Faydaları sonsuz bu kahramanlarla tanışın.

Avokado: Kilo verme çabanızda işinize en çok yarayacak gıdalardan biri de, avokadodur. Oldukça yağlı olmasına rağmen, bunlar sağlıklı yağlardır ve açlığı azaltarak, besinlerin emilimine yardımcı olur. Lif, C ve B vitamini, aminoasit, karbonhidrat ve magnezyum açısından zengindir. Kalorili olduğu için, kilo vermeye yardımcı ve genel sağlığınıza faydalı olması açısından, günde yarım avokado tüketilmesi tavsiye edilir.

Badem: Badem, temel besleyici maddelerle dolu olduğu bilinen sağlıklı gıdalardan biridir. Eskiden, yağlı oldukları için bademden uzak durulurdu. Fakat daha sonra kanıtlandı ki, bademin içerdiği yağ, aslında vücut için faydalı. E ve B vitamini, lif ve çoklu doymamış yağ asidi açısından da zengin. Badem, tokluk hissinin uzun sürmesini sağlar. Meşhur taş devri diyetinde bulunur ve gün boyunca atıştırmanız için de idealdir.

Acı Arnavutbiberi: Acı baharatlar herkesin harcı olmayabilir ama kilo vermeye yardımcı olurlar. Baba tarafından Arnavut olan bendeniz bu acıya bayılırım. Çok da sağlıklı bulurum. Biberin içinde kapsaisin bulunur. Kapsaisin, biberlere acılığını veren ve kilo vermeye katkıda bulunan maddedir. Bu bileşen, çeşitli aktiviteler esnasında vücudun daha fazla kalori yakmasını sağlayacak şekilde metabolizmayı hızlandırır. Ayrıca terlemeye, dolayısıyla toksinlerin vücuttan atılmasına sebep olur. Yemeklerinize biraz acı arnavutbiberi eklemek, kan akışını hızlandırır ve daha fazla besleyici maddenin emilmesini sağlayarak yemeklerin sindirilmesine yardımcı olur.

Bulgur veya Firik: Buğdaydan yapılan bulgur bence tahıllar arasında en besleyici besin maddelerindendir. Anadolu’nun geleneksel yiyeceğidir. Yüksek karbonhidrat değeri nedeni ile enerji verici özelliğe sahiptir. Çinko, kepek, krom ve magnezyum, B vitaminleri, folik asit, lif açısından da oldukça zengindir. İçeriği sayesinde bebekler ile hamilelerin folik asit ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılayabilmektedir. Firik ise olgunlaşmamış buğdayın yeşil halinin ateşte kavrulmasıyla yapılır.Firik tarlada sert şekilde bulunan buğday başaklarının olgunlaşmasını beklemeden, köklerinden 10-15 cm üstünden olacak şekilde kesilerek toplanır. Ateşte kavrularak bir ön pişirme evresinden geçtiği için firik isli bir tada sahiptir. Ben çok severim. Bulgur ile karıştırarak pişirebilirsiniz. Firik pilavı tarifim ikinci bölümde sizi bekliyor.

Hindistan cevizi Yağı: Hindistan cevizi yağına bayılıyorum. Yemeklerime koyup yiyorum. Saçıma ve cildime sürüp parlıyorum. Yani içeriden ve dışarıdan faydalarını saymakla bitiremem. Hindistan cevizi yağını araştırırsanız Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanıldığını göreceksiniz. Ayrıca yağ bile olsa kilo vermeye yardımcı. Orta zincirlik yağ asitlerine sahip olan hindistan cevizi yağı, metabolizma için oldukça sağlıklıdır ve dinleniyor olsanız bile kalori yakmanıza yardımcı olur. Hindistan cevizi yağı, enerjinizi artırır ve yemek pişirmede kullandığınız diğer yağların yerine kullanabileceğiniz en iyi alternatiftir.

Greyfurt: Greyfurtun yağlarla mücadele ettiği bilinen bir durum. Yemeklerden önce yarım greyfurt yemek, kilo vermeye yardımcı olur. Sadece 39 kalori içerir. Ayrıca liminoid ve likofen formundaki, kanserle savaşan bileşenler içerir. Hem görünüşü hem tadı harika olduğu için greyfurtu beslenme alışkanlığınıza sokmanız zor değil. Ne yapıyoruz, yemeklerden önce yarım greyfurt yiyoruz.

Enerjik Olmak İçin Kuruyemişlerin Gücünden Faydalanın..

