Uzun süredir meditasyon yapan kişiler dahi meditasyon sırasında zihnini susturma konusunda zorlanabiliyor. Kendinize sessiz kalmak için zaman ayırdığınızda bile sık sık endişelere sürüklenmeniz ve sessizliğin ortasında “Akşama ne yemek yapacağım?” diye düşünmeniz mümkün.

Zihni susturmak ve meditasyon ile mutlu olmak fikri oldukça canlandırıcı şeyler gibi görünse de meditatif duruma ulaşmak aslında düşünceleri aşırı aktif olan bizler için oldukça zorlayıcı olabilir.

Çok fazla düşünmeye meyilli bir insansanız, meditasyonun size göre olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak uzmanlara göre zihni çok fazla meşgul olan insanlar dahi başarılı bir şekilde meditasyon yapabilir. Bunu nasıl başarabileceğinize dair 10 ipucuna aşağıda göz atabilirsiniz.

1. Program oluşturun

Hayattaki tüm alışkanlıklar gibi düşünceleri sakinleştirmek söz konusu olduğunda pratik yapmak önemlidir.

Zihninizi sakinleşmesi için eğitmek üzere atabileceğiniz en basit adımlardan bir tanesi, günün belli bir saatini buna ayırmak olacaktır.

Her gün düzenli olarak pratik yapmanız halinde meditasyonun zihin üzerindeki faydalarından en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

Ancak tabi ki bu konuda çok katı olmanız gerekmiyor. Yani her sabah 6’da kalkıp meditasyon yapmak zorunda değilsiniz.

Meditasyonun kuralları olmamalıdır. Sezgisel olmalıdır ve meditasyon yapan kişiyi iyi hissettirmelidir. Bu nedenle pratik yapmanız için günün en iyi saati, pratiğinize düzenli olarak devam edebileceğiniz saat olacaktır.

2. Meditatif bir alan oluşturun

Etrafınızda çamaşırlar yığılıyken ya da küçük çocuğunuz etrafta dolaşırken meditatif duruma geçmeniz kolay değildir. Meditasyonun özellikle ilk aşamalarında fiziki çevre oldukça önemli olmaktadır.

Evinizde yalnızca meditasyon için kullanacağınız bir alan belirleyin. Bu alanın büyük olmasına gerek yok.

Örneğin, meditasyon yapmak için bir sandalye belirleyebilir, hoş kokulu bir mum yakabilir ya da en sevdiğiniz resmin önünde oturabilirsiniz. Zamanla bu huzurlu noktayı, zihninizi temizlemekle ilişkilendireceksiniz.

Deneyiminiz arttıkça evinizde belirlediğiniz bölgede olmadan da meditatif duruma geçebildiğinizi göreceksiniz.

Meditasyon, ruhsal bir araç olduğu kadar fiziksle bir araçtır. Gittiğimiz her yere onu götürebilmemiz gerekir.

3. Diğer insanlarla meditasyon yapın

Meditasyon, kişisel bir eylem gibi görünse de aslında diğer insanlarla olduğunda daha güçlüdür.

Kolektif enerji, güçlü bir şeydir. Bu nedenle bir partnerle ya da grupla meditasyon yapmak, yaşadığınız deneyimi arttıracaktır.

Meditasyon partnerinizin olması yalnızca zihninizi meşgul eden düşüncelerden kurtulmanızı sağlamayacak, aynı zamanda tek başımıza sahip olamayacağımız sorumluluğa sahip olmamızı sağlayacaktır.

Diğer insanlarla meditasyon yapmak, bizi zihnimizden çıkarır ve deneyimin içine çekilmemize yardımcı olur. Aynı zamanda kendimizden daha büyük bir şeyin parçasında olduğumuzun farkında olur ve tamamen ortaya çıkmak isteriz.

4. Sanal olarak meditasyon yapın

Sanal olarak meditasyon yapmak, pratiğinize teknolojiyi dahil etmeniz anlamına gelmektedir.

Bunu yapmak saçma gibi görünebilir. Sonuçta meditasyon yapmak dış dünyadan kopmakla ilgilidir.

Ancak sanal gerçeklik gözlüğü kullanarak huzurlu bir orman ya da güneşli bir kumsal gibi görseller seçebilir ve dışarıdaki tüm dikkat dağıtıcıları ortadan kaldırıp zihninizi susturabilirsiniz.

Sanal gerçeklik gözlüklerinin yanı sıra YouTube üzerinden sevdiğiniz bir manzarayı açarak video izleyebilirsiniz. Manzarayı açıp meditasyon yaparken ekranınızdaki güzelliklerin etrafınızı sardığını hayal edin.

5. Rehberli meditasyon yapın

Rehberli meditasyonları YouTube gibi platformlardan bulmanız mümkün. Bu meditasyonlar sırasında rehber eden sesi dinlemek, beyninize odaklanabileceği bir şey sunar ve araya giren düşünceleri uzak tutar.

Rehberli meditasyon zihninizin tamamen susmasını sağlamasa da en az sessiz yaptığınız meditasyon kadar etkilidir.

