Kurdeşen, ciltte aniden ortaya çıkan kırmızı şişkinlikler olarak tanımlanmaktadır ve genellikle kaşıntı da bunlara eşlik etmektedir. Hatta bazılarında batma ve yanma hissi de ortaya çıkabilir. Ancak kurdeşenin görünümü kişiden kişiye değişebildiği için bu konuda net bir görüntü tanımlaması mümkün değil. Şişkin, beyazlıklara sahip koyu kırmızı büyük taneler olabilecekleri gibi küçük parçalar halinde de olabilirler.
Kurdeşen genellikle aniden ortaya çıkar ve bir kaç dakika sonra ortadan kalkar ancak saatler veya aylar boyunca onlara sahip olmak da bazen mümkün. 6 haftadan daha kısa süren kurdeşenler akut olarak tanımlanıyorlar ancak daha uzun sürerlerse kronik kurdeşen olarak değerlendirilmeliler. Neyse ki pek çoğu 24 saati bulmadan ortadan kalkıyor.

Yaygın İşaretleri ve Belirtileri

• Cildin üzerinde kırmızı veya ten renginde sınırları belli şişlikler
• Bu şişkinlikler oval olabilirler ancak birleşerek farklı yapılar da oluşturabilirler
• Kaybolabilir veya ortaya tekrar çıkabilirler
• Ortalarına bastırdığınızda beyaz hale gelirler
• Kaşıntı

Sebepleri ve Risk Faktörleri

Kurdeşen genellikle alerjik reaksiyonlar sonucunda ortaya çıkar ve bu besinlerden olabileceği gibi ilaçlardan da kaynaklanabilir. Ayrıca enfeksiyonlar ve duygusal stres de kurdeşen sebebi olabilir.

Temel sebepler şu şekilde sıralanıyorlar:
• Belli besinler, besin alerjileri
• Antibiyotik ve anti-inflamatuvar ilaçlar
• Alerjiler
• Ev hayvanları ve yaban hayvanları
• Polenler
• Böcek ve sinek ısırıkları ile iğneleri
Bunların yanında aşağıdaki koşullar da kurdeşen kaynağı olabilirler:
• Stres ve anksiyete
• Spor
• Aşırı terleme
• Enfeksiyonlar
• Virüsler
• Lupus, otoimmün hastalıklar ve lösemi
• Aşırı soğuklar veya güneşe maruziyet
• Kaşıma
• Kimyasallar ile temas etme
• Titreşim
• Cilt üzerindeki baskı

Kurdeşen İçin 9 Doğal Tedavi

Sabırlı Olun ve Kaşımayın

Eğer kurdeşen hafif düzeyde ise, tedavi ihtiyacı olmayabilir. Eğer kısa bir süre beklerseniz, onların kendi kendilerine geçtiklerine şahit olabilirsiniz. Kaşınma ve şişmelerin önüne geçerek daha kolay kaybolmasını isterseniz, kurdeşen varken sıcak bir banyo veya duştan kaçınmalısınız. Bunun yanında sıkı kıyafetler giyilmemeli.

Alerjilere Dikkat Edin

Eğer kurdeşene neyin sebep olduğunu fark ettiyseniz, onunla olan temasınızı hemen sona erdirin. Bilhassa yenilen besinler veya beslenen ev hayvanları buna sebep olabiliyorlar ve bu yüzden alerji testi yaptırabilirsiniz.

İnflamasyonu Hafifletin

Kurdeşeni sakinleştirmek ve daha çabuk kaybolmasını sağlamak için, bedeninizde inflamasyona sebep olacak herhangi bir ürün kullanmadığınızdan emin olmalısınız. Bu nedenle sabun, vücut bakımı ürünleri, kıyafet deterjanları gibi şeylerden uzak kalmalı, mümkün mertebe doğal ürünleri tercih etmelisiniz. Hafif soğuk bir duş yapabilirsiniz veya kurdeşenin üzerine soğuk kompres uygulayabilirsiniz.

