Ülserler vücudun pek çok bölgesinde ortaya çıkabiliyorlar ve buna mide dokusu da dahil. Bazı doğal ev reçeteleri ise ülsere bağlı ağrıların ve diğer belirtilerin ortadan kalkmasına yardımcı oluyorlar. Mide ülseri, midenin dokusunda meydana gelen yaralar olarak karşımıza çıkıyorlar ve bazen de küçük bağırsağın ilk kısmında oluşuyorlar. Peptik ülser, gastrik ülser veya duodenal ülser olarak da biliniyorlar.

Mide ülseri, mide asitinin mide dokusunu rahatsız etmesi sonucunda ortaya çıkıyor.

Ülser sebepleri ise şu şekilde:

• Helicobacter pylori adlı bakteri enfeksiyonu
• Uzun süre boyunca non-steroidal anti-inflamatuvar ilaçlar kullanmak, ibuprofen ve aspirin gibi

Bazı insanlar stresin veya baharatlı gıdaların ülser sebebi olabildiğini düşünüyorlar ancak bunlar ülser sebebi değil, mevcut ülserlerin daha kötü olmasına sebep olan faktörler.

Mide Ülseri İçin Kanıtlara Dayalı Reçeteler

Eğer bir kişinin ülseri varsa midede yanma hissi ortaya çıkar. Bu yanma hissi;

• bir kaç dakika veya saat sürebilir
• antacid alınmasıyla veya yemek yemeyi bırakınca hafifler
• gecenin ortasında veya yemek yerken oluşabilir
• bir kaç hafta boyunca ortaya çıkıp sonra bir kaç hafta kaybolabilir

1- Probiyotikler

Probiyotikler sindirim yolundaki dengeyi koruyan yaşayan organizmalardır. Optimum mide bağırsak ortamını oluşturmanın yanında ülser tedavisinde de işe yararlar.

2014 yılındaki bir incelemede, probiyotiklerin H.pylori bakterisini öldüremedikleri görülmüş ancak bu faydalı bakteriler iyileşme sürecini hızlandırabilir, bazı belirtileri azaltabilirler. Başka tedavilerle birlikte alındıklarında probiyotikler zararlı bakterilerin ortadan kaldırılmasını sağlayabilirler.

Probiyotikleri yoğurt, fermente gıdalar ve probiyotik takviyeler ile almak mümkün. Bazı gıdalarda probiyotikler bulunuyorlar ancak takviye olarak almak daha fazla miktarda almanızı sağlayabilir.

2- Zencefil

Zencefilin mideyi koruyucu etkileri biliniyor ve bu yüzden genelde mide ve sindirim problemlerinde kullanılıyor. Kabızlık, şişkinlik ve gastrite çare olabiliyor.
2013 yılındaki bir çalışmada onun gastrik ülsere karşı da etkili olabildiği görülüyor. Ayrıca ilaçlardan kaynaklı ülserlere karşı da koruyucu. Ancak eldeki verilerin büyük kısmı hayvan deneylerinden elde edilmiş ve bu nedenle insanlarda tam olarak aynı sonuçları verip vermeyecekleri belirsiz.

3- Renkli Meyveler

Pek çok meyvede flavonoid adlı bileşenler bulunur ve bunlar polifenollerdir. Flavonoidler bazı meyvelere renklerini de verirler. 2011 yılındaki değerlendirmelerde, polifenollerin mide ülserine fayda sağlayabildiği görülüyor. Ayrıca mide spazmı ve ishale de çözüm olabiliyorlar.

Flavonoidler mide duvarının ülser geliştirmesine engel oluyor. Bunu yapmalarının sebebi ise mide mukusunu arttırmaları ve H.pylori bakterisinin gelişimine sekte vurmaları. Flavonoidlerin antioksidan özellikleri de mevcut.

Bunları en çok şu ürünlerde bulabilirsiniz:

• elma
• yaban mersini
• vişne ve kiraz
• turunçgiller
• kuruyemişler

4- Yemeklik Muz

 muzun yemeklerde kullanılabilen tam olgunlaşmamış bir hali var. Bu muzlar da mide mukusunu arttırıyor ve ayrıca mide asitliğini azaltıyorlar.

5- Bal

y

Bal doğal ve popüler bir tatlandırıcı. Onu genelde kahvaltılarımızda tüketiyoruz ve  balın H.pylori bakterisine karşı antimikrobiyel özellikler taşıdığı görülüyor. Bu durum onu mide ülserine karşı etkili hale getiriyor. Bal aynı zamanda yaraların iyileşmesinde, cilt ülserlerinde, yanıklarda ve yaralarda da iyi bir çözüm oluyor.

6- Zerdeçal

Zerdeçal genelde Hindistan’da tüketilen sarı bir baharat ve içerisinde curcumin maddesi bulunuyor. Araştırmacılar curcuminin insan sağlığına faydalarını incelemeye son dönemlerde başladılar ve bu maddenin inflamasyon karşıtı ve antioksidan etkileri olduğu görülebiliyor lakin insanlar üzerindeki çalışmalar henüz yeterli düzeyde değil.

7- Sarı Papatya

Bazıları sarı papatya yapraklarını minör anksiyete, bağırsak spazmları ve inflamasyonlara karşı kullanıyıor ancak 2012 yılındaki çalışmalarda sarı papatya ekstraktının ülser karşıtı özellikler de gösterdiği tespit edilmiş. Bazı araştırmacılar ise onun mide ülserine engel olabildiğini ve iyileşme sürecini hızlandırdığını belirtiyorlar.
Ancak eldeki veriler hayvan deneylerinden elde edilmişler ve insanlar üzerindeki etkilerine dair yeterli bilgi mevcut değil.

8- Sarımsak

Sarımsak dünyanın her yanında gıdalara aroma vermek için kullanılıyor. Hem mikrop hem de bakteri karşıtı özelliklere sahip ve bu nedenle enfeksiyonlarla savaşta önem taşıyor. Bazı çalışmalarda onun ülsere karşı etki gösterebildiği görülüyor ve iyileşme sürecini de hızlandırıyor. Ayrıca H.pylori bakterisinin gelişimine engel olabildiği belirtiliyor.
Günde iki diş sarımsak tüketenlerin bu bakteriye karşı korundukları keşfedilmiş ancak tüm bilimadamları bu konuda aynı fikirde değiller.

9- Meyan Kökü

Meyan kökü yüzlerce yıldır geleneksel ilaçların bir parçası ancak kuru meyan kökünü doğrudan tüketmenin ülsere iyi geldiğini söyleyenler var. Araştırmacılar ise kuru kökten ziyade meyan kökü besin takviyelerine odaklanmışlar. Sonuçlara göre baharat olarak kullanılan toz meyan kökünün bakteri gelişimine engel olabildiği tespit edilmiş.

10- Aloe Vera

Aloe vera bitkisel temelli bir yağ ve hem losyonlarda, hem de gıdalarda kullanılabiliyor. Bazı çalışmalarda onun mide ülseri üzerinde hayli etkili olduğu görülmüş. Hatta popüler ülser karşıtı ilaçlarla yarışacak düzeyde etkilerinin olduğu tespit edilmiş. Ancak yine hayvan deneyleri yapılmış ve insanlar üzerindeki etkileri yeterli düzeyde ölçülmemiş.