Kulak enfeksiyonuna işaret eden ağrılı belirtileri ortadan kaldırabilmek için ne yapmak gerekir? Bu semptomlar genellikle kulakta ağrı, nabız gibi atan ağrı nöbetleri, bazen ateş ve kulaklarda kızarmalar ve kulaklardan sıvı gelmesi gibi belirtiler ile kendilerini gösterebiliyorlar. Her ne kadar antibiyotikler kulak enfeksiyonlarında kullanılan temel çözümler olsalar da, bunu yeniden düşünmenizde fayda var. Zira kulak enfeksiyonlarının büyük kısmı bir kaç gün içerisinde kendi kendilerine kayboluyorlar ve tedaviler genellikle belirtileri ortadan kaldırmak için uygulanıyorlar. Antibiyotikler ise genellikle orta kulak iltihaplarında bir miktar iyileşme sağlıyorlar ancak yan etkileri mevcut.
Bazı araştırma sonuçlarına göre, antibiyotik alan çocuklarda kulak enfeksiyonları 2 ila 7 gün arasında geçerken, almayan çocuklarda da benzer sonuçlar mevcut. Dolayısıyla doğal kulak enfeksiyonu çözümleri, antibiyotikler olmadan bu rahatsızlıktan kurtulmaya yardımcı olabilirler.

Kulak Enfeksiyonu Nedir?

Orta kulak enfeksiyonları virüs veya bakteri temelli olabilirler ve en sık rastlanılan enfeksiyonlar orta kulak iltihabı ile iç kulak iltihabı olarak karşımıza çıkıyorlar. Orta kulak iltihabı çok sıklıkla görülebiliyor ancak iç kulak iltihabı oldukça nadir.
Kulak enfeksiyonları genellikle bulaşıcı olmuyorlar ancak bilhassa bakteriler tarafından oluşanlar bir miktar yayılma riskine sahipler.

Kulak Enfeksiyonu Belirtileri

• Kulak ağrıları ve acılar
• Ağrı sebebiyle uyumakta zorlanma
• Ateşlenme
• Kırmızı kulak kepçesi
• Kulakta kaşınma
• Kulak çevresinde ağrılar
• Çocuklarda ağlama ve ağrıyan tarafı eğme
• Soğuk algınlığına benzer belirtiler
• Kulaklardan sıvı gelmesi
• İç kulak enfeksiyonlarında duyma değişimleri, sersemlik, denge kaybı, bulantı ve vertigo.
Kulak iltihaplarının genelde uzun vadeli etkileri olmaz ancak bazı vakalarda kalıcı veya geçici duyma kaybı ortaya çıkabilir. Bunun yanında menenjit de enfeksiyonun diğer dokulara geçmesinden dolayı ortaya çıkabilir.

Kulak Enfeksiyonu Sebepleri ve Risk Faktörleri

6 yaşının altındaki çocuklarda iltihap oluşma riski çok daha yüksek ancak herkes bu rahatsızlığa her an kapılabilir. Temel olarak risk oluşturan sebepler aşağıda sıralanıyorlar:

• Başka bir bakteriyel veya virütik hastalık geçirmek ve bunları kulağa geçmeleri
• Yüzme etkinliklerinden sonra suyun kulak kanalında kalması ve içindeki bakterilerin kulakta çoğalmaları
• Alerjilerin sebep olduğu inflamasyonlar
• Genetik olarak büyük kulak poliplerine sahip olmak
• Sigara içmek, toksik ilaçlar almak
• Bağışıklık sistemine zarar veren hayat alışkanlıklarına sahip olmak
Kulak enfeksiyonlarının çocuklarda daha sıklıkla rastlanmalarının sebebi, onların daha kısa ve dar östaki borularına sahip olmaları. Bu nedenle östaki borularının tıkanması ve sıvılar ile dolması daha mümkün olmaktadır. Ayrıca kulak sinirleri daha hassas olduğu için enfeksiyon semptomlarında daha fazla acı hissedebilirler.

Kulak İltihabı Belirtileri İçin Doğal Tedaviler

Kulak Ağrısını Doğal Yoldan Azaltın

Kulak enfeksiyonu ile uğraşan yetişkin ve çocuklar, hafif düzeyli ağrı kesicileri alabilirler. Böylece ateş ve sersemlik gibi belirtiler bir miktar ortadan kalkacaklardır. Antibiyotiklerin gereksiz kullanımı yerine bu şekilde kademeli bir deneme, sağlık açısından çok daha iyidir. Sıcak kompres, sıcak duş, ısıtıcı pedler gibi çözümler de uyku sırasında yaşanan kulak ağrılarına çözüm olabiliyorlar.
Ancak ağrı kesiciler konusunu abartmayın ve mümkünse doğal olarak ağrı kesici etkisi olan bitkilerden ve yağlardan faydalanın.

Bebekleri Anne Sütü İle Besleyin

Araştırmalar anne sütü emen bebeklerin daha az kulak enfeksiyonlarına sahip olduklarını, bunun yanında alerjilerden, solunum enfeksiyonlarından, bronşitten ve viral enfeksiyonlardan daha rahat korunabildiklerini gösteriyorlar. Zira anne sütü çocuğun bağışıklık sistemini besin değerleri sayesinde güçlendirebiliyor, buna ek olarak büyüme faktörleri, gerekli sıvılar bakımından da oldukça zengin.

Sağlıklı Beslenme ile Alerjileri ve İnflamasyonları Ortadan Kaldırın

Beslenmenizde biraz değişiklik yapmak, enfeksiyonlara karşı bağışıklığınızı arttıracaktır. Bu nedenle paketli, işlenmiş gıdaları bırakmalı, şekerli şeyler tüketmemeli, glutenli gıdalardan uzak durmalı, pastörize süt ürünlerine mesafe koymalısınız. Gün içerisinde bol bol taze sebze ve meyve tüketmeli, temiz protein kaynaklarını almalı, omega-3, probiyotik, çinko, C vitamini gibi besin desteklerini tercih etmelisiniz.

İç Kulak Nemine Engel Olun

Tekrar eden kulak enfeksiyonları için eczanelerde kulağın içerisindeki nem miktarını azaltacak solüsyonlar satılıyorlar. Bunlar sayesinde kulağın doğal yağını almadan içerideki su miktarını azaltabiliyorsunuz.