Meyve diyeti, bazen Steve Jobs diyeti olarak da adlandırılıyor ve temel olarak beslenme düzeninde sadece bir kaç çeşit meyve ve sebze bulunması olarak tanımlanıyor. Bu diyet türünde hayatınızı temel olarak meyveler üzerinden sürdürüyorsunuz denilebilir. Lakin bu diyeti çok uzun sürelerle idame ettirmek, sağlığımız için gerekli olan pek çok temel besini almamıza engel olabişliyor ve bu nedenle uzmanlar uyarılar yapıyorlar. Fakat diyete dair yeterince araştırma da mevcut sayılmaz ama yine de dikkat etmek gerekli.

Meyve diyetini takip eden bireyler, sadece pişirilmemiş meyveler tüketiyorlar ve bazıları her ne kadar çeşitli tohum ve kuruyemişleri de beslenmeye dahil etseler de, diğer sebzeler, tahıllar ve hayvansal ürünler kapsam dışında kalıyorlar. Lakin günlük yaşamda sebze olarak bildiğimiz ama aslında meyve olan domates, salatalık, biber, kabak ve avokado gibi ürünler de bu beslenme düzeninde tüketim izni olanlar arasındalar.
Vegan beslenme düzeninin aksine meyve diyetinde sebze ve tahıllardan uzak durulması, sadece hayvansal ürünlerden uzak duran veganlara göre daha büyük kısıtlamaların ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Meyve Diyeti Planı

ABD Tarım Bakanlığı verilerine göre, yetişkinler her gün en az bir kase meyve tüketmeliler ancak meyve diyetinde bu miktarın çok üzerine çıkılıyor. Ayrıca diyetin bazı temel kuralları da mevcut. Bu kurallara göre farklı tipte bir meyve tüketmeden önce en az 90 dakika beklenmesi gerekiyor. Bunun yanında dilediğiniz kadar meyve tüketmeniz serbest ancak kuru meyveler konusunda sınırlamalar mevcut ve acıkmadıkça meyve tüketimi önerilmiyor.

Tüketimi tavsiye edilen temel meyveler ise şu şekildeler:

• Muz
• Limon suyu
• Avokado
• Hindistan cevizi
• Zeytin
• Çam fıstığı, badem, fındık, fıstık gibi kuruyemişler

İnsanların meyve diyetini takip etmelerinin temel sebepleri ise şu şekilde:

• Kilo verme ve kalori alımını azaltma
• Detoks
• Yemek pişirme derdinden kurtulma
• Etik olarak üstün hissetme kaygısı
• Çevre dostu bir beslenme düzeni takip etme

Meyve Diyetinin 6 Problemi

İşe pozitif yönden bakmak gerekirse, meyvelerin antioksidanlar, özellikle de C vitamini ve beta-karoten bakımından çok zengin oldukları bir gerçek ve bunların sağlığa ciddi faydaları mevcut. Ancak genelini değerlendirince, negatif yanlarının pozitif yanlarından çok olduğu söylenebilir.

Kilo Alma Riski

Meyve diyeti takip edildiğinde, kilo verebilirsiniz ancak diyete son verdiğiniz anda kiloların yeniden geri dönmeleri mümkün, hatta bu kadar meyve tüketmekten dolayı daha fazlasını almanız da mümkün. Zira meyve tüketmekle birlikte şeker tüketiminiz de artacaktır ve bu da kilo alma riskinin ortaya çıkmasına sebep olacaktır.

Yetersiz Protein Alımı

Almamız gereken en önemli besinlerden birisi proteindir. Proteinler, amino asit adı verilen daha küçük yapılardan oluşurlar ve bunlar vücutta ciltten tutun da saçlara ve tırnaklara kadar, hatta kandaki hemoglobine kadar her şeyin üretiminde kullanılırlar.

Proteinler kara ve deniz hayvanlarında bol bulunurlar ancak bunun yanında kuruyemişler, tohumlar, baklalar ve süt ürünlerinde de bol protein mevcuttur. Esmer pirinç, tam tahıllar, kinoa gibi ürünlerde de protein bulunmaktadır. Meyve diyetinde ise tüketimi kabul edilebilir olan tek protein kaynağı bazı kuruyemişler ve tohumlardır. Bu nedenle sadece meyve ile beslenilen bu diyetin protein eksikliği oluşturacağı neredeyse kesindir.

Hiç Faydalı Yağ Yoktur

Meyve diyetinin bir diğer problemi ise omega-3 yağ asitleri başta olmak üzere temel yağ asitlerini barındırmamasıdır. Bu yağ asitlerinin tüketimi vücut için önemlidir çünkü beyin fonksiyonlarından tutun da hormon düzeylerine kadar etki gösterirler. Meyve diyetinde ise sadece minimum miktarda bazı yağ asitleri alınabilmektedir. Omega-3’ün en zengin bulunduğu deniz balıklarının tüketimi ise yasaktır.

Beslenme Eksiklikleri

Proteinler ve iyi yağlar vücudun tek ihtiyacı değiller. Meyve diyetindeki vitamin ve mineral eksiklikleri de dikkat çekici çünkü kalsiyum, demir, çinko, D vitamini ve B vitaminleri açısından zayıf bir diyet.

Özellikle D vitamini bakımından çok zayıf olan diyet, D vitamini eksikliğine bağlı obezite, meme kanseri, kolon kanseri, prostat kanseri, depresyon ve yüksek kan basıncı problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.

İnsülin Düzeyleri ve Şeker Hastalığı İçin Tehlikelidir

Tüm meyvelerin sahip oldukları ortak özellik, şeker içeriğidir. Avokado ve bazı orman meyvelerinde şeker içeriği az olabilir ancak genel olarak meyvelerde şeker oldukça bol bulunur. Bunlar doğal şekerler olabilirler ancak diyabet hastasıysanız veya kan şekeri dengesizlikleriniz varsa, şekerin her bir formunu kontrol altında tutmak pankreas sağlığı ve optimum insülin düzeyleri için önemlidir.

Pankreas, meyveler gibi karbonhidrat kaynakları tüketildiğinde insülin salgılar. Eğer sadece meyvelerden oluşan bir diyet yapıyorsanız, bunun pankreasın aşırı çalışmasına sebep olacağını unutmamalısınız.

Diş Çürüğü İhtimalini Arttırır

Meyvelerin şeker içeriklerinin yüksek olmasından dolayı diş çürüklerinin ortaya çıkma ihtimali de artar. Hatta şekerin yanında oldukça da asidik olabilen meyveler, diş minelerinde aşınmaya da sebep olabilirler.