60 saniye arasında sürdürülmelidir.

Özellikle sindirimi iyileştiren ve tiroid bezini aktifleştiren bu duruş, karın kaslarını kuvvetlendirir ve dizleri güçlendirir. Ayrıca dengeyi iyileştirir ve stresi azaltır.

Sethu Bandhasana

Bu duruş bir köprüyü temsil eder ve aç karınla sabahları uygulanabilir. 30-60 saniye kadar sürdürebilirsiniz. Bu duruş boyun ve göğsünüzü esnetir, kalçalarınızı güçlendirir ve vücudun kan akışını hızlandırır. Özellikle merkezi sinir sistemini sakinleştirdiği ve depresyonu azalttığı bilinmektedir.

Trikonasana

Bu duruş bir üçgeni temsil eder ve duruş sırasında gözlerinizi açık tutmanız gerekir. Sabahları aç karınla uygulayabilir ve 30 saniye kadar sürdürebilirsiniz. Özellikle kolları ve kalçaları esneten bu duruş, omuzları da esnetir ve kaygıları azaltır. Zihinsel ve fiziksel dengeyi arttırır. Ayrıca enerji düzeyinizin de artmasına yardımcı olur.

Garudasana

Bu duruş adını Hint mitolojisinde yer alan Garuda kuşundan alır ve sabahları aç karna uygulanabilir. Duruşu 15-30 saniye devam ettirebilirsiniz. Bu duruş siyatik ve romatizmaya iyi gelmektedir. Sırtı esnetir ve baldırları güçlendirerek baldır kramplarına da engel olur. Özellikle sinir-kas koordinasyonunu iyileştirir.