Kadınların %25’i, erkeklerinse %8’i migrenden kaynaklı baş ağrısı yaşıyor. Migrenin yol açtığı bu ağrıyla mücadele eden kişiler hemen ilaca sarılıyorlar. Ama bu migren ağrılarıyla mücadele eden, şiddetini ve sıklığını düşüren yiyecekler de var! Yakın zamanda okuduğum bir kitapta peynir yemeyi bırakarak migrenin üstesinden gelmiş kadınlarla karşılaştım. Size sürekli ilettiğim beslenme programlarını ve yaşam tarzını takip ederseniz harika sonuçlar alacaksınız! Çocukken ben de migren ağrıları çekiyordum. Baş ağrıları dayanılır gibi değildi. O kadar çok acı veriyordu ki ağrının geçmesi için nasıl dua ettiğimi hatırlıyorum. Neyse ki beslenme ve yaşam tarzımda yaptığım düzenlemelerle artık bu ağrılarla mücadele edebiliyorum. Sizinle paylaştığım tarifleri uyguluyor yine de migren ağrıları çekiyorsanız bir makrobiyotik uzmanından yardım almanızı tavsiye ederim. Şimdiye dek duymadıysanız migrenle savaşan 5 yiyecek önerim geliyor, dikkatle takip edilmeli:

  1. Mısır

Mısır, diğer adıyla darı, migren önleyici magnezyum içerir. Özellikle kahvaltıda deneyin.

  1. Keten Tohumu

Bu konuda yapılan araştırmalar henüz emekleme evresinde, ancak keten tohumunun Omega-3 bakımından zengin olduğu biliniyor. Yine yapılan başka araştırmalar gösteriyor ki, Omega-3 migrenin sıklığını azaltıcı etki gösteriyor!

  1. Zeytinyağı

Sonuçlanmış en azından bir araştırma var ki zeytinyağı (Omega-3 açısından yine zengin bir besin) büyüme çağında migren ataklarının süresini ve şiddetini azaltıyor.

  1. Ispanak

B2 Vitamini (riboflavin) migrene karşı savaşırken kullanılan ana silahlardan biri. Ispanak, diğer sebzelerle karşılaştırıldığında B2 Vitamini açısından en yüksek oranlara sahiptir!

  1. Su

Susuzluk, migrenin başlıca tetikleyicilerindendir. Bu yüzden ilaçlarınıza sarılmadan önce, hatta yemeklerden de önce, vücudunuzu susuz bırakmamış olduğunuzdan emin olun!

Migren ağrılarına karşı etkili olduğu düşünülen diğer yiyecekler şöyle: Nane, acı biber, zencefil, buğday tohumu, soya ve diğer koyu yapraklı sebzeler.

NOT:

Ispanak, B2 Vitamini bakımından çok zengindir. Ancak tüketim oranına dikkat etmelisiniz. Haftada 1 ya da 2 kez tüketebilirsiniz. (Ve günlük olarak değil!) Bunun nedeni düşük oranda oksalik asit içeriyor olması. Oksalik asit kendiliğinden oluşan bir asittir ve kalsiyum emilimini engelleyici olabilir! Yine B2 Vitamini bakımından zengin başka sebzeler de var, onları da deneyin, örneğin; kuşkonmaz, brokoli veya bezelye gibi… Bu çeşitlerden her gün birini alarak, günlük olarak B2 Vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Sağlıkla kalın,

AYŞE TOLGA