Damaklarımızda hatırı sayılır lezzeti olan mercimeği mutfağımızdan eksik etmediğimiz aşikar. En çok tercih edilen haliyle çorba, salata ve köftesiyle sofralarımızda görmeye alışık olduğumuz mercimeği,  un haliyle de kullanım alanımızı genişleterek pohaçadan ekmeğe, kekten kurabiyeye kadar çeşitlendirebileceğimizi biliyor muydunuz ?

Üstelik Glutensiz!

Evet, mercimek gluten barındırmadığı için çölyak ve alerjen bireylerin en çok tercih ettiği unlar arasında yer alıyor. Protein bakımından zengin olduğu için et tüketmeyen vejeteryan veya vegan bireylerin de vazgeçemediği gıda grubu arasındadır.

Mercimek, Neolitik dönemden beri insan beslenmesinin parçası olmuştur. Orta Asya’dan gelen mercimek ekimi, Roma İmparatorluğu döneminde Avrupa’ ya yayıldı. Günümüzde bir çok çeşidi bulunan mercimeğin ülkemizde en çok yaygın olarak kullanılan çeşidi Kırmızı ve Yeşil mercimektir. Şimdilerde ise Sarı mercimek mutfaklarımızda yerini yavaş yavaş almaya başlamıştır. Kabuksuzdur, haşlandığında kolay dağıldığından çorba ve püre için uygundur. Kahverengi mercimek pişerken çok yumuşamaz. Salata ve konservelerde daha çok tercih edilen bir türdür. Siyah mercimek ya da diğer adıyla Beluga mercimek damağınızda fındık ve kestane benzeri bir tat bırakır. Sert ve küçük olan bu mercimek türü kolaylıkla pişer.

Çeşidi ne olursa olsun mükemmel bir protein kaynağı olan mercimek yüksek demir oranına sahiptir. Mercimek unu, bitkisel proteinler, karbonhidratlar ve lif açısından zengin olduğu için glütensiz beslenenler bireylere gerçek bir yardımcıdır.

Mercimek unu, eşsiz aroması sayesinde özgün ve çok lezzetli tarifler elde etmeyi sağlarken farklı, tuzlu ve tatlı yemeklerde kullanarak tariflerinizi çeşitlendirmenizi mümkün kılıyor.

Mercimek Unu Yapımı

 Ev yapımı mercimek unu yapmak çok kolay. Kendi ellerinizle yapacağınız taze öğütülmüş mercimek unu sayesinde, işlenmiş ve belirli bir süre depolanmış ticari unlardan çok daha besleyici bir içerikten yararlanmış olacaksınız. Ev yapımı mercimek unu yapmak için güçlü bir blender veya elektrikli kahve değirmeni kullanabilirsiniz. Tabi kahve öğütücüsüyle daha az miktarda un elde edersiniz.

Mercimek Unu Yaparken İşinize Yarayacak 4 Önemli Bilgi:

  1. Mercimeklerinizi kasenin yarısını geçmemeye özen göstererek blender veya kahve değirmeni içine yerleştirin.
  2. 30 ila 40 saniye arasında öğütmek için cihazı maksimum güçte çalıştırın. Makinanın aşırı ısınmasını önlemek için zaman zaman ara
  3. Hala iri parçalar kalmışsa, çok ince bir toz elde etmek için unu bir elekten geçirin.
  4. Hemen kullanmayacaksanız, ev yapımı mercimek ununuzu ısıdan ve nemden uzak, hava geçirmez bir kapta sakladığınızdan emin

Mercimek Unu’ nu Nereden Bulabilirim?

 Yine de evde yapmak için zamanım yok derseniz, kalitesine güvendiğiniz üretim yapan markaları tercih edebilirsiniz.

Mercimek ununu süpermarketlerde, özel marketlerde veya organik ürün satışı yapan mağazalarda bulabilirsiniz. Fiyatlar, mercimek çeşidine, menşeine ve ürünün kalitesine göre değişiklik göstermektedir. İdeal olan organik mercimek unu satın almaktır. Aslında, pestisit yüklü ekinlerden kaçınmak için organik ürünlerin tercih edilmesi tavsiye edilir. Organik beslenmek sağlığımız için olduğu kadar çevre için de daha iyidir. Yoğun tarımsal yönetim uygulamalarını benimseyen geleneksel çiftlikler, ekosistemimiz üzerinde gerçek bir etkiye sahiptir ve bu organik ürünlerin ulaşılabilir kılınması seçenek değil zorunluluk olmalıdır.

Mercimek Unu Nasıl Kullanılır?

 Mercimek unu ile lezzetli yemekler, tatlılar veya hamur işleri için farklı ve kolay tarifler vardır. Mercimek unu tuzlu veya tatlı, glutensiz tariflerde tek başına veya nişasta katılarak kullanılabilir. Dağılmasını önlemek için phsyillum kullanmanızı tavsiye ederim. Ekmek veya kek hazırlamak istiyorsanız, hafif ve pofuduk bir doku elde etmek için pirinç unu ile karıştırılması idealdir. Ancak bazı tarifler de diğer katılan malzemelerin yoğunluğuna göre farklı un çeşitleri de eklenebilir. Sos veya çorbalarda bağlayıcı olarak tercih edilebilir. Krep, bisküvi ve kurabiye yapımı için de ideal bir un çeşidir.

Mercimek unuyla yaptığınız tariflerinize, birbirinden eşsiz tatlarıyla lezzet katan baharatları kullanmaktan çekinmeyin! Zerdeçal, köri veya kimyon mercimek tariflerinize yakışır. Mercimek ununu tariflerimize eklemeyi düşünmek yerine artık harekete geçmeliyiz.

Ne dersiniz?