Mısır nişastasında gluten yok mu?
Çeşitli gıdaların üzerinde mısır nişastası bileşenini içerikler listesinde daha önce görmüşsünüzdür çünkü bu ürün çorbalara, soslara ve hamurişi gıdalara genellikle ekleniyor. Ancak pek çok kişi onun sağlıklı bir gıda olup olmadığı hususunda bir hayli kararsız. Mısırın en çok genetiğiyle oynanmış olan gıdalardan bir tanesi de bu soru işaretlerinin temelinde yer alan hususlardan bir tanesi.
Mısır nişastası adı üzerinde mısırdan üretiliyor ve her ne kadar mısırın besin değerleri dikkat çekici olsa da, nişasta kısmında o kadar fazla besin bulunmuyor. İşlenmiş nişasta genellikle pişirme sırasında bir kıvam verici olarak kullanılıyor ve bazen de temizlik ürünlerinde değerlendiriliyor. Onu kireç lekelerini temizlemekte, cilt problemlerini yatıştırmada ve hatta ayak kokusunu gidermekte kullanabilsek de, iş beslenmeye geldiği zaman daha doğal ve sağlıklı alternatiflere yönelmek mümkün.
Mısır Nişastasında Gluten Yok mu?
Mısır nişastası, 1840 yılında buğday nişastası üreten bir şirket tarafından keşfedilmiş ve o dönemlerde temizlik işlerinde kullanılarak yaygın hale gelmiş. Ancak zaman içerisinde tatlılarda, soslarda, kremalarda, pudinglerde kullanılan ürün, endüstride de kendine yer edinmiş.
Mısırın temel olarak üç kısmı vardır: kabuk, yani dışarıdaki parçası, çekirdek yani hayvan beslemede ve yağ üretiminde kullanılan kısmı, bir de endosperm yani protein ve nişastanın elde edildiği bölüm. Mısır nişastası üretimi için dış kabuklar çekirdekten ayrılıyorlar ve endospermler beyaz bir toz haline gelene kadar eziliyorlar. Bu rafineleştirme işlemi özel ekipmanlar gerektiriyor ve böylece nişasta çekirdekten ayrılırken proteinler de çıkarılıyorlar, böylece saf nişasta elde ediliyor.
• Mısır nişastası glutensiz mi? Mısır nişastasında herhangi bir protein içeriği bulunmaz ve tamamen karbonhidratlardan oluşur. Temel olarak glutensiz bir tahıl olarak değerlendirilir. Onu pek çok tarifte diğer un çeşitlerinin yerine de kullanabilirsiniz çünkü daha iyi bir sertleştiricidir ve un yerine kullandığınızda yarısı kadar kullanmanız yeterli olur. Ancak işlenmiş bir gıda olduğu için çok sık kullanımı önerilmez.
• Mısır nişastası vegan beslenmeye uygun mudur? Mısır nişastası glutensizdir ve aynı zamanda vegan beslenmeye de uygundur çünkü herhangi bir hayvansal üründen üretilmez. Hatta pek çok vegan, mısır nişastası ve unu yumurtanın yerine kullanarak yemeklerde değerlendirmektedir.
• Taş devri diyetine uygun mudur? Taş devri diyetine uygun bir ürün olduğunu söylemek mümkün değil çünkü hem saf karbonhidratlardan oluşur hem de besin değerleri pek iyi değildir. Tariflerde kalınlaştırıcı olarak az miktarda kullanılsa da çok işlenmiştir ve genetiği değiştirilmiş mısır ürünlerinden üretilmiş olabilir.
• Mısır nişastası sağlığa zararlı mıdır? Mısır nişastası işlenmiş bir nişastadır ve sadece karbonhidrat ile kaloriye sahiptir. Proteinler, şekerler, lifler, vitaminler ve mineraller bakımından sıfır düzeyindedir. Bu nedenle insanlar için az miktarda tüketildiğinde zararlı olmayabilir ancak iyi de değildir. İşlenmesi esnasında çok yüksek sıcaklıklara maruz kalan nişasta, kimyasallarla da yıkanmaktadır.
