Mine çiçeği, pek tanınmayan bitkisel çözümlerden bir tanesi ancak tıbbi olarak oldukça büyük bir geçmişi var ve vücuttaki pek çok mekanizmanın çalışmasını etkileyebiliyor. Geleneksel bitkisel tıpta, baş ağrılarını, uykusuzluğu, depresyonu, anksiyeteyi, böbrek taşlarını, gut hastalığını, sarılığı ve diğer rahatsızlıkları tedavi için kullanılmış olan bitki, annelerin sütünü de arttırabiliyor ve ayrıca adet dönemindeki ağrılara da iyi geliyor.
Peki onun böylesi sihirli yetenekleri gerçekten de var mı? Bu bitkiyi araştırmaya başladığınızda pek çoğunun onu sihirli olarak nitelendirdiğini göreceksiniz.

Mine Çiçeğinin 5 Faydası

Anti-infilamatuvar Özellikleri

Pek çok defa bahsettiğimiz üzere, inflamasyonlar pek çok hastalığın en temel sebebidirler. Dolayısıyla vücudunuzdaki inflamasyonları azalttığınızda, pek çok yaygın, kronik ve hatta büyük sağlık problemine karşı da önlem almış olursunuz. Mine çiçeğinin bu konudaki ciddi etkisi, onu hem haricen hem de dahili kullanıma uygun hale getiriyor.

Planta Medica adlı yayında yayınlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre, farklı şekillerde elde edilen mine çiçeği özütlerinin hayvan deneklere verildiklerinde, ciddi anti-inflamatuvar etkiler gösterdikleri görülmüştür. Bunun yanında mide bağırsak hasarlarına karşı da azaltıcı bir etkisi mevcuttur.

Anti-anksiyete Özellikleri

2016 yılındaki bir çalışma, mine çiçeğinin sinir sistemi üzerinde pozitif etkilerinin bulunduğunu gösteriyor. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, ham mine çiçeği özütünün inmelere karşı etkili olduğu görülmüştür. Bunun yanında hayvanlarda uykuya dalma sürecini kolaylaştırırken, uyku süresinin de uzamasını sağlamıştır. Bu yönleriyle bir sakinleştirici olarak kullanılabilmektedir ve epilepsi, anksiyete, uykusuzluk gibi rahatsızlıklara karşı da etkili olmaktadır.

Diş Eti Sağlığını İyileştirir

Yüzyıllar boyunca mine çiçeği, diş eti sağlığını iyileştirmek için kullanılmıştır. Örneğin keltler, onu ağızlarını yıkamak için kullanmış ve diş eti problemlerinden kurtulmuşlardır. 2 çay kaşığı mine çiçeğini 1 bardak kaynar suya atabilir ve demleyerek ağzınızda gargara gibi kullanabilirsiniz.

Peki bu bilginin bilimsel bir dayanağı mevcut mudur? 2016 yılında yapılan klinik deneylerde, gingivitis adlı bir diş eti rahatsızlığına sahip olan hastalar, iki gruba ayrılmış, iki grup da dişlerini fırçalamış ancak bir grup fazladan mine çiçeği ile ağız gargarası yapmıştır. Sonuçlara göre herhangi bir yan etki görülmemiştir ancak mine çiçeği ile gargara yapanların diş etlerinin daha sağlıklı olduğu tespit edilmiştir.

Antimikrobiyel ve Antibakteriyel

Mine çiçeğinin hem bakteri hem de mikroplara karşı etkili olduğu bilinmektedir çünkü bakteriler, mantarlar ve diğer mikroplar üzerinde öldürücü etkiye sahiptir. 2016 yılındaki bir çalışmada, mine çiçeği öz yağının geleneksel ilaçlara alternatif olabileceği belirtilmiştir. Zira insan ve bitkilerde etkili olan bazı patojenlerin gelişimini durdurabilmiştir.

Günümüzde antibiyotik direnci giderek daha yaygın bir problem haline geldiği için uzmanlar bu konuda doğal çözümlere başvurmak istiyorlar. Mine çiçeğinin içerisindeki doğal biyoaktif bileşenler ise bu dirence sahip olan bakterilere karşı etkili olabilmesini sağlıyorlar.

Kalp Sağlığını Korur

Mine çiçeğinin içerisinde verbenalin adı verilen bitkisel bir glikosit bulunmuştur ve bu bileşen, onun miyokardiyal iskemiye karşı etkili olabildiği görülmüştür.