Meditasyon yapmak için oturdunuz. İlk başlarda yavaşça nefes alıp verirken her şey huzurlu ve sessiz. Sonra aniden gözlerinizden yaşlar akmaya başladığını fark ediyor ve kendinizi gözyaşları içinde buluyorsunuz.

Meditasyon sırasında gerçekleşmesini beklediğiniz şeylerden biri ağlamak olmadığı için bunun normal olup olmadığını, kendinizle ilgili yanlış bir şeyler mi olduğunu merak etmeye başlamış olabilirsiniz. Sonuçta meditasyonu kendinizi daha kötü değil, daha iyi hissetmek için yapmıyor musunuz?

Aslında meditasyon sırasında ağlamak oldukça yaygın görülen bir durum. Meditasyon, pek çok insan için stres azaltıcı etki gösterse de bazen ağlamak gibi zor duyguların da ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Ağlamak her zaman kötü bir şey değildir. “İçini boşaltmak”, en nihayetinde tedavi edici etkiye sahip olabilir.

Meditasyon sırasında ağlamak hakkında bilmeniz gerekenleri, bunun neden gerçekleştiğini ve bununla nasıl başa çıkabileceğinizi bu yazıda öğrenebilirsiniz.

Meditasyon Yaparken Ağlamak Normal mi?

Pek çoğumuz meditasyonun sakinleşmek, duygusal dengeyi bulmak için bir şans olduğunu düşünürüz. Araştırmalar, meditasyon yapmanın stresi ve kaygıyı azaltıcı etkileri olduğunu göstermektedir. Meditasyonun aşağıdakiler dahil olmak üzere pek çok olumlu etkisi vardır:

  • Depresyonun azalması
  • Ağrıların kontrol altına alınması
  • Sigarayı azaltmak
  • Bağımlılık bozukluklarını yönetmek
  • İrritabl bağırsak sendromu, HIV, sedef hastalığı ve diyabet gibi sağlık sorunlarının kontrol altına almaya yardımcı olmak
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek

Meditasyon aynı zamanda zihindeki koşuşturmaları sakinleştirmek, birbiriyle yarışan düşünceleri susturmak için de kullanılmaktadır. Bazen her şey sustuğunda, yani yapmanız gereken her şeyi yaptığınızda ve dikkat dağıtan şeyler ortadan kalktığında daha güçlü duygularınızın bazıları açığa çıkar.

Bu duygular, hayatın koşuşturmacasıyla başa çıkabilmek için içinizde tuttuğunuz ya da yüzleşmesi zor olan duygular olabilir. Sebebi ne olursa olsun, meditasyon sırasında zor duygular bazen farkında dahi olmadan ortaya çıkar. Bu yüzden kendinizi meditasyon sırasında ağlarken bulmanız mümkündür.

Meditasyon yalnızca gözlerinizin dolmasına değil, yoğun bir şekilde ağlamanıza neden olabilir. Meditasyon sırasında ağlamanız nasıl olursa olsun, yalnız olmadığınızı bilmeniz gerekir. Pek çok insan bunu deneyimliyor. Ayrıca meditasyon sırasında arada ağlamanız, her zaman ağlayacağınız anlamına gelmez.

Ağlamakla Nasıl Başa Çıkılır?

Meditasyon sırasında ağlamanız, olumlu duygularınızla temasa geçmenize, onları yaşamanıza ve kendiniz hakkında bir şeyler öğrenmenize yardımcı olabileceği için olumlu bir şey olabilir. Ancak yine de meditasyon sırasında birdenbire ağlamaya başladığınızda ne yapacağınızı şaşırmanız mümkün.

Bu durumda aşağıdaki ipuçlarından faydalanabilirsiniz:

Ağlamanın kötü bir şey olmadığını anlayın

Pek çoğumuz ağlamanın bir tür zayıflık olduğunu, yalnızca çocukların ağladığı ve yaşlandıkça duygularımızı gizlememiz gerektiğini düşünürüz. Ancak ağlamak zayıflık belirtisi değildir. Üzgün ve hassas olmak, insan olmanın bir parçasıdır. Bunun nasıl ifade edileceğini öğrenmek önemlidir ve tedavi edici etkilere sahip olabilir.

Ağlamayı olumlu bir şey olarak düşünürseniz, yaşadığınız anı atlatabilirsiniz. Ağlamak hakkında bilmeniz gereken diğer şeyler ve gerektiğinde ağladığınız zaman neden kendinizi iyi hissedebileceğinize dair nedenler şunlardır:

  • Stres atmayı sağlar
  • Kortizol seviyenizi düşürebilir
  • Duyguları bastırmak, kalp-damar hastalıkları riskinin artmasıyla ilişkilidir
  • Duyguları bastırmak, depresyon ve kaygıya karşı daha eğilimli olmaya yol açabilir

Duygularınızı yaşamayı öğrenin

İnsanların çoğu meditasyonun boş bir zihne sahip olmak ve düşünce ile duygulardan kurtulmak anlamına geldiğini düşünse de bu doğru değil. Meditasyonun amacı duyguları veya düşünceleri tamamen ortadan kaldırmak değil, onları oldukları gibi kabul edebilmektedir. En sonunda da onları bırakmayı öğrenmektir.

