Mısır lezzetli, geniş bir kullanım alanına sahip ve besleyici gıdalar arasında yer alıyor ancak onun da yan etkilerinin olduğunu akıldan çıkartmamak gerekli.

Pek çoğumuz mısırın bir sebze olduğunu düşünür ancak mısır aslında bir tahıldır ve ilk olarak Orta Amerika bölgesinde yetiştirilmiştir. Bu sulu, tatlı ve sarı çekirdeklere sahip olan tahıl, hem un yapımında kullanılabiliyor hem de doğrudan tüketilebiliyor.

Ancak onu aşırı tüketmekten kaçınmak, yan etkilerinden uzak durabilmek için gerekli. Bu 10 yan etkiyi sizler için bir araya getirdik.

Alerjik Reaksiyonlar

Mısır tüketmek alerjilere ve cilt kızarıklıkları, mukus dokularında şişme, kusma gibi belirtilere sebep olabilir. Özellikle astım ve anaflaksi mısır tükettikten sonra kriz olarak karşımıza çıkabilir. Bunun sebebi mısırda bulunan sindirilemeyen bazı proteinlerdir.

Pellagra Riski

Mısırı yüksek miktarlarda tüketirseniz pellagraya yakalanma ihtimaliniz mevcuttur. Pellagra bilhassa niasin başta olmak üzere bir vitamin eksikliği rahatsızlığıdır. Mısırda amino asitler ve niasin bulunmaz ve bu iki etken vücudu pellagradan korur. Eğer beslenmenizin temeli mısır olursa kendinize vitamin destekleri tedarik etmelisiniz.

Şeker Hastaları İçin İyi Değildir

Mısır diyabet hastaları için iyi değildir çünkü kan şekerini arttırmaktadır. Bunun sebebi onun karbonhidratlar bakımından zengin olmasıdır ve bu yüzden şeker hastaları fazla mısır tüketmekten kaçınmalılar.

Gaz ve Şişkinlik Yapar

Mısırda bol miktarda nişasta bulunur ve onu tükettiğiniz zaman nişasta kalın bağırsakta parçalanır ve bu esnada oldukça fazla gaz çıkar. Bu yüzden çok mısır tükettikten sonra gaz problemleri yaşayabilirsiniz.

Hazımsızlık ve Mide Problemleri Yaratabilir

Mısır iyi bir lif kaynağıdır ve pek çok temel besini barındırmaktadır. Bunlar ise vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olurlar.

Ancak lifleri aşırı miktarda almak mideye iyi gelmez ve sonucunda mide krampları ve hazımsızlık ile karşılaşmak mümkün olur.

Bağırsak Rahatsızlığı ve İshal Yapabilir

Mısır pişmemiş halde tüketilirse ishal yapabilir ve bunun yanında bağırsak rahatsızlıkları da yaratabilir. Bu yüzden belirtiler görürseniz doktorunuza danışmalısınız.

Dişleri Aşındırır

Mısırda bol miktarda şeker bulunur ve bu da bazı kişilerde diş problemlerine yol açabilir. Bu yan etkiye denk gelmek oldukça zordur ancak bilhassa ağız bakımını aksatanlarda bir problem haline gelebilir.

Osteoporoza Sebep Olur

Mısırı beslenmesinin temeline alanlar osteoporoz riski altındadırlar çünkü mısırda pek kalsiyum bulunmaz. Ancak mısırla birlikte kalsiyum da alacağınız gıdalar tüketiyorsanız, endişe etmenize gerek yok.

Kilo Aldırır

Mısırda şeker ve karbonhidratlar bol bulunurlar. Bu yüzden onu fazla tüketmek kilo alımına sebep olacaktır. Diyette olan kişiler mısır tüketmekten kaçınmalılar.

Uyuşukluk Yapabilir

Mısırda bulunan nişasta, sersemlik yaratabilir ve bu da bir süreliğine uyuşuk bir ruh haline bürünmenize sebep olabilir.
Mısırın potansiyel yan etkileri bunlardı ancak bu yan etkilerden kaçınmak çok da zor sayılmaz. Tek yapmanız gereken onu fazla miktarda tüketmediğinizden emin olmak ve ayrıca beslenmenizi çeşitlendirerek her türlü temel gıdayı almak.