Mandala: Kendine dönüşün yeni yolu

Köklerini Hindistan ve Tibet’ten alan Mandala, çizime dayalı bir sanat. Meditasyon yöntemi olan Mandala; stres, bunalım ve diğer psikolojik sorunların tedavisinde yardımcı olarak kullanılıyor. Kişinin kendinin çizdiği orantılı şemaları en ince ayrıntısına kadar şekillendirme ile yapılan Mandala, renklendirme ile kişinin odaklanmasını sağlıyor. Adeta Semazenlerin yaptığına benzer bir etki sağlıyor.

Mandala nedir?

Mandala bir merkez ve çemberden oluşmaktadır. Yuvarlak, kare, sekizgen gibi formları da mevcut. Birbirine geçmiş diyagramla merkezin çevresinde şekillenip dünyayı ve kişinin kendisi ile beraber evreni simgeliyor.

Hint ve Tibet geleneklerinde, bu diyagramlar sembolik olarak insanların kosmos ve evrendeki oranını ifade eder. Mandala’yı şöyle ifade edebiliriz; kiliselerin gülbezek şeklindeki camları ile Hristiyan geleneklerine de yansıyarak, tüm din ve öğretileri bir şekilde etkilemiş. Bu camlar; Hristiyan inancında ışığı toplar ve tanrısallığa yaklaşmayı ifade eder.  Bu noktada Mandala’nın temelleri de anlaşılabilir. Hayattan ayrı şekilde Mandala’yı düşünmek mümkün değildir. Beynimiz ve güneş sistemi oranları ile birebir olarak Mandala ile neredeyse aynı.

mandala

Mandala, en çok hangi konuda yarar sağlıyor?

Mandala, felsefi temelli inançlarda meditasyon aracıdır. İç huzurunu bulmak adına mandala yöntemi kullanılmaktadır. Özellikle de ruhsal konularda yarar sağlayan Mandala, ilk olarak hastaları zor dönemden geçen, Freud’un akıl ustalarından Carl Jung tarafından kullanıyor.

Jung, hastalarına gül şeklinde Mandalalar çizmesini öneriyor ve hastalarının durumunu gözlemliyor. Mandala’nın insan bütünlüğünü temsil ettiği ve bu merkez etrafında konumlanan desenlerin bir denge ve harmoni yarattığı yönünde bilgileri kayıt ediyor.

mandala-nedir

Mandala üzerinde nasıl çalışmalı?

Gelenek olan Mandala çiziminde, kişinin tamamen kendi istediği bir desen, meditatif olarak çizilmektedir. Şayet kişi kendi ile olan bağını güçlendirmek ve odaklanmak istiyorsa ancak çizim konusunda kendine güvenmiyorsa, çizilmiş Mandala boyayarak hazırlık yapabilir.

Mandala yapmak için spesifik bir konuda, örneğin çizimde deneyimli olmak gerekiyor mu?

Çizim yapmamak, deneyimsiz olmak, çizim konusunda yeteneksiz olmak Mandala çizmek için herhangi bir engel teşkil etmiyor. Mandala, estetik kaygılardan ziyade, kişinin kendine dönmesini sağlayan ve rahatlatan bir kavram.

Bu sebeple de Mandala çizerken odaklanmayı ve konsantre olmayı öğrenmek gerekir. Tüm dikkat ve düşünce, önünüzde durana çizime verilmelidir. Bu sayede kendinden geçme ve yalnızca anı düşünme mümkün olmaktadır.

Mandala, strese karşı en etkili koruyuculardan biri. Bununla beraber Mandala, enerjimiz üzerinde o an anlayamadığımız faydalı bir etkiye de yardımcı oluyor. Mandala’nın merkezden itibaren çizilmesi, hepimizin bir ve bütün olduğunu da hatırlatıyor. Tıpkı Tasavvuf gibi…

Mandala, sihirli bir değnek olarak görülmemeli, destekleyici bir düşünce biçimi olarak algılanmalıdır. Stresten arınmak isteyen her ruha yardımcı olacak bir destek olarak düşünülmelidir.