MacBook Pro 13 İnç (M1, 2020) modelin Apple’ın şimdiye kadarki en yenilikçi ürünlerinden bir tanesi. Çünkü Apple bu modelinde Intel işlemci serisine bir son vererek kendine ait 5 nm teknolojisi ile üretilmiş olan M1 çipini kullanıyor. Bu çip MacBook Air ve Mac Mini’nin yeni modellerinde de kullanılıyor.

M1 çipi Intel çipine göre çok daha iyi bir performans gösteriyor. Çünkü bir önceki çipten 2.8 kat daha hızlı çalışabiliyor. Ayrıca güç konusunda da daha verimli olan bu çip, pil ömrünün daha iyi olmasına yardımcı oluyor.

Peki cihaz genel olarak tüm konularda başarılı mı?

Cihazın hem kendisi için hazırlanmış uygulamalar hem de Intel için hazırlanmış olan uygulamalarda çok etkili bir performans gösterdiği görülüyor. Bazı kullanıcılar Intel’i bırakan Apple’ın hız problemleri yaşayacağını düşünüyordu ama aslında tam tersi olmuş gibi görünüyor.

M1 çipi ciddi anlamda daha iyi bir performans ve pil ömrü sunuyor ama bu sırada tüm uygulamaları eforsuz şekilde açabiliyor. Dolayısıyla 13 inçlik bir üretkenlik laptopunda piyasayı değiştirecektir.

Tasarım

MacBook Pro 13 İnç (M1, 2020) modeli içindeki M1 işlemciden dolayı şimdiye kadarki en heyecan verici cihazlardan birisi. 

1.56 x 30.41 x 21.24cm boyutlara sahip olan cihaz sadece 1.4 kg’lık ağırlığa sahip. Daha önceki MacBook Pro 13 inç modelleri ile aynı görünüyor ve bu nedenle görünümünde bir değişiklik arayanların biraz hayal kırıklığı yaşayacakları kesin.

M1 çipi ile iç donanımında büyük değişimler içeren cihaz, aynı zamanda macOS 11’i de beraberinde getirdi ve bu nedenle dışında da biraz değişim bekleyen çok kişi vardı.

Apple ise muhtemelen cihazın tasarımının zaten olması gerektiği gibi olduğunu söyleyecektir. Çünkü hala hafif ve ince, güzel görünüyor. Ancak rakiplerinin getirdiği yeni özelliklere bakınca, biraz geride kalmaya başlamış gibi görünüyor.

Son dönemlerde Apple, iPhone’a biraz daha odaklanmış ve MacBook serisini biraz ihmal etmiş gibi görünüyordu ve bu durum yeni seride de devam ediyor. 

Yeni cihazda touchbar tekrar dönüş yapmış durumda ve bunun haricinde çok büyük farklılıklar görmek mümkün değil.

Touchbarın ne kadar kullanışlı olduğuna dair senelerdir süren tartışmalar var ama Apple yeni cihazında da kullanımını devam ettiriyor. Ancak ESC butonu bu defa ayrı bir buton olarak hazırlanmış çünkü bu tuşu çok kullananların böyle bir talebi vardı. Ayrıca pek çok uygulama touchbarın çok daha fazla işlev kazanmasını sağlıyor.

Cihazda Magic Keyboard kullanımı devam ediyor ve uzun tartışmalara sebep olan Butterfly Switch klavye kullanımından vazgeçilmiş.

Ekranda da bir değişim yok ve 2560*1600 çözünürlük devam ediyor. Güzel bir görüntü sunuyor ancak bazı laptop üreticilerinin bu konuda artık gerisinde kalmaya başladı.

Yine de MacBook Pro’nun ekranı canlı ve parlak kalmaya devam ediyor. Özellikle fotoğrafçılar ve video düzenleyenler için P3 geniş renk skalasına sahip olması çok önemli. Ancak Air modeli de bu desteğe sahip olduğu için bütçesi dar olanlar Air’ı tercih etmelerinde fayda var.

Giriş portları konusunda iki tane Thunderbolt 3 portuna sahip olan cihazın sağ kısmında ise bir ses girişi var.

Intel’in sahipliğindeki bu teknoloji maalesef özellikle profesyonelleri biraz zorluyor çünkü hafıza kartı gibi farklı cihazlardan veri almanız gerektiğinde bir ara cihaz almanız gerekiyor. 

