Homeopati ilaçları, bağışıklık destekleyici takviyeler, gül kremleri ve havuç içerikli yüz temizleyicilerin olduğu yerlerde bir şey daha dikkatinizi çekebilir: tahta saplı fırçalar. Kuru fırçalama için kullanılan bu fırçalar pek çok konuda, özellikle de detoks konusunda yardımcıdır. Detoks yaparken cildinizi günde bir ya da iki kez yumuşak ama sık bir fırçayla tarayabilirsiniz. Ancak normalde detoks yapmadığınız zamanlarda da ölü cilt hücrelerinizden kurtulmak ve cildinizin görünümünü iyileştirmek için kuru fırçalama yapabilirsiniz.

Kuru Fırçalama Nasıl Yapılır?

Kuru fırçalama genelde sabah yapışa da isterseniz akşam da yapabilirsiniz. Fırçayı tek başına kullanabileceğiniz gibi fırçanın üzerine biraz vücut yağı sıkarak da fırçalama yapabilirsiniz. Ancak fırçayı yağlı kullanacaksanız, fırçalamadan önce duş almanız iyi olacaktır. Öncesinde duş alamadıysanız, önce fırçalama yapıp sonra duş aldıktan sonra vücut yağınızı ve losyonunuzu uygulayabilirsiniz.

Kuru fırçalamada öncelikle ayaklarınızdan başlamalı ve ayaklardan kalbinize doğru fırçalama yapmalısınız. Kollarınızda ise önce ellerden başlamalı ve yukarıya doğru ilerlemelisiniz. Yukarıya doğru yaptığınız hareketlerde sert ve küçük vuruşlar yapabilir ya da dairesel şekilde fırçalayabilirsiniz. Midenizi fırçalarken saat yönünde ilerlemelisiniz. Burada sert fırçalama yapmama konusunda dikkatli olmanız gerekiyor. Fırçalama esnasında çok sert bastırmamalı ve çok sert fırça kullanmamalısınız.

Fırçalama esnasında nazik olmalı ve cilt bariyerinize zarar vermemelisiniz. Çok sert fırçalar, cilde hasar verdikleri için kullanılması sakıncalıdır. Bunun için orta yumuşaklıkta kıllara sahip bir fırça seçerek cildinizin çizilmeyeceğinden ya da hasar görmeyeceğinden emin olmalısınız.

Kuru fırçalamayı her gün 3 ila 5 dakika kadar yapabilirsiniz.

Kuru Fırçalama Faydaları

Kuru fırçalama, vücudunuzun toksinleri atmasına ve aynı zamanda rahatlamanıza yardımcı olabilir. Kuru fırçalamanın faydalı olduğunu gösteren çok az bilimsel bulgu olsa da bunun vücudunuza bir zararı olmayacaktır.

Kuru fırçalamanın sağladığı söylenen faydalardan bazıları şu şekildedir:

Lenfatik sistem ve toksinlerin atılması açısından faydalıdır

Lenfatik sistem, vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur. Vücut sistemimizden geçen sıvılar lenf bezleri ile filtrelenir. Hasta olduğunuzda ya da toksinlere maruz kaldığınızda lenf bezleri tıkanabilir. Bunu grip olduğunuzda lenf bezleriniz şiştiği zaman fark etmiş olabilirsiniz.

Kuru fırçalama sırasında vücudun terleme sayesinde toksinleri attığı düşünülür. Ayrıca fırçadaki kıllar gözenekleri uyarır ve açılmalarına yardımcı olur. Bu sayede vücudunuzdaki toksinleri atmanız kolaylaşabilir.

Eksfoliasyon

Fırçadaki kıllar kuru ve ölü cilt hücrelerinin atılmasına yardımcı olabilir. Bu sayede cildinizin daha pürüzsüz ve yumuşak hale gelebilir.

Rahatlama

Kuru fırçalama sırasında kendinizi masaj yaptırmış gibi rahatlamış hissedebilirsiniz. Bu etkiden en iyi şekilde faydalanmak için fırçalamayı sessiz ve karanlık bir ortamda yapmayı deneyebilirsiniz.

Selülit

Selülitler, pek çok kadının dertli olduğu konulardan bir tanesi. Bazı araştırmalar, masaj yoluyla selülit görünümünün azaltılabileceğini söylüyor. Kuru fırçalama masaj etkisi gösterebildiği için selülit görünümünde azalma sağlayabilir. Bununla birlikte kuru fırçalama sırasında çok sert davranmamaya ve cilt bariyerinize zarar vermemeye dikkat etmelisiniz.

Kuru Fırçalama Zararları

Kuru fırçalamanın bilinen bir zararı olmasa da cildi hassas olan kişilerin kuru fırçalama yapması iyi olmayabilir. Örneğin, sedef hastalığınız varsa kuru fırçalama yapmadan önce doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır.

Cilt hastalıkları olan kişilerin, inflamasyon olan bölgelerde kuru fırçalama yapmamaları gerekir. Kuru fırçalamayı aynı zamanda açık yaraların olduğu yerlerde de kullanmamalısınız. Açık yaralar üzerinden fırçayla geçtiğinizde yaranın bakteri kapmasına ve enfeksiyon oluşmasına yol açabilirsiniz.

Bununla birlikte kuru fırçalama yaptığınız fırçanın temizliğinden emin olarak enfeksiyon riskini en aza indirebilirsiniz. Bunun için fırçalama sonrası fırçanızı su ve sabunla temizleyip kurumaya bırakabilirsiniz.

Kaynaklar

https://goop.com/beauty/skin/how-to-dry-brush-and-why-its-so-potent/

https://www.healthline.com/health/dry-brushing