Dry needling ya da dilimize çevrilmiş haliyle kuru iğneleme tedavisi, çok ince iğnelerin ciltten geçirilerek bir tetikleme noktası yaratması olarak tanımlanıyor. Bu tedavi, bir alternatif terapi olarak sunuluyor ve tetik nokta olarak adlandırılan, geniş bir bölgede kas ağrısına sebep olabilen sıkı kas bağlarının gevşetilmesi ile gerçekleştiriliyor. Bazen bu tetik noktaları günlük hayatı sürdürmeyi bile zorlaştırıyor çünkü belli bir bölgeye dokunulduğunda ağrı hissediliyor ve bu ağrı vücudun diğer yerlerine de yayılabiliyor.

Islak iğneleme yönteminde, ince ve delikli iğneler tercih ediliyor ve bu iğnelerden hormonlar, anestezik maddeler, sklerozanlar ve diğer maddeler verilirken, kuru iğnelemede kaslara, dokulara, tendonlara ve cilt dokusuna herhangi bir madde enjekte edilmiyor. Lakin bu yöntemin akupunkturdan farklı olduğunu da belirtmek gerekiyor çünkü akupunktur yönteminde vücuttan akan enerji akışı kontrol edilirken, kuru iğneleme yönteminde belli bir tetik noktasına odaklanılıyor.

Ortopedi ve Spor Fiziksel Terapileri yayınında mevcut olan bir çalışmada, kuru iğnelemenin kas ağrılarını yok etmede oldukça etkili oldukları görülmüştür. Özellikle bir fizyoterapist tarafından diğer tedavilerle birlikte tamamlayıcı olarak uygulandığında, faydalı bir tedavi yöntemi haline gelmektedir.

Miyofasyal tetik noktaları genellikle en yaygın olan ağrı türü oluyorlar. Mitofasyal kelimesi, kas ve bağ dokuların birleşimi anlamına gelmektedir ve bu ağrı tetikleyen noktalar genellikle kas dokularının yaralanması neticesinde oluşuyorlar.

Örneğin, omuz, boyun ve yüz kaslarındaki tetik noktaları genelde baş ağrısına da sebep oluyorlar çünkü tetik noktası baş bölgesindeki ağrılara da etki ediyor.

Kuru İğneleme Nasıl Uygulanır?

İşlemden önce fizyoterapist, kaslarda bulunan gerginlikleri elle muayene edecektir ve rahatsız eden noktayı tespit edecektir. Bunun ardından elle veya tıbbi cihazlar ile gerginlik olan nokta tutulurken, iğne kabından çıkarılarak gerginlik olan bölgede cildin altına batırılacaktır. Bu noktada, tetik noktasının bulunması, hastanın kaslarının verdiği nörolojik tepkinin ölçümü ile olmaktadır. Uzman bunun ardından o bölgede bulunan tetik noktalarını gevşetebilmek için iğneyi ciltten çıkartmadan deri altında işlem yapacaktır ancak artık kaslar tepki vermediklerinde tedavi sonlanmış demektir. İğne çıkarıldıktan sonra ise bölgeye baskı uygulanarak kanama engellenir.

Kuru İğneleme Neleri Tedavi Edebilir?

Kuru iğneleme yöntemi pek çok rahatsızlığın semptomlarını ortadan kaldırabiliyor ve bunlar şu şekilde sıralanıyorlar.

  • migren
  • tansiyon kaynaklı baş ağrıları
  • karpal tünel sendromu
  • bilgisayarla ilgili rahatsızlıklar
  • spinal disfonksiyon
  • pelvik ağrılar ve ürolojik sendromlar
  • uçuk sonrası sinir ağrıları
  • karmaşık bölgesel ağrılar
  • gece krampları
  • tendonitis
  • disk patolojisi
  • eklem disfonksiyonu

Kuru İğnelemenin 3 Faydası

Ağrıları Azaltır

Pek çok çalışmada, tetik noktaları hedeflenerek ağrıların kısa vadede ortadan kaldırıldıkları görülmüştür. Bu yöntem üzerinde yapılan 2007 tarihli bir çalışmada, 14 hastanın omuz ağrılarında ciddi iyileşmeler meydana gelmiştir ve bunun yanında omuzun dönüş hareketlerinde de artış meydana gelmiştir.

Hareketliliği Arttırır

Kuru iğneleme terapisi alan hastaların hareketliliklerinin de arttığı görülmektedir. Sporcuların tedavinin ardından egzersizlerine devam edebildikleri, herhangi bir fonksiyonel zayıflık yaşamadıkları ve özellikle omuz yaralanmalarında fayda gördükleri görülmüştür.

İyileşme Sürecini Hızlandırır

Tedavide pek çok hasta, ilk terapiden sonra bile etkili sonuçlar almışlardır. Omurga incinmesi yaşayan hastaların Avustralya’da aşırı hassaslık ve düşük tepki düzeyi gibi sıkıntıları daha hızlı aştıkları görülmektedir ve bu hastalar egzersiz terapisi ile birlikte daha hızlı gelişim göstermişlerdir.

Kuru İğneleme Güvenli mi?

Kuru iğneleme, iğne fobisi veya iğne ile alakalı diğer kaygıları olan hastalar haricinde herkes için uygun sayılır. Pek çok terapi tipinde olduğu gibi, istenmeyen yan etkileri olabilir ve bunlar arasında iğnenin durma noktasında ağrılar yaşanması, kas hassasiyeti, yorgunluk ve morluklar olabilir.

Deneyimli bir fizyoterapist ile birlikte tedavi güvenli ve etkilidir.

Kasların tekrar fonksiyonel hale gelebilmeleri için bir kaç kuru iğneleme seansı uygulanması gerekebilir. Çünkü tetik noktaları kasların altında bulunmaktadırlar ve bu ndenle etkinin görülmesi bir kaç seans alabilir. Ancak hastalar tek seansta bile etkilerini göreceklerdir.

Genel olarak ağrısız bir tedavi olarak bilinen kuru iğnelemede, iğnenin ilk girişi pek hissedilmez ve oluşan kas hareketleri sadece çok az ağrı verirler.

Genellikle ufak kramplar gibi hissedilirler. Zaten bu istemsiz kas hareketleri tedavide gereklidirler çünkü iğnenin duracağı noktayı onlar belirlerler.
Tedavinin 12 yaşından küçüklerde uygun bulunmadığını ve bunun için aile onayı istendiği de unutulmamalı.