Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız, trafik çilesinin ne anlama geldiğini bilirsiniz. Özellikle şehrin bir yakasından diğerine geçiyorsanız, çoğu zaman araba ile şehirler arası yolculuk yapıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Söz konusu Bursa gibi yakın bir konum olduğunda, ulaşım şehir içinden çok daha kolay olabilir. Haftasonu eşiniz, aileniz, sevgiliniz ya da arkadaşlarınız ile birlikte keyifli bir kaçamak için, tercihinizi Mudanya’nın keyifli ve sevimli havasından yana kullanabilirsiniz.

Bursa Deniz Otobüsü ve İstanbul Deniz Otobüsü ile 1.5 saat civarında süren bir deniz yolculuğu ile ulaşabileceğiniz Mudanya’ya, kolay ve rahat bir ulaşım sağlamak mümkün. İstanbul’un o boğucu, yorucu ve kalabalık havasından kaçıp, soluğu 1-2 saat içinde çok daha sakin ve dinlendirici bir ortamda almak isterseniz, Mudanya kesinlikle doğru seçim.

Tarihi dokusu ile keşfedilesi, balık restoranları ile cezbedici, sokakları ile sakinleştirici bir ilçede, koca bir haftasonu keyifli vakit geçirmeye karar verdiyseniz, Mudanya’da gezilecek yerler hakkındaki bu yazımızı okumaya devam edebilirsiniz…

Mudanya Nerede?

Mudanya, Marmara Bölgesi’ndeki Bursa’nın bir ilçesidir. Marmara Denizi’nin güney sahilinin bir parçası olan Gemlik Körfezi’nde yer almaktadır. Bursa merkeze 29 km ve İstanbul’a 171 km uzaklıktadır. Güzelyalı’nın 5 km kuzeybatısında ve Bursa’nın 30 km kuzeybatısında yer alan Mudanya, İstanbul ile Bursa arasında seyahat eden yolcululara, feribot ile ulaşım için faydalı bir iskele. Kadıköy ve Kabataş iskeleleri ile Bursa’nın Mudanya iskelesi arasında günde en az 6 sefer yapılmaktadır.

Mudanya Tarihi

Yüzyıllardır varlığını sürdüren bir liman olmanın yanı sıra, Mudanya’nın şöhreti, Kurtuluş Savaşı’nda savaşan kuvvetlerin, ateşkes imzalamak için bir araya geldikleri yer olmasından da gelmektedir. 11 Ekim 1922 tarihinde imzalanan ateştkes, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir dönüm noktasıdır. Mudanya’nın tarihi, aslında İyonlular’a kadar uzanıyor. Bursa’nın bu güzel ilçesi, Bizans Döneminde, Haçlı Seferleri’nin yapıldığı sırada, Montania adıyla kurulan son şehir. Daha sonra, 12. yüzyılın başlarında Mudanya, Osmanlı topraklarına dahil oluyor. Kurtuluş Savaşı döneminde İngilizler’in işgal etmeyi denediği Mudanya, daha sonra Yunanlılar tarafından işgal edilse de, savaşın Türk Ordusu’nun zaferi ile sonuçlanması, Yunanlıların planlarını da değiştiriyor.

Tarih meraklıları, Mudanya Mütareke Evi ve Mudanya feribot iskelesinin 825 metre kuzeybatısındaki sahil caddesi Halitpaşa Caddesi’ni ziyaret edebilirler.

Mudanya’da Gezilecek Yerler& Yapılacak Şeyler

Mudanya Mütareke Evi Ziyareti

Görsel; wikipedia.org

Tarihe meraklı biriyseniz ve Bursa’nın bu güzel ilçesine kadar geldiyseniz, Mütareke Mahallesi’nde ziyaretçilerini karşılayan Mudanya Mütareke Evi’ni ziyaret etmeden geri dönmeyin. 1937 yılından bu yana hizmet veren bu bina, tarihe şahitlik etmek için ziyaret edilesi.

Küçük bir bina olmasına rağmen, içine girdikten sonra oldukça etkileyici bulacaksınız. İstanbul’dan 2 saatlik bir deniz yolculuğu ile ulaşacağınız Mudanya’da, mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Giriş ücreti 5 TL; kış aylarında 17:00 ve yaz aylarında 18:00 saatlerine kadar hizmet veriyor. Burada her yıl Ekim ayında, mütarekelerin yıldönümünde, çeşitli kutlamalar da gerçekleştiriliyor.

Eski Girit Mahallesi

Görsel: mudanya.bel.tr

Mudanya’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de Eski Girit Mahallesi. Burası, Rum mahallesi adıyla da biliniyor. Mudanya’ya, yalnızca eski Rum Evleri’ni görmek için bile gidilebilir.

Eski tarihi evleri, sizi ailelerinden biri gibi karşılayan sıcakkanlı insanları ve tarihi dokusu ile görülmeye değer. Mudanya’yı keşfetmeye Mütareke Evi’nden başladıysanız, Eski Girit Mahallesi’nin başlangıç noktasındasınız demektir. Dar sokakları ile gezilesi bir mahalle burası. Buradaki evlerin büyük bir bölümü orijinalliğini hala koruyor.

