Limon çayı sağlığa en çok fayda ile birlikte gelen çaylardan bir tanesi ve vücudu temizlemekten tutun da enerji vermeye kadar pek çok faydası bulunuyor. Limon çayı temel olarak yeşil çaya veya siyah çaya limon suyu eklenmesi ile oluşturuluyor ve bazı ülkelerde içerisinde farklı karışımlar da eklenebiliyor. Çaya limon eklemek sadece rengini daha güzel yapmıyor, aynı zamanda tadını da iyileştiriyor.

Limon Çayının faydaları

Temizler ve Detoks Yapar

Limon çayının en büyük faydaları arasında vücudu temizlemesi ve toksinlerden arındırması bulunmaktadır. Bu toksinler çeşitli hastalık ve enfeksiyonları davet ederler. Ayrıca detoks etkisi olduğu için hastalık ve enfeksiyonlara ciddi anlamda engel olur.

Soğuk Algınlığı ve Grip Tedavisi

Limon çayı soğuk algınlığı ve grip belirtilerinin giderilmesinde de etkilidir. Rahatsız olduğunuzda çayınıza biraz zencefil ve limon katarak günde 3-4 defa içebilirsiniz. Bu hem boğazınıza iyi gelecektir hem de bağışıklık sistemine güç verecek, sizi sıcak tutacaktır. Bu içecek boğazınızdaki balgamı da inceltir.

Grip ile savaşan 15 besin için sizi şöyle alalım 👇

[call post=21767]

Fizyolojik Faydalar

Limon çayı kandaki toksinleri alır ve böylece vücuda enerji verir, zihni tazeler ve zihinsel açıklık verir. Stres genelde insanlarda kandaki toksin düzeyini arttırır ve zihinsel sağlık problemlerine zemin hazırlar. Limon çayı baş ağrılarına, güçsüzlüğe, enerjisizliğe ve yorgunluğa iyi gelir. Sizi aktif tutar ve kanınızı temizler.

Kalp Damar Faydaları

Yapılan araştırmalar limon çayının kalp damar hastalıklarına karşı da iyi olduğunu gösteriyorlar. Limon çayında flavonoidler bol bulunurlar ve bunlar da damarlarda biriken pıhtılara engel olur, lipid ve inflamasyonlara karşı gelirler.

Doğal Bir Antiseptiktir

Limonun doğasında antiseptik olmak vardır ve bu nedenle bakteri ile virüslere karşı iyi bir üründür. Dolayısıyla düzenli tüketimi enfeksiyon ve hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

Sindirim Sağlığı

Limon çayı sindirim sistemini rahatlatır. Zira toksin ve atık ürünleri ortadan kaldırır ve besinlerin emilimini daha kolay hale getirir. Limondaki sitrik asit sindirime yardımcı olur, böbrek taşlarının çözülmesini sağlar ve askorbik asit içeriği ile antioksidan etkiler gösterir.

Ameliyat Ödemine İyi Gelir

Ameliyatlardan sonra ortaya çıkan ödem ve şişkinlikler enjeksiyon, yağdaki ölü hücreler ve kan sıvısının birikimi nedeniyle olurlar. Bu sıvılar dokular arasında birikirler ve rahatsızlık, acı verirler. Limon çayı ise ödemin önlenmesine yardımcı olur ve anestezi nedeniyle vücuda giren toksinlerin de ortadan kaldırılmasını sağlar.

İnsülin Aktivitesini İyileştirir

Bedenimiz glukoz veya şekerin enerjiye dönüştürülmesi için insüline ihtiyaç duyar. Limon çayının insülin aktivitesini arttırdığını gösteren çalışmalar mevcut.

Demir Emilimini Arttırır

Çay genel olarak demir emilimine engel olur ancak limon eklenmiş çayda bulunan C vitamini, demir emilimine katkı sağlar. Bu nedenle limon sayesinde çayın demir emilimini engelleyen yapısından kurtulabilirsiniz.

Cilde İyi Gelir

C vitamini cilt için önemlidir ve bunun yanında limonun akne ve cilt bozukluklarına içerden müdahale etme yeteneği de vardır.

Kanser Karşıtıdır

Hem çayda hem de limonda güçlü antioksidan özellikler mevcuttur. Bunun sebebi içeriğindeki polifenoller ve limondaki C vitaminidir. Antioksidanlar hem sağlıklı hücrelerin hasar görmelerine engel olurlar hem de sağlıksız hücrelerin ölümüne sebep olarak kanserli hücrelerin gelişimine engel olurlar. Limon çayının kanser karşıtı özellikleri cilt kanserinin riskinin de azalmasını sağlar. Ayrıca limonda bulunan limonoidler ağız, akciğer, meme, mide ve kolon kanseri ile mücadeleye de katkı sağlarlar.

Limonlu Yeşil Çayın Faydaları

 

Yeşil çay limon suyuyla birlikte alındığı zaman sağlığa pek çok fayda sağlar. Limon suyu yeşil çaydaki antioksidanların etkinliğini ve emilimini arttırır.

Diğer Faydaları

Limonun tüm faydaları limon çayına da geçmektedir. Yani idrar söktürür, idrar üretimini arttırır. Ayrıca diş çürüklerine ve diş eti şişkinliklerine iyi gelir. Limondaki öz yağlar mikrop karşıtı özellikler gösterirler.