Kronik stres, duygusal ve fiziksel açıdan çeşitli şekillerde etkilenmenize neden olabilir. Stres ile birlikte metabolizma, hormonlar, bağırsak sağlığı ve çevresel etmenler dahil olmak üzere pek çok faktör saç dökülmesine neden olabilir.

Saç dökülmesine ve saç seyrelmesine dair sahip olunan önyargıları yıkmak, bunun üzücü bir süreç olmasını engellemede yardımcı olacaktır. Bu sorunların çözümü herkes için farklı olacağından dolayı süreç boyunca insanlarla konuşmaktan ve yardım aramaktan çekinmemeniz gerekir.

Kadınlarda Saç Dökülmesi ve Seyrelmesi

Saç dökülmesi ve seyrelmesi hem kadınlarda hem de erkeklerde rastlanan bir durum olsa da bunu deneyimleyen kadınların daha fazla zorluk çektiği bilinen bir gerçek. Çünkü bu sorunların genelde erkeklerin başına geldiği düşünülür.

Erkekler babalarına ve dedelerine baktıkları zaman saçlarını kaybetme ihtimallerinin olduğunun farkındadır. Erkeklerin bu potansiyellerinin olduğunu hepimiz biliyoruz.

Kadınlar söz konusu olduğunda ise bu konular genelde konuşulmuyor. Bu yüzden kadınlar çoğunlukla bu sorunlarla karşılaşabileceğinin farkında olmuyor. Oysa ki kadınlar da yaşlanır, kırışıklıkları olmaya ve vücutları değişmeye başlar. Ancak kadınlar genelde saç dökülmesi hakkında konuşmadığı için bu durumla karşılaştıklarında gafil avlanmış olurlar.

Saç dökülmesi yaşayan kadınlar genelde sıkıntı çekiyor ve depresyona giriyorlar. Bu durum yavaş yavaş değişiyor olsa da kadınların hala sıkıntı yaşadıklarını söyleyebiliriz. Saç dökülmesi yaşayan pek çok kadın, kendini bu şekilde kabul edememesine rağmen bu konuda bir şey yapamayacağını düşünüyor.

Normal Saç Dökülmesi Nasıldır?

Saç dökülmesi normalde herkeste olan bir durumdur. Her bir saç teli ömrünü tamamladıktan sonra doğal olarak dökülür. Hatta her insan günde yaklaşık olarak 100 saç teli kaybeder.

Saç dökülmesini etkileye faktörler şunlardır:

Yaşlanma: Özellikle 30 yaşından sonra hem kadın hem de erkeklerde saç dökülmesi başlamakla beraber erkeklerdeki dökülme daha hızlı olur.

Yaşam süresi: Bir saç telinin yaşam süresi 4,5 yıldır. Dökülen saçın yerini yenisinin alması 6 ayı bulur.

Şekillendirme: Şampuanlama, saç kurutma ve saç tarama gibi faktörler, saçın dökülmesine neden olabilir.

Stres Saçı Nasıl Etkiler?

Stres, saçın dökülmesine ve seyrelmesine neden olur. Saç dökülmesinde genetik faktörler de rol oynasa da stresin kontrol altına alınması, saç dökülmesinin azaltılmasına yardımcı olabilmektedir.

Aşırı fiziksel ya da duygusal stres, aşağıdaki şekilde saç dökülmesine neden olur:

Alopesi areata: Stres kaynaklı bu saç dökülmesinde beyaz kan hücreleri, saç köklerine saldırır. Bu tip saç dökülmesinde genelde saçlar haftalar içinde dökülse de vücut kıllarında da dökülme gerekebilir. Alopesi areatada saçlar kendi kendine tekrar uzayabilmekle birlikte tedavi gerekebilir.

Telogen effluvium: Daha yaygın ve daha az şiddetli bir saç dökülmesidir. Telogen effluviumda saçın büyümesi durur ve saç birkaç ay sonra dökülür. Yerine yeni saçın gelmesi ise altı ila dokuz ay sürebilir.

Saç Dökülmesi Genetik mi?

Saç dökülmesi genetik olsa da başka faktörler de etkili. Genetik yalnızca saç dökülme ihtimalinin olmasına neden olurken çevresel faktörler ise saç dökülmesinin başlamasına neden oluyor. Çevresel faktörlerle çeşitli şekillerde başa çıkmak mümkün. Saç dökülmesinin ve seyrelmesinin yalnızca genetik faktörlere bağlı olmadığının farkında olmalısınız.