• Mısır nişastasının alternatifi var mı? Mısır nişastası genelde kıvam verici olarak kullanıldığından dolayı sağlıklı alternatiflere de göz atabilirsiniz. Ararot nişastası gibi ürünler hem daha düşük kalorilidirler hem de vitamin ve mineraller barındırırlar ve glutensizdirler. Tapyoka unu da bir diğer alternatiftir.
Mısır Nişastası Besin Değerleri
64 gramlık bir mısır nişastasında aşağıdaki besin değerleri bulunur:
• 244 kalori
• 58 gram karbonhidrat
• 0 protein
• 0 şeker
• 0 lif
• 0.3 miligram demir
• 8 miligram fosfor
• 1 miligram kalsiyum
• 2 miligram magnezyum
• 2 miligram potasyum
• 6 miligram sodyum
• 0.04 miligram çinko
Mısır Nişastasının 6 Faydası
Undan Daha İyi Bir Kıvam Vericidir
Mısır nişastası soslara, yoğurtlara, keklere, turtalara ve diğer tatlılara kıvam vermesi için eklenir ve bunun sebebi içeriğindeki uzun zincirli nişasta molekülleridir. Bu ürün suda ısıtıldığı zaman bir geçiş sürecine girer ve moleküller parçalanırlar. Bunun sonucunda şişerek jelatinleşme sürecine girerler ve kıvam alırlar.
Şefler ve pastacılar mısır nişastasını undan daha iyi bir kıvam verici olarak değerlendirirler çünkü aroması yoktur, şeffaf bir jel oluşturur ve kıvam verme gücü unun iki katıdır. Unun yerine yarısı kadar mısır nişastası kullanmak genelde problemi çözer. Bunun yanında glutensiz olduğu için glutensiz ürünlerde de kendine yer bulur.
Topaklanmaya Engel Olur
Mısır nişastası nemi çok güzel emer ve bu nedenle topaklaşmaya engel olunması istendiğinde kullanılabilir. Kuru gıdalara az miktarlarda eklendiğinde kuru kalmasına yardımcı olur ve ayrıca gıdaları sararak onların suyu itmesini sağlar. Onun paketli ve kuru gıdalara bazen eklenmesinin sebebi de budur.
Bu özellikleri sebebiyle onu kozmetik ürünlerde de bulabilirsiniz çünkü teri ve nemi emerek makyaj ürününün parlamasına engel olur.
Cilt Rahatsızlıklarına İyi Gelir
Mısır nişastası ile hazırlanmış bir macun, cilde iyi gelebilir. Onu sinek ve böcek ısırıklarında, morarmış bölgelerde, bebek bezi tahrişlerinde, güneş yanıklarında ve cilt enfeksiyonlarında kaşınma ve ağrıları önlemek için kullanabilirsiniz. Soğuk suya üç yemek kaşığı mısır nişastası ekleyin ve bir macun haline gelene kadar karıştırın. Sonra bunu ilgili alana sıvayabilir ve kuruyunca yıkayabilirsiniz.
Ayak Mantarını Önler
Ayak mantarı ayakkabılarda biriken nem ve terden dolayı gelişir ve ayak bölgesinin sıcak olması da buna katkıda bulunur. Mantarlardan kurtulabilmek için onu ayaklarınıza yine su ile karıştırarak macun yaptıktan sonra uygulayabilirsiniz. Ayrıca iki damla çay ağacı yağını, mısır nişastasını ve ılık suyu karıştırdıktan sonra ayak tabanınıza sürebilir ve ayakkabınızı öyle giyebilirsiniz.
Lekeleri Ortadan Kaldırır
Mısır nişastasının nemi emmesi nedeniyle yağı, kan ve yemek lekelerini mobilya ile kıyafetlerden çıkarabildiğini belirtmek gerekli. Bunun için yine su ve nişasta ile macun hazırlayabilir, lekeli bölgeye sürebilirsiniz. Bir süre beklemesinin bile lekeyi nasıl çıkartacağını kendiniz görebilirsiniz.
Yağlı Saçlara İyi Gelir
Mısır nişastasını bir kuru şampuan üretmek için kullanabilirsiniz çünkü saçlardaki fazla yağı emerek ortadan kaldırmaktadır. Bunun için mısır nişastası, lavanta yağı ve nane yağını karıştırarak güzel bir ürün elde edebilirsiniz.