Enerjimizin büyük kaynağını illa ki hayvansal proteinlerden almak zorunda olduğumuz yanılsaması var. Halbuki bu kesinlikle geçersiz günümüzde. Çünkü onun bolluğu her yerde. Aktif sporu gündelik hayatına sokmuş biri olarak benim en iyi enerji kaynaklarım kuruyemişlerden geliyor. Yani badem, ceviz, fındık, fıstıktan..

Fıstık Ezmesi: Fıstık ezmesi, çok güçlü bir antioksidan olan hücre yapısının bozulmasını engelleyen, cildi güzelleştiren E vitamini içerir. Birkaç yemek kaşığı fıstık ezmesinde 3 miligram E vitamini bulunmaktadır.

Badem Sütü:Badem sütü özellikle veganlar ile laktoz intoleransı sebebiyle süt tüketemeyen kişilerin tercih ettiği bir içecektir. Badem gibi besin değeri çok yüksek bir besinden yapıldığı için oldukça faydalıdır. İnek sütü ile kıyaslandığında da belirgin avantajlara sahiptir. İnek sütü gibi içeriğinde doymuş yağ ve kolesterol yoktur. Sodyum oranı ise daha düşüktür. Tekli doymamış yağlar, E vitamini ve magnezyum açısından çok zengin olması sebebiyle kolesterol düşürücü ve kalp hastalıkları riskini azaltıcı özellikler taşır. Bir miktar omega 3 de içeren badem sütü bu özelliği ile de hafızayı ve bilişsel fonksiyonlarınızı güçlendirmenize yardımcı olur.

Üstelik kalsiyum gibi kemikler için gerekli bir diğer mineral olan fosforu da iyi miktarda bulundurur. Protein açısından da inek sütüne kafa tutan içecek olduğunu söyleyebiliriz.

Sebzeler: Benim mutfağımda her gün mevsiminde, pazarımızdan alınan besleyici ve iyi kalpli sebzeler pişer. Mutfağımızın tüm ocaklarının fokur fokur kaynaması ne güzel berekettir. Sırf buna bile her gün şükrediyorum ve hep diliyorum dünyanın tüm mutfaklarında ocaklar fokurdasın, topraklarının bereketiyle doğadaki tüm canlılar beslenebilsin. Sizde yapsanıza bir, kalbinize ne güzel bir mutluluk dolacak inanamayacaksınız.

Masamıza gelen her şeye, hayat zincirinde bizi besleyerek onurlandırmayı seçtikleri için şükranlarımızı sunmak çok önemli. Nasıl yediğimize de dikkat etmeli tabii. Konuşmak güzel ancak T.T.T.’yi yemek yediğim ortamlara almayı çok istemiyorum. Kızımla en sık tartışmalarımız bu nedenle oluyor, ancak kararlı durarak masadaki berekete saygıyla yemeğimizi yemeye özen gösteriyorum. Bizim evimizde mevsiminde pişen tüm besin gruplarınca zengin yiyecekler var. Güveçte pişen yahniler, bulgur pilavı, baklagiller, salata ve çorba yeniyor. Nedeni kolay sindirilmesi, iyi enerjiye dönüşmesi. Çiğ besinlerde depolanmış enerji pişmiş besinlerdekine oranla çok daha fazladır. Pişmiş gıdalara uygulanan ısı, enzimlerin yapısındaki proteinleri denatüre (doğasını bozmak) ederek potansiyel enerjinin tam verimle kinetik enerjiye dönüşmesini engeller. Bu ne demek. Enerjiye daha az dönüşür demek. Vücudumuz ne kadar az enerji üretirse, hücreler o kadar erken yaşlanmaya ve kendini yok etmeye başlar.

Bu yüzden günlük beslenmemizin yüzde 60’ı çiğ besin olmalı. Tüm sebzeleri çiğ yiyebiliyoruz, salatalar, filizler, meyveler her öğünde mutlaka masanızda olsun. Ailenizi ve kendinizi bu enerjik ve canlı gıdalarla beslediğinizde enerjinizin ne kadar yüksek ve uzun saatler enerjik olacağınızı göreceksiniz. Ayrıca çocuklarınız sentetik şekerin verdiği gereksiz yüksek enerjiden kurtularak dengeli bir enerjiye kavuşacak.

Önce size en favori ürünlerimi tanıtayım bilmediğiniz bir şey değil ama o kadar iyi kalpli ve o kadar mütevazılar ki biraz sahne ışıklarının altında çekilmeye ihtiyaçları var.