Meditasyon, faydalı ve sağlıklı bir aktivitedir. İnsanların stresle, zor dönemlerle ve sağlık sorunlarıyla başa çıkmalarına ve duygusal sağlıkları konusunda yardımcı olur. Ancak meditasyon ile ilgili olarak insanları denemekten soğutan ya da denediklerinde başarılı hissetmelerine engel olan pek çok ön yargı mevcut.

Meditasyon yapmaktan korkmuş ya da doğru yapmadığınızdan endişelenmiş olabilir ya da meditasyon ile karmaşık bir deneyim yaşamanın sorun olmadığından emin olmak isteyebilirsiniz. Bunun için meditasyonla ilgili bazı inançların neden doğru olmadığını öğrenmeniz işe yarayabilir.

Meditasyonla ilgili yanlış biliyor olabileceğiniz en yaygın 10 bilgiye ve bunların ardındaki 10 gerçeğe gelin birlikte göz atalım.

Zihninizi düşüncelerden arındırmak zorunda değilsiniz

Hiç düşünmemeyi denediyseniz, bunun imkansız bir şey olduğunu biliyorsunuzdur. Uyanık olduğumuz sürece zihnimiz aktiftir. Bazı insanlar meditasyon yapmak için zihninizi düşüncelerden arındırmanız gerektiğini söyleyebilir, ancak bu tam olarak doğru değil.

Meditasyonda amacınızın düşünmemek olması gerekmez. Bunun yerine düşüncelerinizi gözlemleyebilir ve onlara tanık olabilir ve bunu özellikle güçlü bir duygusal yük yaşamadan yapabilirsiniz.

Bir düşünce aklınıza geldiğinizde onun hakkındaki duygularınıza dalmak yerine meditasyon sırasında onu nesnel olarak değerlendirmeyi öğrenebilir ve sonrasında serbest bırakabilirsiniz.

Amacınız düşünmemek değil, düşüncelerinize çok fazla takılı kalmamak olmalı.

Kendinizi her zaman huzurlu hissetmeyebilirsiniz

manevi meditasyon

Meditasyonun daha sakin bir zihne sahip olmaya yol açmasının çeşitli yolları vardır. Ancak bu her zaman gerçekleşmeyebilir. Bazen kişinin hayatı, tamamen sakin ve huzurlu hissedebilmesi için çok stresli ya da çok heyecanlı halde olabilir. Bu tamamen normal.

Meditasyon iç huzura sahip olmanızı sağlıyorsa bu harika. Ancak olmuyorsa da sorun değil.

Meditasyonun size sağladığı tüm duyguları kucaklayın. Bu ister iç huzur olsun, isterse de yaşamla ilgili bir olayla ilgili daha fazla heyecan duymak olsun, fark etmez.

Meditasyon hareketsiz olmak zorunda değildir

Özellikle Zen meditasyonunda, meditasyonun sizi dünyadaki her şeyi olduğu gibi kabul etmeye teşvik ettiğine ve hayatta hiçbir şey yapmamaya yönlendireceğine dair bir düşünce var. Bu doğru değil.

Meditasyon sizi geri adım atmaya ve hayata karşı daha nesnel bakmaya davet eder. Ancak hiçbir meditasyonda önemli konuları umursamayı bırakmanız önerilmez.

Bunun yerine eylemlerinizi daha akıllıca seçmek için meditasyondan faydalanabilir, aceleci davranmak yerine daha mantıklı bir şekilde davranabilirsiniz.

Meditasyon için çok fazla boş zamana ihtiyacınız yok

Elbette günlerinin çoğunu meditasyon yaparak geçiren keşişler var. Ancak meditasyondan faydalanmak için sizin saatler harcamanıza gerek yok.

Meditasyonun faydalarından dakikalar içerisinde yararlanabilirsiniz. Zamanınız kısıtlıysa sizi bir an önce meditatif duruma geçirebilecek mobil meditasyon uygulaması kullanabilirsiniz.

Yavaş ve bilinçli bir şekilde nefes almak için harcayacağınız birkaç dakika dahi meditatif etkiler yaratabilir. Meditasyondan faydalanmak için tüm boş zamanınızı harcamanıza gerek yok.

