Herkese merhaba! Ben, yine bolluk ve bereket dolu, huzurlu bir yerdeyim. Gül için geldiğim Isparta’da bir de lavanta için kaldım. Sizlere de, lavantadan bahsetmek istedim. Lavanta nedir? Lavanta öz yağı ne işe yarar? Tüm bu soruları birlikte cevaplıyoruz!

Lavanta Öz Yağı Nedir?

Lavanta; gülde olduğu gibi, insanlık tarihi boyunca her boyutta şifa için kullanılmış tıbbi ve aromatik bitkilerden bir tanesidir. Aromaterapide de sayısız faydalarından dolayı sıkça kullanılmaktadır.

Hatta, şöyle bir hikaye vardır; aromaterapiye “aromaterapi” ismini veren Fransız bir kimyager Gattefosse; laboratuvarında araştırma yaparken yanan elinin acısını dindirmek için, elini su dolu bir kaba daldırıyor ve acısının aniden geçtiğini fark ediyor. Acısının su ile geçtiğini düşündüğü şeyin, aslında lavanta öz yağı olduğunu fark ediyor. Ve aromaterapiye ismini veren Gattefose’nin, tesadüfen elini soktuğu lavanta öz yağı.

Lavanta; 7’den 77’ye, yani bebeklerden yaşlıya, hastalardan lohusalara kadar, herkesin güvenle kullanabileceği bir öz yağdır. Lavanta bitkisi; fitoterapide rahatlatıcı etkilerinden dolayı, botanikte bahçecilerin sivrisinek, bahçe zararlarını kovmakta, özellikle organik tarım yapan çiftçilerin, bitkilerine zararlı böceklerin ve haşerelerin gelmesini engellemek için kullandıkları çok faydalı bir bitkidir.

Farklı Lavanta Türleri Vardır

Lavanta ile ilgili bilmeniz gereken şeylerden biri de, pek çok farklı lavanta türünün olması. Lavantanın, bizim bildiğimiz, aromaterapide kullandığımız 6 tane cinsi var. Ancak, halk bunu çok fazla bilmediği için, farklı etkilerdeki lavantayı farklı şeyler için kullanıyor olabilir. Melez lavanta dediğimiz lavanta var, officinalis adı verilen bitkisel lavanta var.

Lavandula angustifolia ise, Gattefose’nin de tesadüfen keşfettiği, aromaterapi biliminin keşfedilmesine vesile olan gerçek lavantadır. Ağrıları dindirici, uykuya dalmayı kolaylaştırıcı, yara ve yanıkları tedavi edici lavantadan bahsettiğimizde, her zaman Lavandula angustifolia’dan bahsederiz. Ve, bitkinin yapraklarından anlarız. Bu türün dünyada en çok yetiştiği yer Fransa.

Bunların dışında Lavandula Stoechas dediğimiz, karabaş otundan elde edilen bir lavanta var. Bu, Türkiye’de genel olarak kırsal bölgelerde, Ege’de ve Orta Anadolu bölgelerinde daha çok olan, aslında karabaş otu. Karabaş otunun çiçekleri lavantadan daha farklı. Lavantanın baş bölgesindeki o leylak rengi çiçeklerin olduğu kısım daha tombul ve çiçekleri koyu mora daha yakın.

Lavanta öz yağı dediğimiz gerçek öz yağı, yatıştırıcı etkilere sahipken; karabaş otundan elde edilen lavanta yağı ise tam tersine ısıtıcı ve uyarıcı özelliklere sahiptir. Bu nedenle, aromaterapi öz yağlarının kullanırken, üzerinde menşei ve üreticisi yoksa; bir fayda sağlamak için aldığınız ürün, yanlış bir ürün kullandığınızdan dolayı pek çok sorun yaşayabilirsiniz.

“Ben bunu bolca süreyim, nasılsa doğal” diye bir şey yok!

Sevgili dostlar, ilaç biliminin kökeni zaten bitkilerdir. Dünyada, milyonlarca yıldır insanlar, hiçbir şey yokken, yani ilaçlar yokken, bitkilerden şifa buluyorlardı. Bitkilerin içerisinde moleküller var. Bizim, tıbbi bir bitki diye gördüğümüz, masum bir bitki olarak görünen lavantanın, öz yağı için tonlarca lavanta bitkisi buharla damıtılıyor.

O buharla damıtılmanın sonucunda da belli litrelerde ama çok yoğun, çok konsantre lavanta öz yağı elde ediliyor. Ve o küçük bir 10 ml’lik şişeye koyuluyor. Yani, tonlarca lavanta bitkisinin o yüksek, kimyasal dozu, küçük bir şişeye giriyor. Bu nedenle, dozaj bilgisi çok önemli. Yani, aynı ilaç gibi doğru dozajında kullanılması gerekiyor.

“Ben bu lavantayı her yerime süreyim” derseniz, farklı etkileşimlere girebilir. Bu nedenle, biz aromaterapideki bu öz yağları mutlaka seyrelterek kullanırız. Seyreltme işlemini de, kokusuz baz yağlar dediğimiz (badem yağı, kayısı çekirdeği yağı vs.), kokusuz, bitkisel yağlarla yaparız.

Bu altı çeşit lavantanın üç tanesi daha yatıştırıcı özellikte. Yara ve yanık iyileştirici özelliktedir.

Aromaterapi bütünsel bir şifa metodudur

Bütünsellik; bir yağın, hem fizik bedeninizde hem zihin yapınızda hem ruhsal yapınızda hem duygusal yapınızda hem de enerji bedeninizde etki etmesi demektir. Çünkü, biz yalnızca fizik bedenden ibaret canlılar değiliz. Bizim duygusal, zihinsel ve enerji bedenimiz de var. Batı yaklaşımı bunu çok fazla bilmese de; Doğu yaklaşımı bütünseldir.

