Mindfulness huzura yol açan temel ve kullanışlı bir yoldur. Roket bilimi değildir, bir iş ortamı yaratmanızı gerektirmez ve bir inziva yerinde yaşamanızı da gerektirmez.

“Her yer doğru yerdir. Şu anda olduğum yer kutsal bir yer olabilir.” – Ravi Ravindra

Mindfulness Nedir?

 

Mindfulness’in en temel tanımı, deneyimlediğiniz şeylere dikkat verme işidir ve sonrasında her eyleme, kişiye, düşünceye, hisse ve tepkiye bağlantılı olarak huzuru seçersiniz.

Mindfulness en saf formuyla aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • O anda olanlara dair tamamen farkındalık sahibi olmak
  • Geçmişi geçmişte bırakmak
  • Gelecek hayallerini bırakmak
  • Kendini ve başkalarını yargılamaktan çekinmek
  • Duyguları kontrol altında tutmak
  • Tepki vermek yerine cevap vermek
  • Kendi içimizle olan bağımızı güçlendirmek

Mindfulness ruhani odaklı veya kalp merkezli olmanızı gerektirmeyebilse de, başkalarına sunduklarınız veya nasıl algılandığınıza dair bir farkındalık sahibi olmanızı gerektirir.

Mindfulnessin en net pozitif sonucu etkileşime geçtiğiniz insanların tehdit altında hissetmemesi, kabullenilmiş, duyulmuş ve rahatlamış hissetmesidir. Bu sırada muhtemelen başkalarının etkileşimlerinden etkilenmeyeceksiniz, her bir deneyimde kendinizin tamamen farkında olacaksınız.

Bazıları nezaketin ve sevginin mindful deneyimi için temel olduğunu söyler ama ben bu görüşe katılmıyorum. Pek çok insan kendi kalbinden kopuktur, zarar görmüştür, yalnızdır, kayıpdır ve kırgındır.

Bu kırılgan durumlarında bile bu tip insanlar hala anlaşılırlıklarıyla bağ yaratabilirler ve başkalarını nasıl etkilediklerinin farkında olurlar. Bu şekilde neredeyse herkes bir kaç dakikalığına bile olsa mindfulnessi temsil edebilir.

Meditasyon Nedir?

Meditasyon insanların kendi kişiliklerinin ötesine geçmelerine ve kendilerinin daha derinlerine ulaşmalarını sağlayan antik bir uygulamadır ve böylece gerçek kendileri ve gerçeklikleri ile daha bağlı ve içten bir deneyim yaşayabilirler.

Pek çok formu ve öğreticisi olsa da, meditasyonun kendisi pek deeğişmiyor ve pek çok dini lider, gelenek ve dinde heyecan verici bir saygı uyandırıyor.

Meditasyon teknikleri bir çiçeğe odaklanmak ve bu çiçeğin güzelliğini kalbimizle hissetmek kadar basit de olabilirler. Ayrıca zihni eğitmek ve kalbin daha alıcı olmasını sağlayarak farkındalığımızı arttırmak odaklı da olabilirler.

Meditasyonun temel hedefi huzur sağlamaktır: ruhani bağlılık, zihinsel berraklık, duygusal şeffaflık ve fiziksel rahatlama.

Meditasyon her yerde, her zaman yapılabilir ama genelde en meditatif atmosfer sabahın erken saatlerinde olur. Erken saatlerde bedenimiz kendini beslediği bir dinlenme durumundadır. Bu sırada sosyal enerjilerimiz de durgundur. Pek çok rahip gece 3’te kalkar ve 6’ya kadar meditasyon yapar.

Mindfulness ve Meditasyon Arasındaki Farklar

Meditasyon doğası gereği mindfuldur ama meditasyon bizi kendi zihnimizin ötesine taşır ve böylece temel mindfulnesse oranla daha geniş kapsamlıdır.

Mindfulnessin bir meditasyon türü olduğu söylenebilir ama mindfulness uygulaması her zaman meditatif olmak zorunda değildir. Şu anda tüm varlığınızla bulunabilirsiniz ancak meditasyona girmeniz veya zihnin ötesine geçmeniz gerekmez.

Mindfulness bizi mevcut ana getirebilir ve böylece zihnimizin aktivite ve davranışlarına açık oluruz. Meditasyon ise zihinsel süreçlerimizi aşmayı sağlar.

“Konsantrasyon mindfulness uygulamasının köşe taşıdır. Mindfulnessiniz zihninizin sabit ve dengeli kalma kapasitesi kadar sağlam olacaktır. Sakinlik olmadan, mindfulness aynası gerilir ve yüzeyi bozulur, hiç bir şeyi doğrulukla yansıtmaz.” – Jon Kabat-Zinn

Mindfulness Meditasyon

Mindfulness meditasyon meditasyonun en az karmaşık formlarından birisidir. Bunun için şu gerekir: eylemlerinize, duygularınıza ve düşüncelerinize onları yaşarken huzurla odaklanın, geçmiş ve geleceği düşünmeyin, yargılamalarınız, ön şartlarınız ve ön algılarınız olmasın.