Saç dökülmesi, pek çok faktörün bir araya gelmesiyle ortaya çıkabilir. Örneğin, stresli olduğunuz zamanlarda saçlarınız dökülebilir. Bununla birlikte çevresel faktörlerle karşılaşan her insanın saçı dökülmez. Bunun için birden fazla faktörün bir araya gelmesi gerekir. Bu yüzden genetik olarak yatkın olmanız, saçlarınızı mutlaka kaybedeceğiniz anlamına gelmez. Bunun tam tersi de geçerli.

Saç dökülmesi ve seyrelmesine katkıda bulunan faktörler erkekler ve kadınlar için farklı olduğu gibi erkekler ve daha yaşlı kadınlar için de farklıdır. Ortada daima birden fazla sorun vardır. Araştırmalara göre saç dökülmesi inflamasyon, stres, hormonlar ve oksidatif hasar dahil olmak üzere pek çok faktöre bağlı olarak gerçekleşiyor.

Stres ve Saç Dökülmesi

Stres ve saç dökülmesi arasındaki ilişki, kendinizi kısır bir döngüde bulmanıza neden olabilir. Özellikle kadınlar bu konuda daha fazla stres hissediyor. Saç dökülmesi yaşayan kadınlar dışarı çıkmak istemeyebiliyor. Düşünün, dışarı çıkmanıza engel olacak kadar güçlü duygular yaşıyorsunuz. Bu oldukça yıkıcı bir şey. Ardından süreç daha da zorlaşıyor, çünkü kişinin stresi daha da artıyor. Stresin artmasıyla kortizol seviyeleri yükselerek saç foliküllerine zarar veriyor. Sindirim yavaşlıyor. Tüm bunlar saç üzerinde etkilidir. Aynı zamanda da daha fazla stres yaşamanıza neden olurlar.

Stres Nasıl Azaltılır?

Stres nedeniyle saç dökülmeniz hızlandıysa yapabileceğiniz en iyi şeylerden bir tanesi, stresinizi kontrol altına almak olacaktır. Stresi azaltmanın hızlı bir yolu olmasa da bazı tekniklerle zaman içerisinde stresinizi azaltabilirsiniz. Stresinizi azaltmaya yardımcı olabilecek yollardan bazıları şunlardır:

  • Aromaterapi
  • Nefes egzersizleri
  • Egzersiz
  • Meditasyon
  • Progresif kas gevşetme
  • Görselleştirme

Stresinizi genel olarak azaltmak ve strese karşı daha dayanıklı hale gelmek için yapabileceğiniz şeyler ise şu şekildedir:

  • Sağlıklı beslenmek
  • Sosyal destek grupları bulmak
  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Meditasyon
  • Bilinçli farkındalık çalışmaları yapmak
  • Öz bakım pratikleri yapmak

Meditasyon, egzersiz ve diğer sağlıklı alışkanlıklarla strese daha dayanıklı hale gelebilirsiniz.

Sağlıklı Saçlar için Ne Yapılmalı?

Sağlıklı saçlar için temiz beslenmeli, takviyeler kullanmalı ve stresinizi azaltmanın yollarını bulmalısınız. Bunları yapmanız çok önemli. Saç foliküllerimizi vücudumuzdan ayrı düşünmememiz gerekir. Bu yüzden her şeyi bütünsel olarak ele almalıyız. Dengeli olmak, sağlıklı saçlar için en önemli olan şeylerin başında gelir.

Beslenme, sağlıklı saçlar için önemli olduğundan dolayı işlenmemiş ve organik gıdalar tüketmeli, yeteri kadar protein almalı ve şekeri azaltmalısınız. Araştırmalara göre insülin duyarlılığı olan kişilerde daha fazla saç dökülmesi oluyor. İnsülin yükselip azaldığında hormonlarda değişimler olur ve bunun sonucunda saç folikülleri daha hassas hale gelir.

Beslenmenin saçlar üzerinde etkisi olsa da kişisel bakım ve stresi azaltma da etkilidir. Bugünlerde insanlar her zamankinden daha stresli. İnsanlar olarak sürekli birbirimize bağlıyız ve kronik olarak stresliyiz. Zihinsel olarak strese alışmış olsak da bedensel olarak alışamıyoruz. Bu yüzden stres kendini farklı belirtilerle gösterir. Bunlar arasında saç dökülmesi, saç seyrelmesi ve saç kalitesinin azalması gibi şeyler yer alabilir.