Şu sıcak havalarda buz gibi bir bardak su ya da bol limonlu bir maden suyu ne de ferahlatıcı oluyor değil mi? Maden suyunun mideyi rahatlatıcı, içimizi ferahlatıcı etkisi kesinlikle tartışılmaz. Ama en çok da sayısız faydası ile maden suyunun tüketilmesi öneriliyor. Çünkü içinde mineraller vücudumuzda şahane etkiler bırakıyor. Peki, nedir bu maden suyu ve nasıl tüketilirse en çok faydalı olur?

Maden suyu nedir?

Her markette gördüğümüz, neredeyse her mutfakta kullanılan maden suyu; jeolojik ve fiziksel açıdan koruma altına alınan yeraltı sularından kuyu açılarak ya da kaynaktan doldurularak elde edilen, çözünmüş katı madde içeriği toplam 250 ppm’den daha az olmayan sulardır. Maden suyu çözünmüş mineral tuzları, elementler ve gaz içermektedir.

Maden suyu; yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde, uygun jeolojik şartlarda doğal olarak oluşmaktadır ve aslında faydalarını da buna borçludur. Bunlar en az 1000 mg/L çözünmüş mineraller ve/veya eser elementler ve 250 mg/L karbondioksit içermekte, doğal yapısında radyoaktif element bulunmaktadır. Maden suyu yeryüzüne tamamen doğal olarak kendiliğinden çıkabilir ya da birtakım tekniklerle çıkartılmaktadır.

“Maden suları neden faydalıdır” diye soracak olursanız da; elde edildikleri bölgenin jeolojik yapısına bağlı olarak kalsiyum, magnezyum, demir başta olmak üzere vücut için yararlı çeşitli elementleri içermekteler. Ancak bu maden sularının istenen faydaları sağlayabilmesi içinse arsenik ve nitrit gibi toksik etkili kimyasal maddeleri içermiyor olmaları gerekir. Fakat maden suyunun herhangi bir toksik etkili kimyasal madde içerip içermediği ise sadece laboratuvar analizleri ile anlaşılabiliyor. Yani maden suyunun zarar değil de, fayda vermesi için yeterli ve düzenli olarak teknik analizden geçiyor olması gerekiyor.

Maden suları nasıl oluşur?

Yüzeyde bulunan yağmur ve kar suyu gibi sular, kayaçların yarık ve çatlaklarından derinlere doğru sızarak uzun bir yolculuğa çıkıyorlar. Bu yolculuklar 10 yıldan, 100 yıla kadar sürüyor olabilir. Yeryüzünden derinlere süzülen bu sular, rezervuar adlı hazne kayaçta depolanmaktadır. İşte bu rezervuardaki basınç ve sıcaklığın etkisiyle sular, bulduğu yollardan yukarıya doğru hareket ediyor ve kaynak şekilde yüzeye çıkıyor. Bu sular yeryüzünden yeraltına sızarken ve yeraltından da yukarıya çıkarken temas ettikleri değişik kayaçlardan farklı mineralleri bünyelerine toplarlar. İşte bu şekilde mineralli maden suyu oluşur. Maden sularının içlerinde bulundurdukları minerallerin oranları, onların hangi kayaçlarla temas ettiklerine göre değişmektedir.

Maden suyunun faydaları nelerdir?

  • Vücudumuz için çok kaliteli bir sıvı kaynağıdır!

Maden suyu kesinlikle içeriğinde bulunan elementlere göre değer kazanan çok faydalı bir sıvı kaynağıdır. Sade maden suyunun tadı pek çok kişiye pek de çekici gelmeyebilir. Ancak maden suyunun tüketilmesi şart diyebiliriz. Çünkü maden suyu hidrasyon özelliği ile de vücudumuz için çok sağlıklı bir sıvı kaynağıdır. Artık hemen herkesin bildiği gibi gün içinde yeterince sıvı almak tüm vücut sağlığı için çok önemlidir. Zaten yeterli su içmek; vücudun kendi kendini soğutmasına, ısı dengesinin sağlanmasına yardımcı olur, ağız, burun ve gözlerin, cildin nemli kalmasını sağlar, kasların ve eklemlerin daha iyi çalışmasına yardım eder, vücudu toksinlerden arındırır ve de daha iyi bir kardiyovasküler sisteme sahip olabilmek için kan basıncını düşürür, normal seviyede tutar. Yani yeterince sıvı almalıyız ve bu sıvı ihtiyacının bir bölümünü de maden suyundan karşılamak çok doğru bir seçim olur.

  • Kemikler için zengin bir kalsiyum kaynağıdır!

Kemiklerimizin sağlığı için yeterince kalsiyum almak durumundayız. Zaten maden suyuna “mineral su” da deniyor olması da içindeki kalsiyumdan kaynaklanır. Maden suyu hem kalsiyum hem de yine kemiklere faydalı diğer mineraller açısından çok zengin bir içecektir. Elbette ki piyasada bulunan her maden suyu aynı oranda kalsiyum içermiyor. Ancak kaliteli bir maden suyunun 1 litresinde 348 gram kadar kalsiyum bile bulunabiliyor. Yani aslında kaliteli bir şişe maden suyu içerek günlük kalsiyum ihtiyacının önemli bir bölümü karşılanabilir. Kalsiyumun kemikleri güçlendirme özelliğinin yanında kasların da düzenli çalışması için bir ihtiyaç olması göz önünde bulundurulmalıdır. Yani yeterli kalsiyum alarak; kalp kasının daha iyi çalışması, hücre içindeki sinyallerin daha iyi taşınması, sinir hücreleri arasındaki iletişimin ve hormon salgılanma düzeninin daha iyi olması mümkündür.

