Meditasyon yaptığınız zaman durmak, nefes almak ve kendinizi şu anda bulundurmak için zaman ayırmış olursunuz. Bu ise bağışıklık sisteminiz de dahil olmak üzere pek çok sağlık faydaları sağlayabilir.

Meditasyon, şu anda olmamızı sağlayan bir bilinçli farkındalık uygulamasıdır. Geçmişe çok fazla odaklandığımız zaman depresif deneyimlere daha yatkın oluruz. Geleceğe çok fazla odaklandığımızda ise endişeli hisler ortaya çıkabilir. Meditasyon, beyinlerimizi şimdiki zamana giderek daha fazla odaklanmamız için eğitir ve bu sayede bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyen stres faktörlerini azaltmamıza olanak tanır.

Ancak meditasyon sağlıklı bağışıklık işlevinin desteklenmesine tam olarak nasıl yardımcı olur?

Meditasyon, “stres hormonu” olarak da bilinen kortizol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur

Meditasyonun, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olmasının en önemli yollarından bir tanesi, stres hormonu olarak da bilinen kortizolü düşürmesi olmaktadır.

Çok fazla stres, vücudun çok fazla kortizol üretmesine yol açar ve stresi çok uzun süreler yaşadığınızda kronik hale gelir ve bu da aşırı aktif kortizol üretimine yol açarak inflamasyona neden olur.

İnsanlar, kronik olarak stresli oldukları zaman kortizol seviyeleri yüksek olur ve bu da bağışıklık işlevini riske atabilir. Meditasyon, insanların gevşemesine ve anksiyetelerini azaltmalarına yardımcı olabilir ve bu da kortizol seviyelerini düşürebilir. Aynı zamanda immün yanıtımızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Meditasyon, vücudunuzun “savaş ya da kaç” konumundan “dinlen ve sindir” durumuna geçmesine yardımcı olabilir

Meditasyon aynı zamanda vücudun, sempatik sinir sisteminden (“savaş ya da kaç” modu olarak da bilinir) parasempatik sinir sistemine geçmesine yardımcı olabilir. Meditasyon, “dinlen ve sindir” sistemi olan parasempatik sistemi tetikler. İnflamasyonla ilişkili olan proteinlerin gen ifadelerini azaltarak ve immün yanıtla ilgili genlerin ifadesini arttırarak çeşitli biyokimyasal değişikliklerin meydana gelmesini tetikler.

Vücudunuz, dinlen ya da sindir modundayken kendinizi daha sakin hissedersiniz. Bu ise stresi azaltmaya ve bağışıklık sisteminize fazladan faydalar sağlamaya yardımcı olabilir.

Oksijen tüketimi, kan basıncı, kalp atış hızı ve solunum hızındaki düşüşler de dahil olmak üzere fizyolojik değişiklikler gerçekleşir. Bu faydalı etkiler, immün disfonksiyona yol açan inflamasyonlu stres basamaklarını azaltarak tüm organizmayı etkiler.

Meditasyon, sağlıklı bağışıklık işlevini destekleyen bağırsak sağlığını da etkiler

Sindirim sisteminin, bağışıklık üzerinde önemli bir rolü vardır. Meditasyonun vücudu etkileme şekli (örneğin, stres hormonlarını azaltması), bağırsak sağlığını destekleyebilir ve bu ise bağışıklık sisteminin sağlıklı olmasına yardımcı olabilir.

Stres tepkilerinin azalması, gastrointestinal nöronik eksen yoluyla bağırsak işlevini iyileştiriyor. Bağışıklık sistemimizin büyük bir kısmı, bağırsağın GALT (bağırsak ile ilişkili lenfoid doku) kısmının bir parçası olarak yaşamaktadır. Meditasyon, sempatik sinir sistemi hareketliliğini azaltarak kortizol ve norepinefrin salınımını düşürür, bağırsak geçirgenliğini azaltır (aynı zamanda sızdıran bağırsak olarak da bilinir) ve aksi halde otoimmün bozukluklara yol açan bağışıklık sisteminin uygun olmayan hareketliliğini azaltır.

Bağışıklığı güçlendirici etkilerini deneyimlemek için ne sıklıkla meditasyon yapmanız gerekir?

Net bir şekilde görülüyor ki meditasyon yapmak için zaman ayırmanın, vücudunuzun immün yanıtı üzerinde büyük bir etkisi olabilir. Ancak bu bağışıklık destekleyici etkilerden yararlanmak için ne sıklıkla meditasyon yapmanız gerekir? Burada amaç, stresi azaltmak ve sizi sakinleştirecek bir dalga etkisine sahip olan bir meditasyon seansı yapmaktır. Bunu yapmanız, mevcut stres seviyenizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Meditasyonun bağışıklığı arttırıcı etkilerini yaşamaya başlamak için bir uygulama yeterli olabilse de ne kadar çok meditasyon yaparsanız, alacağınız tepki o kadar iyi olacaktır. Yeni bir aktivite uygulamak, merkezi sinir sistemimizde nöroplastisite ile sonuçlanır. Birbirine bağlanan yeni sinir bağlantılarının büyümesi anlamına gelen nöroplastisite, ne kadar çok uygulama yaparsanız o kadar güçlü hale gelecektir. Aynı şekilde, daha çok meditasyon yaptıkça sinirsel bağlantılar birbirine o kadar çok bağlanacak ve daha hızlı bir şekilde parasempatik duruma ulaşacaktır. Bu ise bağışıklık işlevinin iyileşmesine ve inflamasyonun azalmasına neden olur.

Yalnızca buna kendinizi kaptırmadığınızdan emin olun; önemli olan şey aslında meditasyon yapmaya başlamanızdır, her gün meditasyon yapmanız ya da “mükemmel” bir pratik yaratmanız değildir. Pek çoğumuz, başlamak ve çok fazla şey yapmak için heyecanlanırız. Ya da özellikle yeni bir şey ise meditasyon yapma düşüncesinden bunalır ya da korkarız. Bu nedenle sizin için rahat olan şey ne ise onunla başlayın ve yaptığınız şeyi, mükemmel bir şekilde yapmanız gerektiğini hissetme gerekliliğinden kurtulun. Zihniniz dolaşıyorsa, onu uzaklaştığını fark ettiğinizde odağınızı nazikçe meditasyona geri getirin. Bunu daha fazla pratik ettikçe daha iyi hale gelir ve daha çok fayda elde edersiniz.