Yaz mangalı çok eğlenceli olabiliyor. Arkadaşlarla dışarıda güneşli bir günde vakit geçirmek ve yemekleri mangaldan direkt alıp yemek çok keyifli. Mangalı siz de yapıyor olsanız, mangal yapan arkadaşınıza misafirliğe de gitmiş olsanız, ilk önceliğiniz yemeklerin başkalarına ve size zarar vermeyecek şekilde pişmiş olmaları. Gıda güvenliği en çekici konulardan birisi değil ancak çok önemli.

Özellikle küçük çocuklar, yaşlı yetişkinler ve bağışıklık sistemi problemleri olanlar için önemli. Fakat herkes yemesi güvenli bir gıdadan fayda görür.

Eti Zamanından Önce Kısmen Pişirmek

Eti önceden pişirmek mangal günü geldiğinde akıllıca görünebilir ancak bazı sağlık risklerini de beraberinde getiriyor. Bu noktada problem, etin kısmen pişmesi durumunda doğru sıcaklığa gelmemiş olması.

Eğer gıdayı buzdolabına koyarsanız, tehlikeli bölgede zaman geçirir ve bu da 4-60 derece aralığı anlamına geliyor. Bu aralık sizi hasta edebilecek zararlı bakterilerin üremesi için uygundur ve bakteriler 20 dakikada 2 katına çıkabilirler.

Etinizi illa ki önceden pişirmek istiyorsanız, tehlikeli aralıkta bulunduğu zamanı 2 saatten daha kısa bir zamana çekmeye çalışın.

Donmuş Gıdaları Dışarıda Çözdürmek

Donmuş gıdaları dışarıda çözdürmek aklınıza gelmiştir. Hali hazırda donmuş durumda, bu nedenle onu bir buz poşeti ile birlikte taşıyıp zaman içerisinde doğal olarak ısınmasını sağlayabiliriz değil mi? Esasında bu gıdanın tehlikeli bölgede bir süre bekleyeceği anlamına geliyor. Gıdaların tehlikeli bölgede geçirebilecekleri maksimum süre toplamda 4 saattir. Fakat güvende olmak için bunu 2 saat olarak kabul etmek biraz daha iyi olabilir.

Gıdalarınızı daima buzdolabında veya mikrodalgada çözdürmelisiniz, tezgahta veya dışarıda değil.

Patates Salatasını Uzun Süre Dışarıda Bırakmak

Patates salatasının yüksek riskli bir piknik yemeği olarak görülmesinin sebebi insanların mayonezi çiğ yumurta ile kendi kendilerine hazırladıkları zamanlara dayanıyor. Fakat taze mayonez olsun veya olmasın herhangi bir gıdayı güneşte iki saatten fazla bekletmek iyi bir fikir değil. Sıcaklık yükseldikçe zararlı bakteriler bölünürler. Bu nedenle patates salatanızı en fazla iki saat dışarıda bırakın. Hatta hava 32 dereceden sıcaksa bir saati geçirmeyin.

Bakteriler sıcaklığı severler ve özellikle 21-57 dereceler arasında çoğalırlar. Bu nedenle sıcak, güneşli bir gün varsa gıdalarınızı soğuk tutmalısınız. Böylece onları daha uzun süre tüketebilirsiniz. Ayrıca yemeklerinizin tehlikeli bölgede geçirdikleri toplam zamanı da dikkate alın: hazırlık zamanı, yolculuk zamanı, soğuma zamanı ve insanların tüketmesi için masada beklediği zaman. Bunların hepsi hızlıca birikebilirler.

Eti Tam Pişirmemek

Salmonella, E.coli ve parazitler gibi bazı gıda zehirleenmeleri çiğ etten dolayı olurlar ve bu nedenle eti her zaman tam olarak pişirdiğinizden emin olmalısınız. Az pişmiş beyaz ve kırmızı etten kapabileceğiniz Salmonellosis, 12-72 saat içerisinde mide kramplarına, ishale ve ateşe sebep olabilir. Bazı insanlar aylar ve hatta yıllar sürebilen reaktif artrit de geliştirebilirler.

E.coli’nin belirtileri 1-10 gün içerisinde ortaya çıkar ve şiddetli mide krampları, ishal ve kusma gibi belirtileri vardır. Tenyalar gibi parazitler ise midenin bozulmasına, yorgunluğa ve ateşe sebep olabilirler. Sonrasında ise 2-8 hafta içinde ikinci dalga belirtiler gelir ve bunlar arasında grip benzeri belirtiler, yüzde şişme, kalp ve nefes problemleri bulunur.

Gıda Termometresi Kullanmamak

Her et türünün yemesi güvenli olan farklı bir sıcaklığı vardır. Bu 62-73 arasında değişim gösterir ve kıyma etin daha fazla sıcaklığa ihtiyacı vardır çünkü daha fazla yüzey alanı olması daha fazla bakteriye maruz kaldığı anlamına gelir.