Denize paralel uzanan sokaklarında yer alan tarihi evlerin hemen hepsi denize bakıyor. Ahşap, iki katlı tarihi binaları ile ünlü olan Eski Girit Mahallesi’ni keşfettikten sonra, Alay Kahvesi’nde çayınızı ya da kahvenizi de yudumlamayı ihmal etmeyin.

Dereköy Kilisesi

Mudanya’da tarihe tanıklık etmek isterseniz, ziyaret edebileceğiniz yerlerden biri de Dereköy Kilisesi. Dereköyü iç yolunda bulunan kilise, doğal güzelliklere ve tarihe şahitlik etmek için Mudanya’da görülmesi gereken yerlerden. Doğu-Batı arasında kalan kilise, artık yüzüne bakılmasa da, tarihin önemli dönemlerine tanıklık etmiş.

Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri

Görsel; turbelervecamiler.com

Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucuları Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin türbeleri, Bursa’nın Mudanya ilçesinde bulunuyor. Orijinal yapılar 1855 yılında ne yazık ki yıkılmış, ancak ondan 8 yıl sonra, dönemin padişahı Sultan Abdül Aziz tarafından Osmanlı barok tarzında yeniden inşa edilmiş. Osman Gazi türbesinin daha zengin bir şekilde dekore edildiğini söyleyebiliriz.

İznik Gezisi

Bursa’nın yakınlarında, Osmanlı İmparatorluğu döneminde önemli bir çömlek merkezi olan sakin bir köy olan İznik; hala, Osmanlı tarzı ve hala çoğunlukla kenti çevreleyen antik duvarlar için güzel çanak çömlekleri ile bilinmektedir. İstanbul’dan yalnızca birkaç saatlik bir araba yolculuğu ile ulaşabileceğiniz İznik’e, dilerseniz Yalova’ya kadar feribot ile gidip, ardından karayolu ulaşımını kullanarak da geçebilirsiniz.

Tarihi ve dini olarak gerçekten önemli bir bölge olan İznik’in değeri ne yazık ki bilinmiyor. Yolları ve sokaklarının oldukça kirlik ve İznik Gölü’nün etrafında çöplerin olduğunu söyleyelim. Ancak, ilçenin tarihi kale surları ve antik tiyatrosu günümüze kadar korunmayı başarmış.

Buraya geldiğinizde, insanların İznik’in tarihteki rolünü ve geçmişini neden önemsemediğine inanamayacaksınız. Bölgenin, büyük bir potansiyeli olduğunu söyleyelim. İznik’e gelmek için bir başka neden de meşhur köfteleri. Köfteci Yusuf’a uğramadan İznik’i terk etmeyin.

Mudanya’da Yeme İçme

Mudanya’da ne yenir diyorsanız, bana göre özellikle iki seçeneğiniz var; köfte ve balık. “Denizden babam çıksa yerim” diyenlerden ya da “Ara sıra rakıyla iyi gider” diyenlerden olsanız da fark etmez, Mudanya’da lezzetli balıkların tadını çıkarabilirsiniz.

Mevlana Kebap ve Balık

Hem et hem balık severler için farklı alternatifler sunuyor. Mudanya sahilinden deniz ürünleri restoranlarından biri olan Mevlana Kebap ve Balık, güler yüzlü işletmecileri nedeniyle, diğerlerinin bir adım önünde. Buraya gelirseniz, mutlaka ızgara ahtapot ve kızarmış kalamar siparişi verin. Yanında soğuk biranızı ya da sohbetinize eşlik edecek bir kadeh rakınızı yudumlayın.

Tirilye Muhallebicisi

Görsel: tirilyemuhallebicisi.com

“Tatlı yiyelim tatlı konuşalım”. Mudanya’ya kadar geldiyseniz, Tirilye Muhallebicisi’nin lezzetli muhallebilerinden mutlaka yiyin. Halitpaşa Caddesi’nde bulunan işletme, öğle saatlerinde ilçede yapılan tarihi keşfin ardından uğranılası bir mekan. Hoş ve sevimli bir atmosfere sahip, fiyatları da oldukça uygun diyebiliriz.

Kıyı Balık

Görsel: kiyibalikmudanya.com

Buraya büyük şehirlerin kalabalık ve gürültüsünden uzaklaşıp geldiyseniz ve günü keyifli bir akşam yemeği ile bitirmek isterseniz, Kıyı Balık bunun için harika bir seçim. Denize karşı lezzetli deniz mahsullerinin tadına bakarken, evinize dönmek istemeyeceksiniz. Izgara balık ve kalamarın keyfini çıkarırken, yanında lezzetli mezeler ve hoş sohbetlerinize eşlik edecek birkaç kadeh rakı ile keyfinizi ikiye katlayabilirsiniz.