Eğer parkta yürüyorsanız, ayak ve nefeslerinizi hissedin, ağaç ve çiçekleri benimseyin, çevrenizde ve gördüğünüz, duyduğunuz ve hissetiğiniz her şeyde mevcut olun.

Başka biriyle konuşuyorsanız, akla gelen her düşüncede varolun, duygularınızı, görüşlerinizi, yargılarınızı ve diğer zihinsel yükleri süzün ve bırakın. Eylemlerinizle anda olun, kelimelerinizde yaşayın, kendi içinize bir yol döşeyin.

Mindfulness meditasyonun bir formunda bir nesne veya fikre odaklanmak vardır. Bunun için hayal kurma, bedenin bir kısmını rahatlatma, zihni rahatlatma veya nazikçe nefese konsantre olma gerekebilir.

Mindfulness meditasyon yaparken düşüncelerinizde, kelimelerinizde ve cevaplarınızda varolun. Tüm dış dikkat dağıtıcıları gözardı edin. Bu huzurlu yere sık sık girin ve orada olabildiğince uzun kalın.

Eğer konu hakkında daha fazla şey öğrenmek isterseniz, bölgenizde mindfulness eğitimlerini araştırın.

Kullanışlı Meditasyon Teknikleri

Pek çok yararlı meditasyon tekniği var. Hinduizm veya Budizm gibi belli geleneklerin bir yöntemini seçebilir veya kendi tanrınızın hayaliyle meditasyon yapmayı tercih edebilirsiniz.

Pek çok diğer şeyin arasında, Kundalini, Zen veya Transandantal meditasyonu tercih edebilirsiniz. Dünyadaki milyonlarca insan bu meditasyon formlarını huzur, kalbi açmak ve farkındalıklarını arttırmak için kullanıyor.

Ayurveda tıbbının en yenilikçilerinden ve liderlerinden olan Dr. Vasant Lad bir keresinde bana şöyle demişti: “Gül olmak için, gül üzerine meditasyon yapmalısın. Meditasyon yaptığın şey olursun”. Bu alıntıyı seviyorum çünkü meditasyonun temel doğasından bahsediyor.

Meditasyonda gerçekliğimizi değiştirebiliriz. En huzurlu seslere, görüntülere ve yaratımlara odaklanarak onları yansıtırız. Zamanla, en güzel çiçekteki ve en hafif rüzgardaki huzuru benimseriz.

Nefes Meditasyonu

  • Sessiz bir yer bulun ve bir mum yakın. Rahat bir pozisyonda oturun, bir meditasyon yastığı, minder, sandalye veya koltuk olabilir. Arkanızda bir destek olsun.
  • Üç defa “om” sesini çıkarın.
  • Gözlerinizi kapatın, üç derin nefes alın, özgürce ve derince nefes alıp verin.
  • Nefesinizin huzurunuzun anahtarı olduğunu hayal edin. Size ışık ve sevgi getiren yavaş akan bir nehir olduğunu hayal edin.
  • Gelecek beş on dakika boyunca sadece nefesinize odaklanın. Hayaller, geçmiş, gelecek, stres kaynakları ve çevrenizden kaynaklanan diğer şeyleri bırakın. Sadece bu deneyime odaklanın.
  • Aldığınız nefese odaklanıp keyfini çıkarın.
  • Verdiğiniz nefese odaklanıp keyfini çıkarın.
  • Akıl gözünüzde, her bir nefesin bedeninize girdiğini ve çıktığını hayal edin. Nefesinizin beyaz ışık gibi olduğunu hayal edebilir veya ona başka bir renk verebilirsiniz.
  • Nefesiniz tüm bedeniniz boyunca hareket ederken, onun her bir organı beslediğini hayal edin.
  • Nefes verirken, stres ve toksinleri attığınızı hayal edin.
  • Beş on dakikalık odaklanma ve nefesi yaptıktan sonra, bu deneyimi “om shanti shanti shanti om” diyerek sonlandırın.

Gözlerinizi açın ve hayat ile dolu olan kalp ve ciğerlerinize teşekkür edin. Enerji ve düşüncelerinizi toplamak için bir kaç dakika ayırın.

Gün boyunca, bu meditasyonda bulduğunuz huzuru düşünün. Yarın da buna devam edin ve bırakmayın.

“Bir şekil, ses veya ışığa konsantre olarak her durumda iç yalnızlık ve keyiflilik durumunda kalmayı öğreniyoruz.” – Amma

Nasıl Başlayabilirim?

Günde 2 dakika meditasyonla başlamanız iyi bir fikir olacaktır. Her gün dakikayı arttırıp arttıramayacağınıza bakın. Zamanla erken kalkma ve güne açık bir zihinle başlama alışkanlığı edineceksiniz.

Ayrıca sanskrit mantraları söylemeyi de düşünebilirsiniz. Mantra maymun zihnimizden çıkmamızı ve daha yüksek titreşimlere odaklanmamızı sağlar.

Meditasyon ve mantralar zorlu geliyorsa, mindfulness ile mevcut anda olmayı keşfedin. Mindful olmak huzuru, açıklığı ve rahatlamayı getirir.

Mindful olmanın sonucunda ilişkilerinizde, iş dinamiğinizde ve fiziksel sağlığınızda iyileşmeler yaşayabilirsiniz.