Midede şişkinlik yaşanması son senelerde oldukça sık karşılaşılan durumlardan bir tanesi ve insanların gün içerisinde kötü beslendiklerini, stresli olduklarını, ilaçlara ihtiyaç duyduklarını ve çevresel kirliliğe maruz kaldıklarını dikkate alırsak, bu şişkinliklerin pek de garip sayılmaması gerektiğini görürürüz.

Şişkin bir mide ve karnın rahatsız edici olduğu kesindir çünkü genellikle gaz sorunuyla birlikte gelir. Ancak bazen ciddi rahatsızlıkların da bir belirtisi olabildiği için dikkatle değerlendirilmesi gerekir.

Mide ve Karın Şişkinliğinin 10 Potansiyel Sebebi

Sindirim Problemleri

Çeşitli mide-bağırsak problemleri ile baş eden pek çok kişide şişkinlik, gaz, gerginlik ve diğer belirtiler ortaya çıkar. Buna ülseratif kolit, çölyak hastalığı, rahatsız bağırsak sendromu gibi pek çok yaygın rahatsızlık dahildir. Bazı raporlarda mide şişkinliğinin rahatsız bağırsak sendromu yaşayanların %23’ünden %96’sına kadar görülebildiği, diğer rahatsızlıklarda da %50’nin altında oranlar bulunmadığı görünmektedir.

Sıvı Birikmesi

Bazen vücudumuzdaki sıvılar beden boyunca depolanırlar ve bu depolama alanlarına karın ve kalça bölgeleri de dahildir. Bu durum, fazla şişkinliğe sebep olur ve geçici bir kilo alımına yol açar. Hatta bazen takılarınızın ve kıyafetlerinizin daha sıkı olduğunu, eklemlerinizde ağrı olduğunu ve ciltte bir gerginlik olduğunu da fark edebilirsiniz. Bu durum karaciğer hastalıkları sonucunda ortaya çıkabileceği gibi bazen kanser kaynaklı bile olabilir. Dolayısıyla karaciğer hastalıklarına, hepatite, sarılığa, göz beyazındaki değişimlere ve karındaki ağrılara karşı dikkatli olun.

Dehidrasyon

Tuzlu yemekler yedikten veya alkol aldıktan sonraki günlerde şişkinlik problemi yaşadığınızı hiç fark ettiniz mi? Biraz garip görünse de daha fazla su içmeniz veya sulu gıdalar tüketmeniz, dehidrasyona engel olur ve şişkinlik problemini ortadan kaldırabilir. Çünkü dehidrasyon ve elektrolit dengesizlikleri sindirime engel olurlar.

Vücut kendini bu durumdan kurtarabilmek için eldeki suyu tutmaya başlar ve bunun sonucunda kabızlık problemi de ortaya çıkar. Uzun süre su içmedikten sonra su içmeye başlarsanız, bu defa tekrar susuzluğun ortaya çıkma riski olduğu için bu suyu karın bölgesinde saklar ve yine şişkinlik problemi ortaya çıkabilir.

Kabızlık

Şiş bir karna sahip olmanızın nedeni tuvalete gitme ihtiyacınız olabilir. Ancak kabızlık durumunda dışkı bağırsaklarda kalmaya devam edebilir ve bu da mide-karın bölgesinde ağrılar, huzursuzluklar ve gaz yaratır. Kabızlığın en büyük sebepleri arasında ise çok az lif tüketmek, yeteri kadar su içmemek, fiziksel aktivitelerden uzak durmak, hareketsiz olmak ve stres bulunmaktadır.

Besin Alerjileri ve Hassasiyetler

Genellikle, besinlere olan alerjiler, hassasiyetler ve intoleranslar, gaz ve şişkinliklerin sebepleri arasında yer alırlar. Süt ürünleri, glutenli gıdalar ve bazı karbonhidrat tipleri gaz oluşmasına sebep olabilirler.
Dolayısıyla neyi yediğinizde bu sorunlara sahip olduğunuzu iyi gözlemleyerek o gıdalarda uzak durmanız gerekiyor.

SIBO Hastalığı

İnce bağırsakta aşırı bakteri çoğalması olarak dilimize tercüme edilen SIBO hastalığı, sindirim yollarında anormal derecede yüksek bakteri adedinden kaynaklanır ve genelde inflamasyonlar, kötü sindirim ve antibiyotik kullanımından dolayı ortaya çıkar. Normalde, kolonda farklı bakteri kümeleri bir denge içerisindedirler ve besinlerin temel değerlerinin emilimine yardımcı olurlar. Lakin zararlı bakteriler buraya gelerek tüm gücü ele geçirdiklerinde, bağırsak dokusu zarar görebilir ve semptomlar ortaya çıkar. Bazı besinler SIBO semptomlarına sebep olabilirler ve bu nedenle hassasiyet bulunan gıdalara karşı dikkatli olunmalı.

Enfeksiyonlar

 

Şişkinlik probleminin kaynağı enfeksiyonlar da olabilir çünkü enfeksiyonlar inflamasyon seviyelerinin artmasına sebep olurlar ve bu da o bölgede akyuvarların artmasına sebep olur. Ateş, kızarma, ağrı, şişmiş lenf bezleri gibi belirtiler varsa ciddi bir enfeksiyona sahip olabilirsiniz.

Bağırsak Düğümlenmesi

Şişkin bir karın, kabızlık, mide bulantısı ve kusma ile birlikte bazen bağırsak düğümlenmesinden kaynaklanabilir. Bu durum ise yaralı dokular veya tümörlerden kaynaklanıyor olabilir. Bu dokular büyüyerek bağırsaklara baskı yaptıklarında tıkanma meydana gelir ve dışkı ile sıvılar birikim yaparlar. Bu rahatsızlığın ortaya çıktığını muhtemelen fark edersiniz çünkü çok ağrılı olur ve tuvalete çıkmanızı da engeller.

Hormon Değişimleri

Adet döneminin karında şişkinlik ve sindirim problemlerine sebep olabildiği biliniyor çünkü kabızlık ve sıvı birikimini tetikliyor. Bu durum yaygın olarak görülür ve aslında ciddi bir problem değildir lakin fibroidler, düzensiz adet dönemi ve ağır krampların varlığına dikkat edilmelidir. Adet döneminden önce ve adet döneminde şişkinlikler yaşanması kişiden kişiye değişir ve bazı kadınlarda ciddi su tutumu da ortaya çıkabilir.

Peki adet döneminde neden bu durum ortaya çıkmaktadır? Çünkü kadınların aylık döngülerinin başlarında, östrojen hormonu artış gösterir ve rahim katmanları kalınlaşır, buna ek olarak yumurtlamanın gerçekleşmesi ile birlikte su birikimi ve kan miktarı artarken şişkinlik okrtaya çıkabilir. Adet döneminde ise fazla dokular, kan ve sıvı atılarak şişkinlik son bulur.

Kanser

Pek çok kişide şişkinliği sebebi kanser olmasa da, kolon ve rahim kanserleri de şişkinliğe sebep olabiliyorlar. Bu nedenle başka hiç bir yolla şişkinliğin önüne geçemediyseniz ve sindirim problemleriniz devam ediyorsa, doktorunuza görünmekte büyük fayda vardır.