Genelde baş ağrısı olarak ifade edilen migren, günümüzün modern toplumlarında yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Tekrarlayan ve uzun süre geçmeyen baş ağrısı atakları şeklinde kendini gösteren migren, ilerleyen safhalarda kişinin tüm yaşantısını olumsuz etkileyen bir hastalık haline geliyor. Kalıtsal özellikler ya da sinirsel bazı sorunlardan kaynaklanabilen migren, baş ağrısının yanında mide bulantısı, gözün önünde sanki siyah noktalar uçuşuyormuş hislerine, hatta konuşma güçlüklerine bile yol açıyor.

Migren neden olur, nasıl şiddetlenir?

Migrenin genetik özelliklerden, beslenme alışkanlıklarından ve olumsuz yaşam şartlarından kaynaklanabildiği biliniyor. Bununla birlikte beyinde gerçekleşen bazı kimyasal değişimlerin migrene yol açtığı, migren atağı esnasında serotonin hormonunun azaldığı, bu sebeple de beyin damarlarında daralma ve kasılma yaşandığı, ardından hızla damarların genişlediği ve baş ağrısının ortaya çıktığı düşünülüyor. Ancak migren sebeplerine dair bilimsel açıdan çok tatmin edici bir açıklama ya da teşhis henüz söz konusu değildir. Buna yanında migren ataklarını tetikleyen psikolojik etmenler ve birtakım besinler bilinmektedir. Örneğin; stres, gürültü, beyni fazla yormak, sık sık sinirlenmek, uykusuzluk, hormonsal dengesizlik migreni tetikleyen psikolojik etkenler arasında sayılabilir. Ayrıca sucuk, çikolata, domuz eti, peynir, asitli meyveler, kırmızı şarap gibi besinlerin de migren başlama riskini artırdığı biliniyor.

Hangi besinler migrene iyi gelir?

  • Su

Her derde deva, yaşam kaynağımız olan su elbette ki, dayanılmaz baş ağrıları, mide bulantısı ve kusma gibi belirtilerle ortaya çıkan migreni de önleyici etkiye sahip. Şöyle ki, vücudun ihtiyaç duyduğu suyu alamaması, susuz kalması tüm vücudumuzda ağrılara yol açtığı gibi başımızda da dayanılmaz bir ağrı hissetmemize sebep olabilir. Bu bakımdan özellikle stresli olduğumuz, migrenin başlama ihtimalinin yüksek olduğu günlerde fazlaca su içmek, normal dönemde de günde en az 2 litre su içmek migreni önleyecektir.

  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler

Öncelikle belirteyim ki, baş ağrısına yol açan sebepleri ortadan kaldırmak adına magnezyum ve kalsiyum bakımından zengin beslenmek gerekiyor. Bunun için magnezyum ve kalsiyum deposu olan brokoli, ıspanak ve lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeleri tüketmekte fayda var. Ayrıca soya ürünleri, yulaf ezmesi, deniz ürünleri, buğday tohumu, sarımsak gibi magnezyum içerikli besinleri de beslenme sepetinizden eksik etmeyerek migreni önleyebilirsiniz.

  • Serotonin kaynakları

Serotonin hormonu seviyesi düştüğünde migren atakları geçirme riski artıyor. Bu bakımdan serotonin hormonunu yükselten, onu hep sağlıklı seviyede tutacak besinleri mutfağımızdan eksik etmemiz gerekiyor. Ceviz, kabak çekirdeği, badem, susam, kepekli tahıllar, pirinç ve süt serotonin kaynağı olduğu sıklıkla tüketilmesi önerilir.

  • Omega 3 kaynakları

Migren; sinirsel, beyin fonksiyonlarıyla ilgili bir rahatsızlıktır. Bu bakımdan migrenden korunmak için de beyin sağlığını koruyan, geliştiren besinleri tüketmekte fayda var. Omega 3 yağ asitleri de sinirleri koruyucu, migrenle bağlantılı olan sorunları giderici etkiye sahip olduğu için başta somon, ton balığı, uskumru olmak üzere Omega 3 yağ asitleri açısından zengin beslenmek gerekiyor.

  • Acı biber

Acı biberin sinir sistemini rahatlattığı, beyin fonksiyonlarını iyileştirdiğine dair bilimsel veriler bulunuyor. Burada hareketle acı biber tüketiminin baş ağrısı, migren ataklarını da hafifletebileceği düşünülüyor. Bu konuda çok kesin bir bilimsel yargı olmasa da acı biber, migrene iyi gelebilir.

Migren hastalarına öneriler

  • Gün içinde bol bol su için.
  • Stresten uzak durun.
  • Düzenli olarak her gece ortalama 7 saat uyuyun.
  • Çikolata, tatlı gibi şekerli besinler, sağlıksız atıştırmalıklardan uzak durun.
  • Günlük aktivite seviyenizi artırın, hem zihinsel hem de fiziksel rahatsızlıkları önleyin.