Mutluluk çok eski ve eğlenceli bir şey. Hepimiz onu istiyoruz ancak nasıl alabileceğimizi nadiren biliyoruz. Pek çoğu onu yaşam amacı olarak adlandırıyor ve yaşamın mutsuz olmak için çok kısa olduğunu söylüyor. Her ikisine de katılıyorum ancak bu herkes için o kadar kolay değil.

Pek çok kişi “bunu yap, şunu yap” veya “seni mutlu eden şeyi yap” der. Bu yorumların her biri doğru ve bize yardımcı olmak istedikleri kesin. Ancak en sonunda daha fazla kafa karışılığına sebep olurlar. Yaşam gerçekten ne hakkında? Beni mutlu eden şeyler ne? Mutluluk aslında tam olarak nedir?

Hepsinden de kötüsü, okulda mutluluğu çalışma seçeneği hiç olmadı. Mutluluğun ne olduğunu bize hiç kimse öğretmedi. Kimse daha mutlu olmak için ne yapılması gerektiğine dair bir ders vermedi.

Bu nedenle mutluluk ve insan memnuniyeti bilimi olarak bilinen pozitif psikoloji dikkate değer bir şey. Böylece mutluluğun ne olduğu ve ona ulaşmanın yolları hakkında bir şeyler ortaya çıkmaya başladı.

1- Mutluluğun aslında ne olduğunu ve olmadığını öğrenin.

Sizi mutlu olmaktan alıkoyacak ve başka bir şeye imkan vermeyecek pek çok mutluluk miti var. Pozitif psikolojiye aşina olun ve böylece mutluluk yolculuğunda bilimsel bir temel edinin. Bunu bir kitap, online kurs veya bir uzman ile sohbetinizle yapabilirsiniz.

2- Size özel mutluluğu keşfedin.

Pek çok şeyde olduğu gibi mutlulukta da herkese uyacak tek bir seçenek yok. Yani size mutlu ve memnun hissettirecek şeyleri kendiniz keşfetmeli ve anlamalısınız. Değerlerinize, güçlü yanlarınıza ve hedefinize bağlanarak mutluluk yolculuğunuz için güçlü bir temel elde edin. Sonrasında onların yaşamınızla dengede oldukları bir yaşam yaratmalarına imkan tanıyın.

3- Bakış açınızı pozitif hale getirin.

Mutluluğunuzun büyük bir kısmı kafanızda olan bitenler ve dünyayı algılama biçiminizden kaynaklanır. Bu yüzden pozitif bir bakış açısı çok önemli. Ancak Polyanna mıyız demeden önce bir şeyi açıklamakta yarar var: pozitif olmak tüm negatif şeyleri gözardı etmek veya dışarıda bırakmak anlamına gelmiyor. Bunun yerine, karşılaştığınız problemlere karşı yeteneklerinizin gücüne inanmanız lazım. Yani kendi hisleriniz hakkında dürüst olmanız ve tekrar iyi hissedeceğinizi bilmeniz önemli. Temel olarak her şey bakış açınız ile ilgili.

4- İlişkilerinizi düzenleyin.

İnsanlar olarak diğer insanlara sadece hayatta kalmak için değil, aynı zamanda gelişmek için ihtiyaç duyuyoruz. Sevdiklerinizle çevrelendiğiniz zaman mutlu olursunuz. Bu yüzden sevdiğiniz insanlar ile güçlü, anlamlı ilişkiler oluşturmak ve sürdürmek gerekiyor.

5- Bedeninizi kullanın.

Sıklıkla tek bir mekanda, bir konumda kalırız ve bunu fark etmeden üç saatten bile daha fazla sabit kaldığımız olur. İnsan vücudu tüm gün masa başında oturmak için değildir ve bu nedenle kalktığınızda, esnediğinizden ve düzenli olarak bir çeşit hareketlilik içinde olduğunuzdan emin olmalısınız.

Bedeniniz zihninizi sandığınızdan daha çok etkiler ve beden yorgun, düşük modda ve miskin hissediyorsa, zihninizin de başka şekilde düşünmesi imkansız olur. Bu nedenle gün içerisinde hareket etmek ve günlük olarak egzersizler yapmak mutluluğunuza etki edecektir. Ayrıca sarılma ve gülümseme gibi bedeninizin modunu yukarı kaldıracak akıllı yöntemler de düşünün.

6- Sakinleşecek anlar yaratın.

Eğer yaşamınız bir noktadan diğerine sürekli hareket halindeyse, mutluluğunuzun size yetişmesi zor olur. Biraz yavaşlamaya, sadece varolmaya vakit ayırın. Böylece kendinizle daha iyi bağ kurabilir ve haftalardır kafanızı kurcalayan sorulara yaratıcı, açık cevaplar alabilirsiniz.

Kısacası, yaşamınıza mutluluğu getirebilecek ve pek de zor olmayan yapılabilecek çok şey var. Elbette zihin yapısını değiştirmek gibi bazı şeyler vakit alıyor ancak doğru çabayı sarfederseniz bu bir alışkanlık haline gelir ve size yaşamınızın geri kalanı boyunca güç verir.

Sonunda, insan olduğunuzu unutmayın. Eğer yeterince uzun süre yavaşlarsanız, mutluluğun orada size geldiğini fark edebilirsiniz.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr