Migreniniz tuttuğunda, her dakika bir sonsuzluk gibi gelir. Beynimiz bu sorunu hemen çözebilseydi çok güzel olurdu ancak maalesef migren olması gerektiğinden çok daha uzun sürer. Bunun sebeplerine ve migrenden daha hızlı kurtulmanın yollarına hemen bakalım.

Migren, doktorların varlığını bildikleri ancak özellikle de sebebi başta olmak üzere tam olarak anlayamadıkları garip sağlık problemleri arasında yer alıyor.

Mayo Clinic, vücuttaki önemli bir ağrı ileticisi olan üçlü sinir ile beyin kökü arasındaki iletişimdeki anormalliklerin mevcut olabileceğini belirtiyor. Veya belki de serotonin gibi ağrıları yöneten bazı beyin kimyasalları dengesiz halde ve bu nedenle ağrılar üçlü sinirde döngüye girerek rahatsızlık veriyorlar. Bilimadamları bu konuda hala net değiller.

Migrenin sebebi belirsiz gibi olsa da, şu bir gerçek: Dayanılmaz derecede acı verebilir, bulantı, kusma ve ışık ile sese karşı aşırı hassasiyet ile birlikte kafanızda zonklama duygusuna sebep olabilir. Bazı bireylerde aura, yani görüşle ilgili algı problemleri, göz önünde dalgalı ışıklar, ışık patlamaları ve diğer gariplikler olan durum da ortaya çıkabilir.

Klasik migren yoğun bir ağrıya sebep olsa da, bazıları sadece görüşte değişimler ve yoğun sersemlik gibi belirtiler de verebilirler.

Migreniniz ağrılı olsa da olmasa da, yaygın tetikleyiciler arasında stres, kafein, hormon dalgalanmaları ve hava bulunuyor.

Migren altı gün kadar sürebilir. Bu korkutucu ancak illa ki olacak da değil. Dört migren aşamasından kaç tanesini deneyimlediğinize bağlı.

Her potansiyel migren aşaması belli bir zaman sürer ve hepsi ortaya çıkmayabilir. Bunları kısaca bir görelim:

Prodrom: Bu temel olarak vücudun gelen migrene karşı verdiği alarm. Migren gelmeden önce kabızlık, ruh hali değişimleri, yeme isteği, boyunda sertlik, susama ve normalden daha fazla idrara çıkma ile çok esneme gibi bazı uyarı işaretleri migrenden bir iki gün önce gelirler.

Aura: Aura migrenden önce olabilir veya migren geldiğinde olabilir ancak önemli nokta, bunların genelde görüşünüzü bozan görme problemlerine sebep olmaları. Bazen diğer duyularınızı da etkileyebilir. Yani olmayan şeyleri duyabilir, bir başkası size dokunuyormuş gibi hissedebilirsiniz.

Aura genelde 60 dakika kadar sürer.

Atak: Burada ne olduğunu tahmin edebilirsiniz çünkü migrenin en kötü kısmı. Bu aşamada bir türlü bitmeyen bir ağrı ve bulantı, kusma, ışık-ses-koku-dokunma hassasiyeti, bulanık görüş, bayılma ve sersemlik gibi belirtiler yaşayabilirsiniz. Temel olarak çok kötü hissettirir ve 4 saatten 72 saate kadar sürebilir. Ağrı genelde aynı gün başlar ve biter ancak bazı hastalarda günlerce sürebilir.

Postdrom: Migrenin bitimi olarak nitelendirilir ve bu aşamada zayıf, enerjisi çekilmiş, kafa karışıklığına sahip ve ışık ile sese hala biraz hassas olabilirsiniz. Bazen migren çekilirken bir coşku hissetmek de mümkün olur. Her halükarda bu aşama genelde 24 saate kadar sürer.

Bütün aşamalardan geçerseniz toplam migren deneyiminiz baştan sona 6 gün kadar sürebilir. Ancak pek çok sağlık probleminde olduğu gibi bunda da varyasyon hayli fazla. Her migren atağı geldiğinde tüm aşamalardan geçmeyebilirsiniz ve geçseniz bile bunların süreleri farklı olabilir.

Bazı migren tedavileri ağrıyı başladıktan sonra durdurmayı hedefler ancak bazıları ise hiç ortaya çıkmamasını sağlar.

Eğer hali hazırda başlamış olan migreni durdurabilecek iyi ilaçlarınız yoksa, uzun süreli ve ağrılı bir sürece hazırlıklı olmalısınız.

Bu tip ilaçlar akut veya abortif tedavide kullanılırlar. Seçenekler arasında aspirin, ibuprofen, acetaminofen ve diğer migren ilaçları bulunduğu gibi, tritanlar gibi kan damarlarının beyindeki ağrı yollarını kısıtlamalarını sağlayan ilaçlar ile ergotlar gibi sinirlerin ilettiği ağrı mesajlarını azaltan ilaçlar da olabilirler.

Eğer ağır bir migreniniz varsa ve ağrı kesiciler fayda etmiyorsa, beta blockerlar gibi önleyici ilaçlar da var. Bunlar tansiyonu düşürüyorlar. Tricyclic antidepresanlar ise serotonin düzeylerini ve diğer beyin kimyasallarını etkiliyorlar. Son dönemlerde migrende rol oynayan gen-bağlantılı peptit olan kalsitonin molekülünün aktivitelerini durduran engelleyici ilaçlar da ortaya çıktılar.

İlaç almayı düşünseniz bile aynı zamanda tetikleyicilerinizi de bilmeniz gerekiyor. Çünkü bunlara tekrar tekrar maruz kalmak daha fazla migrene sebep olabilir. Migreninizi başlatan şeyin ne olduğunu bulmakta zorlanıyorsanız, bir kaç hafta günlük tutmanız işe yarayabilir. Böylece doktorunuzla birlikte bir migren kaynağı bulabilirsiniz.

Son olarak, eğer migren ilacı alıyorsanız ve ağrınız hala çoksa veya tedavi yeterince yardımcı olmuyorsa, bunu kabullenmek yerine doktorunuzla görüşün. Sizi farklı bir tedaviye sokabilir veya migrenle başa çıkmanız için yaşam tarzı değişimleri önerebilir.

Örneğin kafeini bırakmak veya daha iyi bir uyku düzeni gibi. Saatleri, günleri ve yaşamınızı bu rahatsızlık için feda etmek zorunda değilsiniz.