Çocuğunuzun kulaklarını kuluk çubuğuyla temizlemek maalesef yaralanmalara neden olabilir.

Amerika’da hastane bazında yapılan araştırmalara göre günde 30 çocuğun kulak temizleme çubukları nedeniyle yaşadıkları kulak yaralanmaları nedeniyle hastanelere geldiği tespit edilmiş. Bu çocukların yarısından fazlası ise 3 yaşın altında. İnanın Türkiye’de rakamlar çok daha vahim durumda.

Araştırmacılar 1990-2010 yılları arasındaki kayıtları incelediklerinde toplamda 260.000 çocuğun kulak yaralanmaları ile ilgili kayıtları olduğunu belgelemiş. Maalesef bu araştırma 2010-2016 yılları arasında da hiç az değil. Hatta on yıllık rakamı 6 yılda yakalamış durumda.

Sadece incecik ve ucunda pamuk olan bir çubuk ebeveyn kontrolü altında uygulanırsa ne olabilir ki sorusu, işte yukarda belirttiğimiz rakamlarla sonuçlanmış. Çünkü siz kulağın derinliğini tam olarak belirleyemeyeceğiniz için tüm kirleri toplamaya çalışırken, aslında kulağın içinde kalması gereken ve iç kulağı savunan kirleri de alıyorsunuz. Yetmiyor daha da temiz olsun diye iyice dibe itilen kirler de daha ayrı iltihabi durumlara neden oluyor. Kulak zarının da etkilendiği bir çok vaka bulunmakta.

Aslında hiç birimiz kulak içindeki yağı ve kiri temizlemek zorunda değiliz. Zaten her banyodan sonra kulağın dışına gelen kirleri görebiliyoruz ve rahatlıkla temizliyoruz. Kulak kıvrımlarının içlerini de temizleyebiliriz ama daha iç kısımlara asla dokunmamak gerekiyor. Kısaca kafanıza takılan bir durumda hemen Kulak-Burun-Boğaz doktorumuzu ziyaret ediyor ve kulaklarımızla ilgili ne varsa hallediyoruz. Çünkü kulaklarımız en hassas organlarımızdan ve en ufak bir yaralanma geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabilir. O nedenle kulakları rahat bırakalım…