Performans

MacBook Pro 13-inç (M1, 2020) modelinin performansı hayli etkileyici. M1 işlemcisi Xcode projelerini derleme konusunda 2.8 kat daha hızlı olduğu iddia edilirken, Affinity Photo’da iki kat hızlı olduğu iddia ediliyor. Ayrıca Final Cut Pro’da 3D render hızının 5.9 kat daha iyi, Shadow of the Tomb Raider oyununda ise 2.9 kat daha iyi performansa sahip olduğu belirtiliyor.

Ancak Apple bu testleri nasıl gerçekleştirdiğini söylemediği için bu iddialara biraz şüpheyle yaklaşmak da mümkün. Ayrıca testler önceki nesilde bulunan entegre grafik işlemcili 8. nesil Intel işlemciler ile gerçekleştirilmişler.

MacBook Pro 13-inç (M1, 2020) modeli hem M1 uygulamalarını hem de eski legacy uygulamalarını başarıyla çalıştırabiliyor. Aynı anda zorlu uygulamalar da açsanız, aralarında geçişler de yapsanız, pek zorlanmıyor. Hızlıca açılıyor ve uygulamalar arasında geçişler neredeyse anında.

Apple ARM bazlı bir işlemciye geçmiş olmasına karşın içerisinde bulunan Rosetta aracı eski uygulamaları da sorunsuzca açmasını sağlıyor. Microsoft da Surface Pro X gibi modellerinde ARM bazlı işlemciler kullanıyor ancak bu cihazlar sadece ARM için üretilmiş olan uygulamaları kullanabiliyorlar.

Apple ise bu modelinde iOS uygulamalarının kullanımına bile izin vermesi sayesinde Microsoft’u bu konuda hayli geride bırakıyor.

Fansız tasarımından dolayı sessizce çalışan MacBook Air modeline karşın MacBook Pro 13-inç (M1, 2020) modelinin fanları var ve yorucu işlemler yaptığınızda devreye giriyorlar. Ayrıca arka kısmı bazen biraz sıcak olabiliyor. Ancak fanlar çok rahatsız edici değiller ve günlük kullanımda pek duymanız olası değil.

Fanları olduğu için Air modeline göre daha uzun süre ve daha iyi çalışabiliyor. Air modeli ise ısındığında işlemciyi yavaşlatmaya başlıyor. Bu nedenle uzun süre yoğun işlemler yapanlar için Pro modeli daha uygun.

Cinebench skorlarında M1 işlemcisinin Intel’in güçlü 11. nesil işlemcileri yenebildiği görünüyordu ve bu doğru çıktı. Cinebench R23 benchmarkında cihaz çok çekirdek testinde 7768 puan alıyor. Bu da onu 6 çekirdekli Intel Core i7 9. jenerasyona sahip olan MacBook Pro 16 inç modelinin önüne geçiriyor. 

Geekbench 5 sonuçlarında da büyük iyileşmeler var. Tek çekirdek testinde 1732, çok çekirdek testinde ise 7590 puan alabilen cihaz daha önceki modelleri ciddi şekilde aşıyor. M1 işlemcisinin dört ekstra çekirdeği ciddi anlamda iş görüyor.

Pil Ömrü

Apple, bu modelin herhangi bir Macteki gelmiş geçmiş en iyi pil ömrüne sahip olduğunu iddia ediyor. 17 saatlik kablosuz web gezintisi ve 20 saatlik video oynatma olduğu söyleniyor ve bu önceki modelden 10 saat daha fazla.

Bunlar Apple’ın kendi tahminleri ve sizlerin cihazı daha yoğun bir şekilde kullanmaları daha olası ancak tahmin genel olarak tutuyor denilebilir.

Cihaz %50 ekran parlaklığı ile 1080p video oynatımını 13 saat 22 dakika boyunca gerçekleştirebiliyor. Apple’ın 20 saatlik tahmini kadar iyi olmasa da 2020 Intel modelindeki 8 saat 31 dakikalık süreden çok daha iyi.

Apple MacBook Pro 13 inç modeli kutudan çıktığı gibi çalışıyor ve hiç şarja takmadan bir kaç gün işlemlerine devam edebiliyor.