Boğaz ağrısını gidermekten adet kramplarını hafifletmeye kadar gül yapraklarının harika güçlerini keşfetmenizi öneririz!

Efsanevi gül, bitkiler krallığının kraliçesidir. Tüm güller birçok yönden yatıştırıcı ve besleyici destek verir. Gül aramak için vahşi doğaya çıkmanıza gerek yoktur. Çünkü muhtemelen zaten biraz kendiniz yetiştiriyorsunuzdur ya da en azından, genellikle güller süs bitkisi olarak yetiştirildiği için, mutlaka yetiştiren birini tanıyorsunuzdur.

Güllerin yetiştirilmesinin oldukça kolay olmasına ve genellikle periyodik budamadan başka bir şey gerektirmemelerine rağmen, gül çiçeklerinin muhteşem görünümü ile cennet kokusu uzun sürmez ve kısa sürede kuşburnu olarak bilinen kırmızı renkli meyvelere yol açar. Bununla birlikte, dikenlere karşı dikkatli olunduğu sürece gül yapraklarını toplamak kolaydır.

Önemli not: Kesinlikle hatırlanması gereken bir nokta vardır ki o da; güllerin neredeyse tümünün, çiçekçiler ve marketler tarafından satılmakta ve zehirli pestisitlerle yüklenmekte olduğudur! Ticari olarak yetiştirilen güller, oldukça yüksek miktarda böcek ilacı ve diğer zararlı kimyasalları içerir. Çünkü güzel oldukları için yetiştirilirler ve insan tüketimine yönelik değildirler (ve tüketimden bahsetmişken, kedilerinizi zehirlenmekten korumaya dikkat edin, gül buketlerini çiğnemeyi severler). Bu nedenle insan tüketimine, tıbbi amaçlara veya topikal tedavilere yönelik herhangi bir gül yaprağı; mutlaka organik olmalı veya en azından vahşi büyümeli, ayrıca da, herhangi bir bahçe spreyinin ve/veya böcek ilacının yakınında olmamalıdır. O yüzden kesinlikle, sadece tüketime uygun gül ve gül yapraklarını kullanmanız önerilir.

Taze Gül Yaprakları Nasıl Kurutulur?

Gül yaprakları yenilebilir ve bu amaçla herhangi bir zamanda toplanabilir. Ancak tariflerde kullanılacak veya kurutulacak gül yaprakları biraz planlama gerektirir. Gül yapraklarını toplamak için en ideal zaman, çiylerin buharlaştığı ve en az iki gündür yağmurun yağmadığı kuru bir günde, sabah ortasıdır. Parmaklarınızı açılmış bir gül çiçeğinin üzerinde gezdirin ve aynı anda tüm yaprakları nazikçe çekin.

Yapraklarını serbest bırakmaya hazır olan güller kolayca elinize düşerken; çiçeğin merkezi, bozulmadan kalarak, kısa süre sonra kuşburnu üretecektir. Onları çektiğinizde direnen yapraklar, henüz  toplanmaya hazır değil demektir ve ısrar ederseniz yanlışlıkla tüm çiçeği koparabilirsiniz. Gül yapraklarını toplarken bir kese kağıdına koymanız önerilir. Bu, yapraklar üzerinde olabilecek nemi emmeye yardımcı olacaktır. Ahşap bir sepet de işe yarayacaktır. Ve ancak, sadece son çare olarak plastik poşet kullanılmasını hatırlatmak isteriz.

Gül yapraklarını kurutmak için; gazeteyi düz bir yüzeye yayın, yaprakları kağıdın üzerine dağıtın ve kurumaya bırakın. Birkaç gün içinde hazır olmaları gerekir. Ayrıca bir hava kurutucuda (dehydrator) kurumaya bırakabilir veya en düşük ısı ayarını (35°C) kullanabilirsiniz.

Gül Yapraklarının 10 Yaratıcı Kullanımı

Artık gül yapraklarını nasıl toplayacağınızı ve bunların hem yenilebilir hem de şifalı olduğunu bildiğinize göre, gül yapraklarının kendiniz veya aileniz için faydalı etkilerini deneyimlemek isteyebileceğiniz bazı yolları keşfetmek için okumaya devam edin.

1. Tost Üzerinde Gül Yaprakları Yesinler

En sevdiğiniz fındık ezmesini veya peyniri tostunuzun üzerine sürün. Bu katmanın üstüne taze bir taç yaprağı yerleştirin ve yapraklarla ekmeği kaplamaya devam edin. Şimdi yiyebilirsiniz!

