Beyin dalgalarınızı kontrol ederseniz, zihin durumunuzu da kontrol edebilirsiniz. Beyin dalgalarını hızlandırarak ve yavaşlatarak, nasıl düşündüğümüzü, hissettiğimizi ve davrandığımızı değiştirebiliriz. Meditasyon hareketlenen beta beyin dalgalarını alfa ve teta gibi daha yavaş beyin dalgalarına dönüştürme sürecidir. Bu durumları kontrol etmeyi öğrenerek, sağlığımızı iyileştirebiliriz.

Beyin dalgaları beyindeki elektriksel hareketlerdir. Bu dalgaların frekansı EEG kullanılarak ölçülebilir. Kafa derisine yerleştirilen elektrotlar bu beyin dalgalarının frekansını ölçerler. En üstten en alt frekansa kadar bu dalgalar beta, alfa, teta ve delta olarak adlandırılırlar.

Beta uyanık, düşünen durumdur. Beta sırasında beyin dalgaları saniyede 14-40 döngü aralığındadırlar. Betada, birey düşünür ve dinler, analitik problemleri çözebilir, karar verebilir, bilgi alır ve işler. Bu çalışırken, okula giderken ve alışveriş yaparkenki normal zihin durumudur. Beta sırasında zihnimiz en ayık durumdadır.

Alfa rahatlamanın işareti olan daha yavaş bir durumdur. Alfa sırasında beyin dalgaları saniyede 9-14 döngüye sahip olurlar. Alfa durumudna birey çevresinin tamamen farkındadır ancak beyin betadan daha rahat durumdadır. Meditasyon genelde alfa durumunda yapılır.

Teta aşaması gündüz düşleri ve sezgisel düşünceler için mükemmel olan daha yavaş bir durumdur. Teta sırasında beyin dalgaları saniyede 5-8 döngüye sahip olurlar. Uyanıklık ve uyku arasındaki durumdur. Bu zihin durumunda kişinin uyanık halindeyken gözünden kaçan anılar, düşünceler ve gerçekler hatırlanabilirler. Genelde bu durumda problemlere karşı çözümler ortaya çıkarlar. Derin meditasyon ve dua seansları teta durumunda uygulanırlar.

Delta uyku sırasında ortaya çıkan en yavaş durumdur. Delta sırasında beyin dalgaları saniyede 1.5-4 döngüdedirler. En yavaş delta düzeyinde uyku derin ve rüyasızdır.

Uyanıklık ve uyku saatlerinde, beyin tüm bu aşamalardan geçer. Herhangi bir aşamada, beyin dalgalarının aralığı o duruma ne kadar derin girdiğimizi etkiler. Bu durumların nasıl işlediklerini bilerek, belli bir duruma girebilir ve düşüncelerimizin nasıl işlendiklerini kontrol edebiliriz.

Jose Silva, Silva Zihin Kontrol Yöntemi kitabında şöyle yazıyor: “Tamamen uyanık olduğunuzda, günlük dünyanın işlerini yaparken, beta veya dış bilinç düzeyindesinizdir. Gündüz düşleri kurarken veya uykuya giderken ancak henüz varmamışken, veya uyanırken ancak tam olarak uyanmamışken, alfa düzeyindesinizdir. Uykuda olduğunuzda pek çok kişinin sandığı gibi sadece delta durumunda değil, alfa, teta ve delta durumları arasında geçişlerde bulunursunuz. Zihin kontrol egzersizleri ile dilediğiniz an alfa düzeyine geçebilir ve tamamen farkında olabilirsiniz.”

Meditasyon zihinlerimizin bu düzeyler arasında geçişine izin verir ve sağlılı bir yaşam tarzına sahip olmamızı sağlar. Beyin dalgalarımızı kontrol ettiğimizde, düşüncelerimizi, hislerimizi, sebepleri ve tepkileri kontrol edebiliriz. Rahatlama, yaratıcılık ve kişisel farkındalık doğal olarak gelir. Meditasyon yaparak fiziksel bedenimizi iyileştiririz çünkü sağlıklı yaşam tarzına bir adım daha yaklaşırız. Beyin dalgalarımızı bilinçli olarak kontrol etmek sağlıklı yaşamak için iyi bir adımdır.