Yulaf Ezmesi Banyosu

Bir tülbentin içerisine bir miktar pişmemiş yulaf ezmesi koyun ve bunu kurdeşen olan bölgeye bağlayın. Bu esnada kolunuzu akan suyun altına tutun ve böylece banyo suyunuzun yulaf ezmesinin sakinleştirici etkisine kavuşmasını sağlayın.

Stresi Azaltın

Stres kurdeşen sebebi olabilir mi? Cevabımız kesinlikle evet. Zira kurdeşen ile stres genellikle kolkola giderler. Kısa veya uzun vadeli aşırı stres ile karşılaştığınızda, bu durum bedeninizin bağışıklık sistemini zora sokar ve vücut stresi ortadan kaldırmak için histamin salgılamaya ve cilde göndermeye başlar. Histamin bu noktada stresi yok etmez ancak ondan kaynaklanan kurdeşen ciltte ortaya çıkabilir. Temel olarak bu durum strese karşı bir alerjik reaksiyondur ve kendinizi sakinleştirmeniz için bir uyarı olduğu da söylenebilir.
Stres kaynaklı kurdeşenden kurtulmanın en iyi yolu, hayatınızdan stresi olabildiğince çıkartmaktır. Stresi doğal yollardan azaltmanın pek çok yöntemi vardır ve sizin için hangilerinin işe yaradığını keşfetmelisiniz. Spor, yoga, masaj, günlük tutma, ibadet ve diğer stres alıcı aktiviteler, kurdeşen problemlerinizin üstesinden gelmenize yardımcı olabilirler.

Karbonat

Karbonat ve su kullanarak bir macun hazırlamanız, kurdeşeni sakinleştirebilir ve yenilerinin ortaya çıkmasına engel olabilir. Zira karbonat tarih boyunca bir yumuşatıcı ve temizleyici olarak kullanılmıştır. Bir çay kaşığı karbonatı biraz soğuk su ile karıştırarak bir macun hazırlayın ve bunu ilgili bölgeye sürün. Yıkamadan önce tamamen kuruduğundan emin olmalısınız. Dilerseniz günde bir kaç defa uygulayabilirsiniz.

Cadı Fındığı

Cadı fındığı, güvercin ağacı, hamamelis gibi isimlerle satılan sıvı, cildin iyileşmesine katkıda bulunur ve bunun yanında çok güçlü bir antioksidandır. Onu kurdeşen olan bölgeye güvenle sürebilirsiniz.

Besin Destekleri

Antihistaminik ve anti-inflamatuvar besin desteklerini alarak kurdeşen ile mücadele edebilirsiniz ancak bu ürünlerin pek çoğu reçete ile satılıyor. Ayrıca B12, C ve D vitamini destekleri ile balık yağı tüketmek de sorunun üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.

Akupunktur

Akupuntur da doğal kurdeşen tedavisinin bir parçasıdır. Özellikle de kronik kurdeşen sahipleri için. Geleneksel Çin Tıbbı içerisinde kendisine yer bulan bu tedavi yöntemi, cildin belli noktalarına uygulanan iğneler ile gerçekleştiriliyor ve yapılan araştırmalar onun kurdeşene karşı oldukça etkili olabildiğini gösteriyor.

Uyarılar

Eğer kurdeşen giderek büyümeye devam eder ve vücudun büyük kısmını kaplarsa, bir an önce doktora görünmelisiniz. Kurdeşene ateş, nefes zorluğu gibi durumlar eşlik ederse yine tıbbi yardım almalısınız. Kurdeşen benzeri bazı cilt rahatsızlıkları, göz ve dudak çevresinde şişme, nefes almakta zorlanma gibi belirtiler ortaya koyabilirler ve bunlar kurdeşen olmadıkları için hayati risk taşıyabilirler.