Rehberli meditasyonlar ile meditasyonun sağlayacağı tüm faydaları elde edebilirsiniz. Bu faydalar arasında sempatik sinir sistemini harekete geçirme, kaygıyı yatıştırma, ruh halini düzeltme, kan basıncını düşürme, kalp atışını düşürme ve stres tepkisini azaltma gibi şeyler bulunmaktadır.

Kaygı için meditasyon, daha iyi uyku ya da daha iyi odak gibi kendi kişisel hedeflerinize uygun bir video ya da ses kaydı açarak meditasyon yapmayı deneyin.

6. Önce yoga yapın

Yoga ve meditasyonun birlikte anılmasının bir nedeni bulunuyor. Nefes alışınızı ve nefes verişinizi fiziksel hareketlerinizle koordine etmenizin, zihinsel odağınız üzerinde ölçülebilir etkileri bulunmaktadır.

2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre hareket ve nefes odaklı yoga, stres parametrelerini azaltabiliyor. Bu araştırmada özellikle nefes odaklı pratiklerin, dikkati sürdürmede etkili olduğu görüldü.

Hareket etmek aynı zamanda meditasyon sırasında “anda olmak” konusunda hissettiğiniz baskıyı da ortadan kaldırabilir.

Pek çok insan, boş bir zihinle oturmayı zor bulmaktadır. Tai chi, yoga ya da yürüyüş gibi aktivitelerle hareket halinde olmak, meditasyonun faydalarına zihinsel mücadele olmadan ulaşmanıza yardımcı olur.

7. Nefes çalışması yapın

Zihni susturmanın en önemli yollarından bir tanesi, kontrollü nefes çalışması yapmaktır. Hatta çok sayıda meditasyon pratiği, ardından zihinsel ve duygusal faydaların geleceği fikrinden dolayı esas olarak nefes alma üzerine kuruludur.

Yalnızca nefesimizi yavaşlatmanın, sinir sistemimizi sakinleştirme ve kaygı duygularımızı azaltma gibi kanıtlanmış etkileri bulunmaktadır. Nefesinize dikkat etmek aynı zamanda meditasyon sırasında sürekli bir odak noktanız olmasını sağlar ve araya girip duran düşüncelerinizden kurtulmanıza yardımcı olur.

8. Müzik açın

Müzik hemen hemen her şeyi daha iyi yapmaktadır. Buna meditasyon da dahil.

Yapılan bazı araştırmalar, doğru müzik ile beynin daha dikkatli olması için eğitebileceğini göstermektedir. Hatta kalp atış hızının sessizliktense New Age tarzı müzikler dinlemekle daha yavaş atabildiğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır.

Özellikle kaygısı olan kişiler ya da zihni meşgul olduğu için meditasyona başlamaya tereddüt eden kişiler için müzik ya da arka plan sesi mükemmel bir araç olabilmektedir.

İdeal meditasyon müziğiniz, huzur ve odaklanma ile ilişkilendirdiğiniz herhangi bir müzik olabilir. Size uygun olan müziği bulmak için farklı müzik tarzlarıyla denemeler yapabilirsiniz.

9. Meditasyon öncesi günlük tutun

Meditasyon sırasında kaygı verici düşüncelerinizi uzak tutamıyorsanız, meditasyondan önce günlük tutmak işinize yarayabilir.

Bunun için yalnızca bir defter alın ve zihninizde akan tüm düşünceleri kağıda geçirin. Bunu yaparken sözcüklerinizi değiştirmenize ya da sansürlemenize gerek yok. Yalnızca kendinizi rahatlamış hissedene kadar yazın.

Kaygı verici düşüncelerinizi yazdığınızda zihninizden bu tekrarlayıcı düşünceleri atabilir ve meditasyon için hazır hale gelebilirsiniz.

10. Düşüncelerinizin gezinmesinin normal olduğunu unutmayın

Zihniniz meşgulse ve bununla mücadele ediyorsanız, kendinize biraz müsamaha gösterebilirsiniz. Kendinizle inatlaşmak meditasyon için iyi değildir. Hatta düşüncelerinizin gezinmesi son derece normaldir.

Beynimizin ve duyularımızın sürekli olarak uyarıldığı bir kültürde yaşıyoruz. Bu nedenle bu konuda sorun yaşamamız normal. Kendinize çok sert olmamalısınız. Bu sorunu yalnızca siz yaşamıyorsunuz, tüm toplum yaşıyor.

Ayrıca meditasyonu başarılı bir şekilde yapan versiyonunuz, dağ başında meditasyon yapan bir gurudan tamamen farklı olabilir ve bu da normaldir.

Meditasyonun nasıl görünmesi gerektiğini normalleştirmemiz gerekiyor. Meditasyon, avuç içleriniz yukarı dönükken ve zihniniz boşken belli bir pozisyonda oturmak değildir. Meditasyon, pratiğe ayırdığınız süreçte nerede olursanız olun, kısa bir huzur ve dinginlik duygusu elde etmektir.

Sonuç Olarak

Meditasyon, zihniniz dakikada bir kilometre hızla gitse dahi ulaşabileceğiniz bir rahatlama, merkezlenme ve kişisel keşif yöntemi olabilir.

Birkaç basit ayarlama ile kendiniz için en uygun meditasyon yöntemini bulabilirsiniz.