Aromaterapi, size bütünsel olarak şifa sağlar. Bunu neden anlattım? Şundan dolayı; bir lavanta öz yağını, siz herhangi bir fiziksel şikayetiniz (akne, sivilce, iltihaplı durumlar, aşırı sebum üretimi gibi durumlar) için kullanabilirsiniz. Ancak, tabi ki kullanım şekli ve dozaj bilgisine çok iyi uymanız gerekir.

Saç diplerinde kepeklenme varsa, saçlarda dökülme ve cansızlık varsa, selülit problemlerinde, sindirim şikayetlerinizde, yine çok etkilidir.

Nasıl kullanacağınız çok önemli! 

Bu tarz şikayetlerde, farklı uygulamalarla kullanmanız gerekiyor. Ancak, bazıları çok özel bir kullanım gerektiriyor. Bu nedenle, kullanım bilginiz yoksa, kendi başınıza kullanmamanızı öneririm. Fiziksel boyuttan bahsettik. Peki, duygusal ve ruhsal boyutta aromaterapi yağları nasıl etki ediyor?

Lavanta yağından örnek verelim… Akne dedik, iltihaplanma dedik. İltihap dediğimiz şey, yangılı bir durumdur, orada sıcak vardır. Lavanta, iyi bir ateş düşürücüdür. Ateş düşürücü olduğu için, aynı zamanda virüslere ve bakterilere karşı da iyi bir savaşçıdır. Yaz aylarında, haşerelerden ve sivrisineklerden korur. Bedensel boyutta, bunlara iyi geliyor dedik. Yani, soğuk özellikli bir yağ.

O zaman, sıcak özellikli duygusal ve zihinsel durumlarda da etkili olabilir. Peki, nasıl? Kızgınlık, öfke, kaygı, bizim için sıcak duygulardır. Kızgın insanın yüzünü bile sıcak basar. İşte, gerçekten kızgın insanı sakinleştiren, zihni dinginleştiren, öfkeyi yatıştıran, yatıştırıcı ve serinletici etkili bir yağdır. Uykuya dalmayı da kolaylaştırır. Bunu da, içerisindeki ağrı giderici ve sinir giderici etkisinden dolayı yapar. Çok boyutlu çalışmasının sırrı da burada!

Bir aromaterapi yağı, çok boyutta çalışabilir. Siz sivilceniz için kullanırsınız; ancak, ince bağırsağınız bir şeyi alerjik bulduğu için olan bir şeyden dolayı da sivilceyle reaksiyon veriyor olabilir. Lavanta öz yağını sivilcenin üzerine sürersiniz, bağırsakta alerjik olmuş ve sivilceye yol açan problemi de ortadan kaldırabilir. Gerçekten, çok etkili.

Ben, aromaterapi ile yaklaşık 15 senedir ilgileniyorum ve her gün detaylarını öğrendikçe, hayranlığım daha da artıyor. Bu nedenle, hayatıma daha fazla sokmak istiyorum. Sizlerin de hayatına daha fazla sokmak istiyorum. Basit hastalıklar için ilaçlara sarılmamamız ve sağlıklı kalabilmek için aromaterapiyi, özellikle lavanta öz yağını hayatımızda hep tutmamız gerektiğini düşünüyorum.

Lavanta Öz Yağı Nasıl Kullanılır?

Herhangi bir sivilce probleminde, lavanta öz yağını kulak çubuğuna damlatıp, direkt sivilcenin üzerine sürebilirsiniz. Sivilcenin en büyük problemi bakterilerin birikmesidir. Bu nedenle, yüzünüzü iyice temizlemeniz gerekiyor. Kokusuz bir yüz yıkama ürünü varsa; 100 ml kokusuz yüz temizleme jelinin içerisine, yaklaşık 60 damla kadar lavanta öz yağı damlatarak, sivilce karşıtı bir yüz yıkama jeli hazırlayabilirsiniz.

Bu karışımla, sabah-akşam 3 dakika boyunca iyice köpürterek yıkayarak cilde iyice nüfuz etmesini sağlayın. Yıkadıktan sonra, gül suyu ya da lavanta suyu ile yüzünüzü tonik gibi silin ve ardından direkt sivilcelerin üzerine lavanta öz yağını sürerek sivilcelere savaş açabilirsiniz. Üstelik, o sivilce söndüğü zaman, arkasında leke de bırakmaz.

Bunu sabah-akşam, etki edene kadar uygulayın. İki günde hiçbir şey mucize yaratmaz, o yüzden düzenli yapmanızı öneriyorum. Bunun dışında; kayısı çekirdeği yağı ya da tatlı badem yağı ile seyrelterek vücut bakım yağı olarak da kullanabilirsiniz. Burada da dozaj bilgisi önemli. 100 ml badem yağına 30 damla lavanta öz yağı damlatmanız gerekiyor. Bu oran, bebeklere ya da hamilelere kullanılmaz, daha düşük miktarda kullanmanız gerekiyor.

Bu da, sizi rahatlatıcı, akşam daha kolay uykuya dalmanızı kolaylaştırıcı, vücudunuzdaki kızarıklıklar ya da göğüs bölgenizde sivilceler varsa, yine yatıştırıcı etkide, muazzam bir ürün kullanmış olursunuz. Ben, lavantayı sayfalarca anlatırım ama bence bu kadar yeterli. Umarım, yazımı beğendiniz. Bugünlük benden bu kadar. Hoşça kalın!