Beyaz taç yaprakları, fındık ezmesinin kahverengisi ile güzel bir kontrast oluştururken; koyu, damask renkli güller bir ısırık almadan önce parfümlerini havaya verecektir.

Bir renk kombinasyonu kullanmaktan veya bu fikri krakerlerle denemekten ve ilginç ordövrler olarak ikram etmekten de çekinmeyin. Farklı renklerin farklı zevkleri vardır, bu yüzden denemelerinizde iyi eğlenceler!

2. Bir Sonraki Salatanıza Esans Katın

Kırmızı, açık pembe, koyu pembe, beyaz, sarı, turuncu, leylak rengi veya mavi—taze gül yaprakları salatadaki yeşilliklerle çarpıcı bir kontrast oluşturur. Sadece gözleri değil, burnu da cezbederler. Gül yaprakları antosiyaninler* (anthocyanins) içerir, bu nedenle antioksidan açısından zengin bu lezzetlerle kendinizi şımartmaktan çekinmeyin.

[* Bitki ve çiçeklerde, glikozit yapıda olan suda eriyen ve renk verici maddedir; eş deyişle, çiçeklerde bulunan boya maddeleridir.]

3. Boğaz Ağrısını Hafifletin

Gül yaprakları antiviral, antibakteriyel ve antiseptiktir; bu nedenle bir daha bahçedeyken bir veya iki yaprak taze gül yaprağını koparın ve boğaz ağrısını hafifletmek için balınıza ekleyin.

Basit Gül Yaprağı Balı Tarifi

Bir kavanoza taze gül yaprakları ekleyin. Yaprakların neredeyse tepesine kadar bal dökün ve yaprakların üzerinin balla kaplandığından emin olmak için, metalik olmayan bir nesneyle (bambu şiş işe yarar) karıştırın. Üstüne daha fazla bal ekleyin. Kavanozun vidalı kapağını kapatın ve iyice sıkıştırın, dolapta 6 hafta bekletin.

Bir elek kullanarak gül yapraklarını süzün, bir kaşığın arkasıyla tüm balı çıkarmak için gül yapraklarının üzerine bastırın veya ince kumaştan süzme torbası kullanarak edimi kolaylaştırın. Gül yaprağı balınızı serin ve kuru bir yerde saklayın.

Boğaz ağrısını “tomurcukta” (boğaz ağrısının ilk belirtisinde) gidermek için biraz ılık çaya bir veya iki çay kaşığı ekleyin.

4. Kanı Hareketlendirin veya İshali Durdurun

Gül çayı adet sırasında, kanı hareket ettirmeye ve krampları bastırmaya yardımcı olmak için mükemmel bir emmenagog [adet hızlandırıcı (emmenagogue)] görevinde bulunur. Güller büzücü nitelikte olduğu için, gül çayı ishali frenlemeye de yardımcıdır (özellikle yabani gül böyledir).

Gül Çayı Tarifi

Kurutulmuş gül yapraklarını vidalı kapaklı bir kavanoza doldurun. Kavanozun tamamına, güllerin üzerine kaynar su dökün. Vidalı kapağı takın; 4 saat ila tüm gece boyunca bekletin. Çiçeklerdeki fazla çayı sıkarak, bir elek kullanarak yaprakları süzün. (ince kumaştan süzme torbası da kullanabilirsiniz: Bu torbayı bir kaseye koyun, üzerine çayı dökün, torbayı kapatın ve sıvıyı sıkın.)

Menstrüasyonu hafifletmeye yardımcı olmak için her gün 2–3 bardak için.

5. Cildinizi Rahatlatın ve Besleyin

Güller serinletici ve nemlendirici olarak kabul edilir ve, çiçek suyu haline getirildiğinde; hem tahriş olmuş hem de susuz kalmış cilde yardımcı olmak için yatıştırıcı enerjilerini sunar. Gül çiçeği suyunu güvenilir bir markadan satın alabilir veya bu ev yapımı versiyonu yapmayı, evinizde denemek isteyebilirsiniz.