  • Önemli bir magnezyum kaynağıdır!

Vücut fonksiyonlarımızın sağlıklı bir şekilde işlemesi için en önemli minerallerden birisi hiç kuşkusuz ki magnezyumdur. Magnezyum vücutta; protein sentezi, kas ve sinir fonksiyonları, kan şekeri ve tansiyonun düzenlenmesi gibi pek çok biyolojik fonksiyon açısından önemli bir role sahiptir. Ayrıca magnezyumun vücutta enerji üretimi için de gerekli olduğunun altını çizmekte fayda var. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda kesinlikle gün içinde yeterince magnezyum alınmalıdır. İşte bu bağlamda doğal maden suyu, hem kalorisizdir hem de zengin bir magnezyum kaynağıdır. Günde bir tane kaliteli içeriğe sahip maden suyu içerek günlük magnezyum ihtiyacının önemli bir bölümünü alabilmek mümkündür.

  • Sindirim sistemine iyi gelir!

Sindirim sisteminin fonksiyonlarının desteklenmesi için maden suyu doğal ve faydalı bir sıvı kaynağıdır. Özellikle de kabızlık sorunu yaşayan kişilerin maden suyunun bu etkisinden faydalanmaları gerekir. Kabızlıkla birlikte gaz, şişkinlik ve ağrı gibi şikayetler de yaşamı olumsuz etkilediğinden sindirim sisteminin fonksiyonlarını düzenlemek, desteklemek çok önemlidir. Bu bakımdan iki günde bir maden suyu içmek kabızlığı önler, diğer sindirim sorunlarını da giderir.

Maden suyu alırken nelere dikkat etmek gerekir?

  • Maden suyunun sodyum oranı önemlidir!

Sodyum yeterli ve dengeli alındığında faydalıyken, fazla alınırsa vücutta pek çok sorunlara yol açabiliyor. Bu bakımdan bazı maden sularının içerdiği sodyum miktarı da çok yüksek olabildiği için riskli olabilir. Vücudun ihtiyacından fazla sodyum almak tansiyon ve böbrek sorunlarına yol açabildiği için tehlikelidir. Hatta bu sebepten dolayı tansiyon ve böbrek hastalarının maden suyu içmeleri önerilmez. Bu bakımdan yüksek sodyum oranına sahip olan maden suları tüketilmemelidir.

  • Aromalı maden suyu tüketmek zararlı olabilir!

Maden suyu çok faydalıdır, ancak bunun için doğal ve sade olması önemlidir. Aromalı mineralli içecekler, doğal mineralli su, aroma maddeleri ve diğer bileşenler ile şeker ilave edilerek ya da şekersiz olarak gazlı veya gazsız üretiliyorlar. Bu içeceklerin içindeki doğal mineralli su miktarı, şeker miktarı ve kullanılan aromalara çok dikkat edilmelidir. Aromalı içeceklerde o meyvenin kendisi değil, muhtemel onun tadın kokusunu veren kimyasal maddeler bulunuyor. Bu aromalı içecekler doğal maden suyunu bazen hiç içermiyor, bazen de çok az içerebiliyor. Ayrıca içinde yüksek miktarda bulunan şeker de çok zararlıdır. Zaten burada bahsi geçen de doğal şeker değil, früktoz şurubu olduğundan aromalı maden suyundan uzak durmakta fayda var.

  • Yapay sodalar faydalı değildir!

Şöyle anlatmakta fayda var; içilebilir herhangi bir suya karbondioksit ve bikarbonatlar eklersek soda elde ederiz ve bu yapay sodalarda da maden suyunun besleyici öğelerinden hiç birini barındırmaz. Yapay sodalı bu içecekler içinde bulunan bikarbonatlar yüzünden mide asitini nötralize eder ve bu nedenle de mide yanması ya da ekşimesi rahatsızlığı durumlarda geçici bir rahatlama sağlarken, tüm vücut düşünüldüğünde faydalı değildir.

Yukarıdakileri göz önünde bulundurarak; sodyum oranı yüksek olan, aromalı olan ve de yapay soda içeren maden sularından uzak durmak en doğrusudur.

Maden suyu içerken nelere dikkat edilmeli?

  • Her gün maden suyu tüketmek yerine, iki günde bir tüketmek daha doğru olur.
  • Hassas bağırsak sendromu şikayeti olanlar, tansiyon ve böbrek sorunu olanlar maden suyu tüketmemeliler.
  • Düşük sodyum içerikli beslenenler içtikleri maden suyunun içindeki sodyum miktarına dikkat etmeliler.
  • Şekerli, meyveli, tatlandırıcılı maden suları tüketilmemelidir.
  • Maden suyu içmek içme suyu tüketim miktarının azaltılması için sebep değildir. Maden suyu içme suyunun alternatifi değildir.