Şeker tüketimine dikkat ederken meyveleri de atlamamak gerekiyor. Vitamin, mineral ve antioksidan kaynağı olmalarına rağmen birçok meyve, içeriğindeki früktoz (meyve şekeri) nedeniyle aynı zamanda bir şeker deposu.

Meyvelerin içeriğinde şeker olduğunu hepimiz biliyoruz ancak bu renkli ve mis kokulu yiyecekleri nasıl tüketmemiz gerektiği konusunda pek de bilinçli değiliz. Meyve tüketiminin yararını inkar etmek mümkün değil ancak biraz daha dikkatli davranarak meyveden aldığımız şekerin olumsuz etkilerinden kurtulabiliriz. İşte MindBodyGreen’in derlediği meyve tüketirken dikkat etmeniz gereken 14 kuralı:

  1. Bazı meyveleri tercih etmeye özen gösterin

Glisemik indeksi yüksek ve daha tatlı olan meyveler (muz, mango, üzüm, vb.) kandaki şeker oranını hızlıca yükseltir çünkü bu meyveler diğerlerine göre daha fazla şeker ve daha az lif içerir. Eğer kilo kaybetmek veya diyabet riskini azaltmak istiyorsanız, yaban mersini veya ahududu gibi şeker oranı düşük meyveleri tercih edin.

  1. Meyveler gizli şeker kaynağı olabilir

Her gün yememiz gerektiği söylenen meyveler (örneğin elma) düşündüğünüzden çok daha ciddi bir gizli şeker kaynağı olabilir. Hele ki sağlıklı olduğu için yediğiniz elmanın ardından gün içinde kendinize bir başka tatlı kaçamağı yapma hakkı tanıyorsanız! Aklınızda bulunsun, bir orta boy elma yaklaşık 19 gram şeker içeriyor.

  1. Şekere rağmen içeriğinde birçok yararlı şey de barındırıyor

Meyveler şeker deposu olmalarının yanı sıra aynı zamanda besleyici, lif kaynağı, antioksidan olma özelliği taşıyor. Özellikle lif açısından zengin meyveler, kan şekeri seviyenizi düzenlemenize ve diyabet riskini düşürmenize yardımcı oluyor.

  1. Lezzetli tariflerle meyvenin şeker etkisini azaltabilirsiniz

Protein ve sağlıklı yağlar, meyve şekerinin vücuttaki etkisini azaltmanıza yardımcı olabilir. Örneğin kendinize elma dilimleri hazırladıysanız, yanında tüketeceğiniz birkaç kaşık yoğurtla elmadan aldığınız şekerin vücutta yarattığı etkiyi azaltabilirsiniz.

  1. Tüm meyveler şekerli değil

İçeriğindeki şeker oranı nedeniyle tüm meyveleri karbonhidrat olarak görme eğiliminde olabilirsiniz. Ancak avokado, zeytin, Hindistan cevizi meyve olmasına rağmen düşük şeker oranı ve içeriğindeki sağlıklı yağlar nedeniyle ayrı bir kategoride değerlendirilebilir.

  1. Dondurulmuş meyve iyi bir tercih olabilir

Mevsiminde olmayan meyveleri dondurulmuş olarak tüketmek pratik bir çözüm olabilir. Ancak dondurulmuş meyveyi evde kendiniz hazırlamıyorsanız, marketten satın alacağınız ürünlere şeker eklenip eklenmediğine dikkat edin, aldığınız ürünün gerçek meyvelerin dondurulmasıyla elde edilmiş olmasına özen gösterin. İşlenmiş meyve tüketmeyin.

  1. Meyve istediğiniz kadar yiyebileceğiniz bir şey değildir

Bazı beslenme programlarında meyve “serbest” yiyecek olarak gösterilir ve bu programı izleyecek olanlara istedikleri kadar meyve yiyebilecekleri söylenir. Maalesef bu bir efsaneden başka bir şey değil! Herhangi bir meyvenin aşırı tüketimi (günde birkaç dilimden fazlası) kilo kaybına engel olur.

  1. Kurutulmuş meyvelere şekerleme gibi yaklaşın

Kuru üzüm veya hurma ne kadar sağlıklı olsa da işlenmiş gıda olarak görülebilir. Nedeni ise kuru üzüm veya hurmanın içeriğinde az miktarda lif barındırması, yeterince besleyici ve antioksidan özelliği taşımamasının, insülin dengesi üzerindeki konsantre şeker etkisini yok etmek için yeterli olmamasından kaynaklanıyor.

  1. Meyve suyu meyveden sayılmaz

Yiyecekler liflerinden yoksun bırakıldıklarında –birçok meyve suyunda olduğu gibi– geriye besleyici özelliklerinden, vitaminlerinden, minerallerinden arındırılmış bir şey kalır. Satın alınan meyve suları ne kadar işlenmişse, o kadar zararlı demektir.

10. Suyunu sıkmak devasa şeker birikimi yaratır

Sebze suyu iyi olabilir ancak meyvelerin suyunu sıkarak liflerinden yoksun bırakmak, devasa şeker kütleleri yaratır. Meyve sularının etiketlerine baktığınızda, içeriğindeki şeker oranı karşısında şaşırabilirsiniz.

11. Meyve aromalı yoğurtlar bir paket şekerleme kadar şeker içerir

Şeker deposu olmuş meyve aromalı yoğurtlar yerine evdeki yoğurdun üzerine birkaç parça meyve koymayı deneyin.

12. Sebze meyveden daha iyidir

“Dünyadaki En Sağlıklı 150 Yiyecek” kitabının yazarı Dr. Johny Dowden, “Eğer başıma silah dayasalar ve bir seçim yapmamı isteseler, tercihim kesinlikle sebzeden yana olur” diyor. Meyvelerde bulunan besleyici özelliklerin neredeyse tamamını sebzelerde bulmam mümkün, üstelik kan şekerinizi yükseltmeden.

13. Tatlandırıcı yerine meyve tercih etmek otomatik olarak sizi daha sağlıklı yapmaz

Şekerin arıdan, meyveden veya şeker kamışından gelmiş olduğu bir şeyi değiştirmiyor. Kanınızdaki şeker oranını ölçüsüz bir şekilde yükselten her şey zararlıdır.

14. Her zaman organik olanı almanıza gerek yok

Eğer bütçeniz el vermiyorsa veya böyle bir alışkanlığınız yoksa her zaman organik gıdalar almak zorunda değilsiniz. Üretim sırasında en az ilaçlamaya ihtiyaç duyan meyve ve sebzelerden bir liste yapıp, alışverişinizi buna göre düzenleyebilirsiniz.