Sorun yaşasanız dahi meditasyon yapabilirsiniz

Bazen meditasyon yapmaya çalışıp başarısız olduğunuzu düşünebilirsiniz. Belki düşüncelerinizi gözlemleyebilmek için zihninizi yeterince sakinleştirmemiş olabilir, “hiçbir şey yapmama” düşüncesiyle endişe duymuş olabilir ya da yalnızca sıkılmış olabilirsiniz.

Meditasyon yaparken zorluklarla karşılaşmak, meditasyon yapamayacağınız anlamına gelmez.

Düzenli meditasyon yapan insanlar dahi bazen yapamayabilir ve kendilerini meditatif durumda hissetmeyebilirler. Bu hiç sorun değil. Tekrar deneyebilirsiniz.

Meditasyon yapamayacağınızı düşünüyorsanız, farklı yollar deneyin. Mobil uygulama kullanın, YouTube’da rehberli bir video açın ya da farklı bir nefes egzersizi deneyin. Herkes meditasyon yapabilir. Ve bazen düzenli meditasyon yapanlar dahi her seferinde meditatif duruma geçemez.

Meditasyon her zaman mutluluk vermez

Her meditasyon yaptığınızda kendinizi mutlu hissetmeniz çok güzel olurdu. Meditasyon, mutluluk duyguları getirebilir. Ama getirmeyebilir de. Meditasyon her ruh haline yol açabilir. Ancak her zaman mutluluk getirmeyebilir ve bu başarısız olduğunuz anlamına gelmez.

Meditasyon yapmak sonucu istediğiniz gibi mutlu hissetmediğiniz için cesaretiniz kırıldıysa sonrasında gülümsemediyseniz dahi meditasyonun faydalarından yararlanabilirsiniz. Meditasyonun stres azaltıcı etkileri de somut olarak görülmek zorunda değil.

Meditasyon yaparken uyuyabilirsiniz

Meditasyon yaparken uyuyakalırsanız, meditasyonu doğru yapmadığınızı düşünebilirsiniz. Bu saçma bir düşünce olduğu kadar doğru da değil. Meditasyon rahatlatıcı bir deneyim olabilir. Ancak meditasyon yaparken uykuya dalacak kadar rahatlayabilirsiniz.

Yatma zamanı yapılan meditasyonların tam olarak amacı bu. Meditasyonu uyku zamanı yaparsanız, uykuya dalmak için yeterince derin rahatlayabilirsiniz. Gece yattığı zaman kafasında bir sürü düşünce dolaşan kişiler için de bunu yapmak faydalı olacaktır.

Gün içinde meditasyon yaparken uykuya dalarsanız, çok fazla uyumadığınız sürece sorun değil. Meditasyon sırasında çok fazla uyumaya meyilliyseniz, alarm kurarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.

Meditasyon terapi yerine geçmez

Meditasyon yapan kişilerin, terapinin meditasyondan daha az etkili olduğunu söylediklerini duymuş olabilirsiniz. Meditasyon iç gözlem için mükemmel bir araç olsa da terapiyle aynı şey değildir.

Bilişsel davranışsal, somatik ve diğer terapi türleri, hastaların derin duygusal sorunlar üzerinde çalışmalarına yardımcı olmak için eğitimli profesyoneller tarafından uygulanır. Meditasyon kişinin duygusal olarak daha sağlıklı hale gelmesine yardımcı olabilir, ancak terapinin yerini tutmaz.

Meditasyon, terapinin yarattığı düşünceleri, duyguları ve deneyimleri daha fazla inceleyip anlamaya yardımcı olabileceği için tamamlayıcı etki gösterebilir. Yine de terapi yerine geçmez ve eşdeğeri değildir. Yani terapi ve meditasyon aynı şeyler değildir.

Bu yazı ile meditasyonla ilgili olarak fark etmemiş olabileceğiniz bazı gerçekleri öğrendiğinize göre bu sağlıklı pratiği denemek için kendinizi daha güçlü hissedebilirsiniz.

Kaynak: https://www.verywellmind.com/meditation-myths-why-clearing-your-mind-is-a-myth-5179587