Sadece bir gıda termometresi gıdanın piştiğini size gerçekten söyleyebilir. Termometreyi etin en kalın kısmına ortadan sokarak doğru şekilde sıcaklığını kontrol edebilirsiniz (kenarlar daha sıcak olacaktır ve bu nedenle etin merkezinin güvenli olup olmadığını söylemekte yetersiz olacaklardır).

Metal termometreler uygun bir seçenek ancak her gün kaynar suda veya dondurucuda kalibre edilmeleri gerekiyor. Dijital termometreler ise devamlı kalibrasyon gerektirmeden kullanılabiliyorlar. Ayrıca gıdalar arası bulaşmayı engellemek için termometreyi her kullanımda temizleyin.

Çiğ Eti Çiğ Meyve ve Sebzeler ile Paketlemek

Çiğ et ve diğer ürünleri bulaşma olmadan paketlemek mümkün mü? Evet mümkün. Ancak bu riske değer mi, aslında değmez. Bu genel olarak iyi bir fikir değil.

Her şey ayrı ve paketlerinin kapakları kapalı bile olsa bulaşmanın olmayacağını garanti etmek zor çünkü paketleme, seyahat ve hareket etme sırasında işler değişebiliyor.

Farklı etleri aynı kaba koymak da kötü bir fikir. Tavuğun kırmızı etten daha yüksek sıcaklıkta pişmesi gerekli ve bu nedenle birbirlerine değecek olurlarsa kırmızı eti yeterince yüksek sıcaklıkta pişiremezsiniz. Eğer her şey için çok geçse ve bu yazıyı mangalda okuyorsanız, tüm etlerinizi en az 15 saniye 73 derecede pişirmelisiniz.

Meyve ve Sebzeleri Yıkamamak

Bazen E.coli kaynaklı gıda zehirlenmesi salgınlarını duyarız. Bunların sebebi birazcık kirin bile pek büyük bir hasar verebilmesi. Taze ürünleri yıkamak topraktan gelebilecek bakteri riskini azaltır.

Bu ürünleri akan suda yıkamak ve kabuklarını güzelce ovalamak gerekiyor. Soyacak olsanız bile güzelce ovalamalısınız. Çünkü soyma sırasında yüzeydeki bakteriler meyve veya sebzenin etli kısmına bulaşabilirler.

Eğer salata yapıyorsanız, yaprakları tek tek durulayın çünkü toprak genelde aralara girer ve ayrıca limon gibi ürünler kullanmadan önce de yıkamalısınız. Tüm ürünlerin kabuklarının aralıklarında bakteriler bulunabilir.

Sos İçin Marinatı Tekrar Kullanmak

Marinat aroma doludur ve artanları atmak boşa veriyor gibi gelebilir. Maalesef gıda güvenliği kuralları söz konusu olduğunda zehirlenme riski marinat için de aynı. Bu nedenle gıdalarınızı tehlikeli bölgede geçirdiği vakti azaltmak için dolapta marine etmelisiniz.

Zararlı bakteriler çiğ etten marinata geçebilirler ve bu nedenle onu sos olarak kullanmak istiyorsanız önce kaynatmanız gerekiyor.

Çiğ Ete Dokunmuş Tabak ve Araç Gereçleri Tekrar Kullanmak

Arkadaşlarınızla güzel vakit geçirirken neyin çiğ ete değdiğini takip etmek hayli zor, özellikle de bakterileri göremediğiniz için. Pişirme araç gereçlerini tekrar kullanmak yapılan en yaygın hatalar arasında. Mangal sıcak olabilir ancak bu onun malzemelerinizi temizlediği anlamına gelmiyor.

Tabakları ve araç gereçleri tekrar kullanmak çiğ etlerin pişmiş etlere bakteri bulaştırabilecekleri anlamına geliyor. Kazara bulaşmayı engellemek için pişmiş ve çiğ etler için farklı renkte araç gereç ve tabaklar kullanabilirsiniz.

Ayrıca ellerin de bir araç gereç sayıldıklarını unutmayın. Herhangi bir yemek hazırlığı yapmadan önce ellerinizi yıkayın. İlk olarak yıkasanız bile farklı yemekler hazırlarken aralarda yine yıkamalısınız. Özellikle de çiğ et, deniz ürünleri, meyve ve sebzelere dokunuyorsanız.

Sıcak Gıdanın Soğumasını Beklemek

Yaz mangalı söz konusu olduğunda gıdanın çok ısınması ve bakteriler ile dolu olmasını düşünmek çok normal. Ancak sıcak gıdaların soğuma sırasında tehlikeli bölgede bulunarak bakterilerin çoğalmasına izin vermeleri de tehlikeli. Hatta daha da tehlikeli olabilir çünkü bakteriler bu sıcaklık aralığının üst kısmını daha çok severler.

Evde yenmeyen gıdayı buzdolabına koyma ve istediğiniz zaman ısıtma şansınız var. Ancak mangalda bu mümkün değil. İdeal olarak en ideal zaman, yemeklerin piştiği anda tüketilmeleri. Fakat insanlar yemek hazır olduğunda henüz gelmedilerse, en iyisi sıcak gıdayı mangal üzerinde tutmak ve onu ateşten biraz uzağa koyup aşırı pişmesine veya yanmasına engel olmak.