Magnezyum eksikliği vücudumuzda nelere yol açar?

Magnezyum açısından zengin gıdalar hücresel sağlığımız ve vücudumuzda 300’den fazla gerçekleşen biyokimyasal işlev için gereklidir. Ne yazık ki, çoğumuz magnezyum eksikliği yaşayabiliyoruz ve bunun farkında bile olmuyoruz!

Amerika’da BMC Bioinformatics’te yayınlanan bir araştırmada, vücudumuzun 3.751 magnezyum bağlama noktası bulunduğu tespit edilmiş. Kısaca magnezyum tahmin edildiğinden çok daha fazla öneme sahip. Vücudumuz çok farklı fonksiyon için magnezyum kullanıyorsa ve özellikle yüksek magnezyum içeren gıdaları beslenmemizde tüketmiyorsak, magnezyum depomuz hızla düşebilir.

 

Magnezyuma özellikle ihtiyaç olan vücut fonksiyonlarına bakalım: 

Protein sentezi

• Sinir fonksiyonları

• Kan şekeri kontrolü

• Sinir ilerim sistemi salınımı

• Tansiyon seviyeleri

Enerji metabolizması

• Antioksidan glutatyon üretimi

Yeterince Magnezyum Tüketiyor musunuz?

 

Magnezyum eksikliği, kan testinde direk görülmediği için genellikle atlanır. Vücudunuzdaki magnezyumun sadece % 1’i kanınızda saklanır ve çoğunluğu kemiklerinize depolanır.

Bir magnezyum eksikliğine bağlı olan temel sağlık sorunlarından bazıları şunlardır:

• Hormon dengesizliği ve PMS

Fibromiyalji

• Kalp krizi

• Tip 2 diyabet

• Osteoporoz

• Kabızlık

• Tansiyon ya da migren ağrıları

• Kaygı ve depresyon

• Kronik yorgunluk

Magnezyum Alımını Arttırmanın Yolları Neler Olabilir?

Tabii ki magnezyum içeren besinlere yüklenmelisiniz. Öncelikle semt pazarları ve manavlardan doğal yetişmiş besinler almayı tercih etmelisiniz. Doğal yetişen besinlerde magnezyum çok daha fazladır. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler tüketin çünkü içinde klorofil var.

Klorofil bir bitkinin “kanı” olarak bilinir ve güneşin ışığını emme ve enerjiye dönüştürme yeteneğine sahiptir. İnsan kanıyla klorofil arasındaki en büyük fark, insan kanının hücrenin merkezinde demir olması, ancak bitkilerde hücrenin merkezinde magnezyum olmasıdır.

Magnezyum Açısından Zengin Besinler

(Günlük magnezyum ihtiyacı erkeklerde 400 milligram, kadınlarda ise 310 milligramdır.)

1 Ispanak — 1 bardak: 157 milligram

2 Pazı — 1 bardak: 154 milligram

3 Kabak çekirdeği — 1/8 bardak: 92 milligram

4 Yoğurt ya da Kefir — 1 bardak: 50 milligram

5 Badem — 25 gram: 80 milligram

6 Meksika fasülyesi — ½ bardak: 60 milligram

7 Avokado — 1 orta boy: 58 milligram

8 İncir — ½ bardak: 50 milligram

9 Bitter Çikolata — 1 kare: 95 milligram

10 Muz — 1 orta boy: 32 milligram

Diğer besinler ise somon, salmon, kişniş, kaju, keçi peyniri ve tabii her derde deva enginar.

Magnezyum Eksiklğinin En Çok Rastlanan Nedenleri

• Hergün 3 porsiyondan az sebze tüketmek

• Çok fazla alkol tüketmek

• Şeker ve fitik asit yüksek bir beslenme

• Antibiyotik ve diüretik gibi reçeteli ilaçlar kullanmak

• Sızdıran bağırsak sorunundan kaynaklanan zayıf sindirim emilimi

Magnezyum Faydaları ve Bu Konuda Yapılan Araştırmalar

Magnezyumun sağlığa olan faydaları üzerine büyük miktarda tıbbi araştırma bulunmaktadır. İşte magnezyumun etkili olduğu kanıtlanmış beş temel alan:

Kardiyovasküler Rahatsızlıklar — 241.378 katılımcı üzerinde yapılan American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir araştırma, magnezyum açısında yüksek bir beslenmenin, felç riskini % 8 oranında azaltabileceğini keşfetti. Başka bir araştırma, diyet yoluyla alınan magnezyumun kalp krizi riskini % 38 azalttığını tespit etti. Bunlar önemli rakamlar!

Fibromiyalji – Magnezyum konusunda yapılan bir araştırmada magnezyumun fibromiyalji konusunda nasıl fayda sağlayacağını inceledi. Araştırma, artan magnezyum tüketiminin ağrı ve hassasiyeti azalttığını ve ayrıca bağışıklık sistemini geliştirdiğini gösterdi.

Tip 2 Diyabet  Magnezyumu düzenli tüketmek tip 2 diyabet riskini önemli ölçüde düşürebilir, çünkü magnezyum glikoz metabolizmasında rönemli bir ol oynar. Bir meta analizde, magnezyumun günde 100 miligram artmasının bile diyabet riskini % 15 azalttığı tespit edildi.

Osteoporoz — Magnezyum, kemik oluşumu ve kalsiyumda kullanım için gerekli olan bir mineraldir. Aslında insan vücudundaki magnezyumun yarısından fazlası kemiklerde depolanmaktadır. Amerika’da yayınlanan bir araştırma, magnezyum takviyesinin osteoporoz gelişimini yavaşlattığını ortaya koydu.

Migren Ağrıları Magnezyum yetersizliği, vücuttaki nörotransmitterleri dengelemedeki öneminden dolayı migren ağrısı ile ilişkilendirilmiştir. Yapılan bir çalışmada, günde iki kez 300 miligram magnezyum alarak migren baş ağrısı sıklığının azalabildiği görülmüştür.

En İyi Magnezyum Destekleri Önerilerim

Magnezyum eksikliğiniz çok ileri seviyede olabileceğini düşünüyorsanız ve daha hızlı bir gelişme olmasını düşünüyorsanız o zaman magnezyum takviyesi almayı düşünebilirsiniz.

Takviye için magnezyum şelat, magnezyum sitrat, magnezyum glisinat veya magnezyum treonat alabilirsiniz.

Ayrıca magnezyum yağı kullanmak, doğal olarak magnezyum düzeylerini arttırmak için mükemmel bir seçenektir. Magnezyum yağını cilt üzerine sürmek daha hızlı emilim sağlar. Yatmadan önce magnezyum yağını ayaklarınızın üzerine sürebilirsiniz ve uykusuzluk, seğirme veya huzursuz bacak sendromundan kurtulabilirsiniz. Denemekte fayda var…

Magnezyum oksit kullanmanız ise çok tavsiye edilmiyor, çünkü vücutta varolan magnezyumu hidroksit haline getirebilir, bu da bağırsak duvarlarına zarar verebilir ve çok az emilir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.