Meditasyon yapmak için oturduğunuzda ağladığınızı fark ederseniz, bu durumu kendinizi sevme ve kabullenme şansı olarak görebilirsiniz. Bunu ise şu şekilde gerçekleştirebilirsiniz:

Ağlarken, ağlamak hakkında sahip olduğunuz düşüncelere dikkat edin

Kendinize ağlamayı kesmeniz gerektiğini mi söylüyorsunuz? Çok duygusal olduğunuz için kendinizi mi yargılıyorsunuz? Başka ne gibi düşünceleriniz var?

Düşünceleriniz her neyse onları izleyin ve gözlemleyin; yargılamamaya çalışın.

Ağlarken vücudunuzda gerçekleşen şeylere dikkat edin.

Nefesiniz normalden daha dar ve ağır mı? Nefesinizi yavaşlatabiliyor musunuz? Ağlamanız, vücudunuzda başka hangi bölgeleri etkiliyor?

Tekrar vücudunuzda, nefesinizde ve düşüncelerinizde gerçekleşen şeylere dikkat ettiğinizde neler olduğunu gözlemleyin.

Deneyiminizi işlemeye zaman ayırın

Meditasyon sizde yoğun duygular uyandırdığında bunları düşünmeniz ve işlemeniz için zaman ayırın. Bu süreçte bir arkadaşınızla konuşabilir veya bir akıl sağlığı uzmanı ya da terapistle iletişime geçerek zihninizi temizlemek ve düşünmek isteyebilirsiniz.

İnsanların çoğu çok fazla ağladıktan sonra kendini bitmiş, tükenmiş ve savunmasız hisseder. Oldukça yaygın görülen bu durum normaldir. Bu süre içerisinde kendinize karşı nazik olun ve sonraki birkaç gün fazladan dinlenmeye ve kendinizle ilgilenmeye çalışın. Bu süreçte iyileşmek için yoga yapabilir ya da doğada yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Deneyiminizi işlemenize yardımcı olması için günlük de tutabilirsiniz. Bir defter alın ve saatinizi 10 dakikaya ayarlayarak bu süre içerisinde aklınıza ne geliyorsa yazın. Ağladıktan sonra düşüncelerinizi ve duygularınızı yazdığınızda kendinizi daha iyi anlayabilir ve duygularınızın ardındaki anlamla daha fazla bağlantı kurabilirsiniz.

Ne Zaman Yardım Almak Gerekir?

Meditasyon yaparken ağlamak, bastırılmış duyguları dışarı çıkarmak ve bu sayede arınmak içi bir fırsattır. Ancak bazen ortaya daha zor duygular çıkmaktadır.

Bir araştırmada 8 haftalık meditasyon programına katılan katılımcıların deneyimlediği etkiler gözlemlendi. Bu kişilerin yüzde 58’i meditasyonun kısa sürede olumsuz etkileri olduğunu söyledi. Bu deneyimler arasında travmayı yeniden deneyimleme, aşırı duyarlılık ve kabus görme yer alıyordu. Katılımcıların yüzde 6 ila 14’ü ise aşırı tepkisellik ve dissosiyasyon (kendinden kopma) gibi bir aydan uzun süren yan etkiler bildirdi.

Meditasyonun yükümlülüklerinizi yerine getirmenizi zorlaştıran ya da mevcut ruh sağlığı sorunlarınızı daha da kötüleştiren yoğun duygusal tepkileri tetiklediğini düşünüyorsanız, bir terapist ya da psikiyatristle görüşmeyi düşünebilirsiniz.

Olumsuz etkiler yaşamıyor olsanız dahi meditasyon nedeniyle bazı bastırılmış duygularınızla daha fazla temasa geçiyor olabilirsiniz. Bu durumda duygularınız hakkında konuşabileceğiniz birine sahip olmanız iyi bir şeydir.

Özet Olarak

Meditasyon sırasında ağlamanıza şaşırabilirsiniz. Sonuçta bunu beklemiyordunuz. Pek çok insanın meditasyon sırasında duygusallaştığına ve hatta ağladığına emin olabilirsiniz. Özellikle meditasyon yaptığınız ilk birkaç seferde ya da hayatınızda zor bir dönemde ağlamanız normaldir.

Çoğumuz ağlamanın kötü olduğunu ve bastırmak gerektiğini düşünerek büyüdük. Bu yüzden meditasyon sırasında ağlamaktan rahatsız olabilir ve ağladığınıza üzülebilirsiniz.

Meditasyon sırasında ağlamayı, duygularınızla daha fazla temas kurmak ve onları kabul etmeyi öğrenmek için bir fırsat olarak düşünün. Ancak meditasyon sırasında sık sık ağlıyor ve meditasyonun zor anılarınızı ve travmalarınızı tetiklediğini, ruh sağlığınızı kötü etkilediğini düşünüyorsanız, doktora ya da terapiste gitmeyi düşünebilirsiniz.

Kaynak: https://www.verywellmind.com/what-to-know-about-crying-during-meditation-5211904