Obezite, diyabet, yüksek tansiyon ve kalp gibi oldukça yaygın olan kronik hastalıklar, aslında büyük oranda önlenebilir rahatsızlıklardır. İşlenmiş gıdalardan uzak sağlıklı bir beslenme alışkanlığı, bu hastalıkların önlenmesinde sağlam bir temel oluştursa da, gözünüzden kaçabilecek başka önemli faktörler de mevcut. Hayat tarzınızda yapacağınız ufak değişiklikler, destek için alınan harici ilaçlar ya da süper besin denen gıdalardan daha etkili olabiliyor.

  1. Bağırsak sağlığınızı öncelikleriniz arasına sokun.

 

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, bağırsaklarınızdaki bakterilerin sağlığını korumanın, vücudunuzun genel sağlığı üzerinde çok büyük etkileri var. Haftada iki ya da üç kere, kefir gibi mayalı gıdalar tüketin. Doğal bir probiyotik ve prebiyotik kaynağı olan mayalı yiyecekler, bağırsaklarınızdaki bakterilerin dengede olmasını sağlar.

 

Bunun dışında, çok sık antibiyotik kullanmayın. Antibiyotikler bazı durumlarda hayat kurtarsa da, fazla kullanımı (ufak solunum rahatsızlıkları gibi) bağırsaktaki sağlıklı bakterilerin ölmesine neden olur.

 

  1. 24 saatlik ritminizi iyi değerlendirin, uykunuzu alın ve üretkenliğinizi artırın.

 

Sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenlerin başında, güçlendirici bir uyku gelir. Gün içinde uyanık ve zinde olmanız için, beyninize, ihtiyacı olan gece uykusunu yeterince aldığına dair doğru sinyaller verin.

 

Yatma vaktinizden iki ya da üç saat önce, geniş spektrumlu yapay ışıklardan uzak durun. Doğal ışığa benzeyen ampuller kullanarak, vücudunuzun uykuyu kolaylaştıran melatonini doğal olarak üretmesini sağlayabilir, böylece vücut saatinize uyku vaktinin geldiğini söyleyebilirsiniz.

 

Sabah ilk iş olarak da güneşe çıkın. Güneş ışığı, 24 saatlik ritminizi yeniden kurarak, beyninizi ve bedeninizi günlük aktivitelere hazırlar. Sabahları 30 dakika güneş ışığı almak, zinde ve verimli bir gün geçirmeniz için kahveden alacağınız enerji kadar etkilidir. Üstelik etkisi, kafein gibi birkaç saat sonra geçmez.

 

  1. Stresle baş etme yollarınızın hakimi olun.

 

Modern hayatın en büyük sorunlarından biri olan ve çeşitli kaynaklardan gelen stres, huzurunuzu kaçıran başlıca etkendir. Kontrolünüzde olmayan stres, beyninizde değişime yol açar, vücudunuzda büyük hasarlar meydana getirir ve kronik hastalıklar ile yaşlanma sürecini hızlandırır. Farkındalık egzersizleri yaparak, stresle dolu beyninizi rahatlatabilir ve sağlığınıza yeniden kavuşabilirsiniz. Her gün 30 dakika farkındalık egzersizi yapmaya çalışın.

 

Bununla birlikte, geçmiş hakkında hayıflanıp gelecek konusunda da kaygılanmak yerine, içinde yaşadığınız ana odaklanın. Şimdiki zamanın farkında olmanın, sağlık üzerinde ciddi anlamda olumlu etkileri bulunuyor.

 

  1. Yüksek yoğunluklu egzersiz yapın.

 

Her çeşit egzersiz, belli noktaya kadar yararlı olsa da, kronik hastalıkları önlemek ve tedavi etmek konusunda hepsi aynı etkiye sahip değildir. Yüksek yoğunluklu ve kardiyovasküler egzersizler, geleneksel düşük yoğunluklu antrenmanlara göre hem daha etkilidir hem de zamandan tasarruf yapmanızı sağlarlar.

 

Kilo verme ve diyabet kan şekerini kontrol etme açısından, yüksek yoğunluklu ve aralıklı antrenmanlar (HIIT) en etkili olanıdır. Eliptik, koşu bandı ve bisikletini kullanarak şu adımları takip edebilirsiniz:

 

  1. 2-3 dakika ısının
  2. 20 saniye boyunca, kendinizi zorlayabildiğiniz kadar zorlayın (örneğin köpek kovalıyormuşçasına hızlı koşun)
  3. 10 saniye dinlenin
  4. Bu döngüyü en az 10 kere tekrarlayın. Bütün bu egzersiz 5 dakikanızı alacaktır.

 

Yalnız bu tarz bir egzersize başlamadan önce mutlaka doktorunuza görünün. Eğer yapmanızda bir sakınca yoksa, deneyimli bir eğitmenle, kendinize uygun bir program eşliğinde antrenmana başlayın.

 

Hayatınıza getirebileceğiniz bu 4 değişim, kronik hastalıklar için aldığınız önlemlere ek olarak, size sağlam bir destek sağlayacaktır. Ciddi bir beslenme düzenini de işin içine katarak, kendinizi hastalıklardan kesin olarak koruyabilirsiniz.