Gül Çiçeği Suyu Tarifi:

İhtiyacınız olacak şeyler;

  • Büyük bir tencere
  • Yaklaşık olarak o tencereyle aynı boyda ısıya dayanıklı bir kase (ancak daha küçük bir kase de işinizi görebilir)
  • İlk kaseyi tutmak için bir tuğla veya ısıya dayanıklı başka bir kase
  • Bol miktarda buz
  • Yaklaşık 4-6 bardak taze gül yaprağı
  • Biraz kaynak/memba suyu
  • Bir damlalık
  • Temiz bir spreyli şişe (isteğe bağlı)
  • Bir huni (isteğe bağlı, ancak sprey şişesini kullanıyorsanız, bu, Gül Çiçeği Suyunu içine dökmeyi çok daha kolay hale getirir)

Tuğlayı tencerenin dibine yerleştirin ve kaseyi tuğlanın üstüne koyun. Tuğlanız yoksa, ters çevrilmiş bir kase kullanın ve ilk kaseyi ters çevrilmiş kasenin üzerine yerleştirin. Ardından, kasenin etrafındaki tencereye taze gül yaprakları koyun. Gül yaprakları kasenin yarısına kadar gelmelidir – yaklaşık 4-6 bardak taze yaprak kullanın. Gülleri örtmek için kaynak suyu ekleyin. Kapağı tencereye yerleştirin ve ısıyı orta-yüksek seviyeye getirin. Su kaynamaya başladığında, ısıyı orta dereceye düşürün. Tencerenin kapağını ters çevirin ve kapağa buz ekleyin.

İşlem şöyle gerçekleşiyor: Sudaki gül yaprakları tencerede kaynar. Gül suyu, soğuk kapakla buluştuğu tencerenin (buharlaşma) tepesine yükselir. Kapakta yoğuşma oluşur ve ardından tekrar kaseye düşer. Kasede toplanan sıvı artık çiçek suyudur!

Buz eriyeceğinden, fazla suyu emmek için damlalık kullanın. Sonraki 20-30 dakika boyunca taze buz eklemeye devam edin. Tencerede hâlâ su olduğundan emin olmak için 15 dakika sonra kontrol edebilirsiniz. Her şeyi soğumaya bırakın ve ardından çiçek suyunu temiz bir sprey kapaklı şişeye dökün (bir huni kullanmak bu işi çok daha kolay hale getirir).

Yüz için hafif bir toner olarak kullanmak, tahriş olmuş cildi (akne ve güneş yanığı dahil) yatıştırmaya olmak veya cildin yeniden nemlenmesine yardımcı olmak için duştan sonra, bahçede/güneşte çok uzun süre kaldıktan sonra veya her gerektiğinde yüzünüze püskürtün.

6. Ağrınızı Hafifletin

Güller; yumuşatıcı ve iyileştirici özellikleri ile bilindiklerinden, gül hastalığından mustarip ve egzamalı ciltler de dahil olmak üzere her türlü cilt tipini beslerler. Güller ayrıca basit bir masaj yağı hâline getirildiğinde dahi, ağrıyı yatıştırmak ve gergin sinirleri gevşetmek için harikadır.

Gül Yaprağı Yağı Tarifi

Bir kavanozu, taze gül yapraklarıyla doldurun. Yaprakların üzerine zeytin veya tatlı badem yağı dökün. Yaprakları yağla kaplamak için karıştırın – bir bambu şiş iyi bir karıştırma çubuğudur. Karıştırdıktan sonra, kavanozun üstüne daha fazla yağ ekleyin. Vidalı kapağını sıkıca kapatın ve 6 hafta dolapta bekletin; ardından gül yağını süzün (evet, ince kumaştan süzme torbası veya elek işe yarar). Yağınızı koyu kehribar renkli bir şişede saklayın.

Farklı kullanımları: Yağınızın raf ömrünü uzatmak için 1 tatlı kaşığı E vitamini yağı ekleyebilirsiniz. Yüz yağınızı daha besleyici hâle getirmek için de ceviz veya macadamia yağı** (kuru, hassas veya olgun ciltler için oldukça besleyicidir) kullanabilirsiniz. İsterseniz birkaç damla kuşburnu tohumu yağı da ekleyebilirsiniz (sağlıklı gıda satan mağazalarından satın alınabilir).

** makademya veya Avustralya fındığı yağı olarak da geçer.

7. Aşk Merkezini Açın

Güller uzun zamandır aşkla ilişkilendirilmiştir ve kalp çakrasını açmaya yardımcı oldukları bilinmektedir. Ayrıca kırık bir kalbi onarmaya yardımcı oldukları da bilinir. Dolayısıyla biraz duygusal şifa için bu tatlı ve basit tarifi deneyebilirsiniz.

Gül Gliseriti Tarifi

Bir kavanozu taze gül yaprakları ile doldurun. Gül yapraklarının üzerine gıda sınıfı gliserin dökün, üzerlerinin kaplandığından emin olmak için karıştırın (bunun için bir bambu şiş işe yarar). Üstüne daha fazla gliserin ekleyin. Kavanozun vidalı kapağını takın ve 6 hafta boyunca dolapta saklayın. Sıvıyı süzmek için ince kumaştan süzme torbası veya elek kullanın, tüm sıvıyı çıkarmak için yaprakları bastırın veya sıkın. Gül gliseritini (gliserinin sıvı ekstratını), damlalıklı bir kapağı olan koyu kehribar rengi bir şişede saklayın.

Bu şişeyi yanınızda taşıyabilirsiniz. Biraz duygusal dengelenmeye ihtiyaç duyduğunuzda, bir bardak suya 20-30 damla damlatmanız yeterli olur. Gliserin şeker kadar tatlıdır, bu yüzden karışımınızı gerçekten tatlı bir “ilaç” olarak kabul edebilirsiniz!

8. Ruh Hâlinizi Yükseltin

Güllerin stres, gerginlik ve depresyonu azaltmaya ve ruh hâlini hafifletmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Öyleyse neden biraz Gül Yaprağı Jölesi ile 0 kalorilik bir ‘ruhumu havalandır’ ile kendinizi şımartmıyorsunuz?

Gül Yaprağı Jölesi Tarifi

2 bardak gül çayına (yukarıdaki 4. maddeye bakınız), zevkinize göre bir çay kaşığı veya daha fazlası olacak şekilde, stevia adlı doğal tatlandırıcıdan ekleyin. Çayı, cam veya seramik bir tencereye koyun ve kaynatın. Ateşten alın ve 1 paket jelatin ekleyin, yaklaşık 2 dakika çözünmesi için karıştırın; sonra biraz beklemesi için buzdolabına koyun.

Not: Farklı güller farklı tatta jöle yaratır. Çayı ne kadar koyu veya açık yaptığınız da tadı etkiler. Örneğin, 28 gr. gül yaprağı için 1 litre su kullanmayı deneyin. Daha koyu yani daha güçlü tatta olmasını istiyorsanız da 1 litre suya 42 gr. gül yaprağı ekleyin

Farklı kullanımları: Jöleyi daha fazla tatlandırmak için, bir çorba kaşığı gül gliseriti (yukarıdaki 7. maddeye bakınız) ve tadına göre stevia eklemeyi deneyin. Jelatin cilt için de harika olduğundan, bir yerine 2 paket jelatin de ekleyebilirsiniz.

9. Unutulmazlarınıza Esans Katın

Gül yaprakları potpori adı verilen kuru çiçek derlemelerinde yaygın olarak kullanılır. O yüzden dilerseniz kendiniz de kendi potporinizi yapabilirsiniz. Zira yapması çok ucuz ve kolaydır. Mini organze poşetlere (mağazalardan veya internetten satın alınabilir) kuru gül yaprakları ekleyebilir, ucuz bir kendin-yap-çözümü için de kuru gül yapraklarını kağıt bir zarfa koyup kapatıp çekmecenize yerleştirebilirsiniz.

Ayrıca kumaş artıklarıyla kendi koku çantanızı da yapabilirsiniz. Bir kumaş parçasından bir kare veya daire kesmek için makas kullanın. Ortasına birkaç gül yaprağı ekleyin, kenarları birleştirin ve lastik bantla sabitleyin. Son olarak, lastik bandı gizlemek için bir şerit ilave edin.

Daha güçlü bir koku istiyorsanız, birkaç damla gül esansiyel yağı ekleyin. Kokunun daha uzun süre kalıcı olmasını istiyorsanız da her 2 fincan gül yaprağına 1 yemek kaşığı orris kökü (süsen kökü olarak da bilinir) tozu ekleyin.

10. Kendinizi Baştan Çıkarın, Beni Baştan Çıkarın

Güllerin afrodizyak olduğu bir sır değildir. Gerçekten de gül yaprağı çayı, hem erkek hem de dişi üreme sistemlerini güçlendirmeye yardımcı olur. Erkeklerde sperm hareketliliğini hızlandırarak doğurganlığa etkisi olur. Kadınlarda, güllerdeki biyoflavonoidler östrojen üretimine yardımcıdır. Ve güllerdeki fitosteroller, her iki cinsiyetin de hormonlarını dengelemesine yardımcı olur. Bir fincan gül çayını yudumlayarak bu aşk hareketinden biraz yararlanabilirsiniz (gül çayı yapmayı öğrenmek için madde 4’e bakınız). Bunun yanı sıra; bir dahaki sefere pirinç, kinoa, mısır veya diğer favori tahıllarınızı pişirdiğinizde su yerine gül çayı kullanmayı da deneyebilirsiniz.

 

Kaynak:http://growyourowngroceries.org/12-uses-for-rose-petals-from-the-kitchen-to-the-boudoir/