Muz

(1 gr)
muz kaç kaloridir?
1
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 22.84 0.23
Protein (g) 1.09 0.01
Yağ (g) 0.33 0.00
Lif (g) 2.6 0.03
Kolesterol (mg) 0 0.00
Sodyum (mg) 1 0.01
Potasyum (mg) 358 3.58
Kalsiyum (mg) 5 0.05
Vitamin A (iu) 64 0.64
Vitamin C (mg) 8.7 0.09
Demir 0.26 0.00

Tropikal ve lezzetli bir besin olan muz en sık tüketilen meyvelerden birdir ve bunun sebebi de dünyanın hemen hemen her bölgesinde kolaylıkla yetiştirilebiliyor olmasıdır. Yüksek besin değeri ile sağlığınıza sağlık katarken gün içerisinde size enerji vermeyi de ihmal etmiyor! Üstelik lif içeriği ile de sindiriminize de katkı sağlıyor ve uzun süre tok kalmanıza yardımcı oluyor. Peki muzun besin değeri nedir, faydaları nelerdir, diyet yaparken muz tüketilir mi gibi sorularınızın cevaplarını merak ediyorsanız gelin şimdi hep beraber inceleyelim.

İşte muz hakkında bilgiler…

Muzun Faydaları Nelerdir?

 Çok fazla vitamin ve mineral içeren muzun beden için faydası oldukça yüksektir.

Bildiğiniz gibi sindirim sisteminizin olmazsa olmazı liftir. Yüksek lif içerikli bir gıda tüketmeniz hem midenizde hem de bağırsaklarınızda faydalı etki göstermektedir. Muz ise bu besinlerden biridir. Özellikle bağırsaktaki kabızlık gibi sorunları önleyeme yardımcı olmaktadır.

Muzun içeriğindeki yüksek orandaki potasyum bedeninizdeki ani krampları, kas kasılmalarını önlemeye yardımcı olurken aynı zamanda yüksek tansiyonunuzun ve kalp fonksiyonlarınız da düzenlenmesini sağlar.

Temel vitamin ve mineralleri içerdiğinden dolayı gün içerisinde daha enerjik olmanıza yardımcı olur.

Antioksidan içeriği ile serbest radikallerle savaşarak bağışıklık sisteminizin güçlenmesine katkı sağlar.

Serotonin seviyenizin artmasına yardımcı olarak mutluluk düzeyinizi arttırır. Bu sayede depresyon gibi psikolojik sorunların önüne geçmenize yardımcı olur.

Saç sağlığınızı korumanıza da yardımcı olur. Özellikle saç kırılmalarınızı ve cansızlığı önleyen muhteşem bir besindir.

muz kaç kaloridir?

Muzun Besin Değeri Nedir?

 Farklı olgunluklarda olan muzun 100 gramı ortalama olarak 90 kcal ‘dir. Bunun %93’ü karbonhidrat, %4’ü protein ve %3’ü ise yağ olarak belirtilebilir. 100 gram muz ise küçük boy bir muz olarak kabul edilir.

100 gram muzun besin değeri ise;

Karbonhidrat (g) 22.84

Protein (g) 1.09

Yağ (g) 0.33

Lif (g) 2.6

Kolesterol (mg) 0

Sodyum (mg) 1

Potasyum (mg) 358

Kalsiyum (mg) 5

Magnezyum (mg) 27

Selenyum (mikrogram) 1

Vitamin A (iu) 64

Vitamin C (mg) 8.7

Demir 0,26 mg olarak belirtilebilir.

 

Diyette Muz Yenir mi?

 Muz şeker oranı oldukça yüksek olan bir meyvedir. Fakat panik yok! Bedenin doğal şekere de ihtiyacı vardır. Eğer ölçülü bir şekilde bilinçli olarak muz tüketirseniz diyette kilo alımına neden olmaz. Aksine yüksek lif içeriği ile sindirimi hızlandırır ve sizi uzun süre tok tutar. Önemli olan akşam yemeğinden sonra asla tüketmemeniz gerektiğidir. Ara öğününüzde sade kahvenizin yanında küçük boy bir adet muz yemenizde kilo olarak herhangi bir sorun yoktur. Unutmayın olgunlaşmamış muz şeker içeriği en düşük, lif ve prebiyotik içeriği ise en yüksek olan muzdur. Olgunlaşmış bir muz ise yüksek şeker ve minimum lif demektir. Muz seçiminizi de bu durumu dikkate alarak yapmanızda fayda var diyorum.

Kurutulmuş Muz Nedir Faydaları Nelerdir?

 Taze muz bazı özel yöntemler yardımı ile kurutulabilir. Bunlar ya güneşte ya da fırında kurutma yöntemidir. Güneşte dilimlenmiş taze muzun kurutulma süresi 15 gün iken, fırınlama yönteminde ise 70 derecede 8 saat boyunca renkleri koyulana kadar kurutabilirsiniz. Gelelim kurutulmuş muzun faydalarına…

Muz kurusu, mide ve bağırsak sorunlarına son derece etkilidir. İdrar söktürücü özelliği ile böbrek sorunlarına olumlu etki gösterir. İçeriğindeki antioksidanları ile de damar tıkanıklığını azaltır. Üstelik kurutma sırasında protein içeriği de artmaktadır.

 

Sporcular Neden Muz Tüketir?

Mükemmel mineral ve kolay sindirilen karbonhidrat içerdiğinden dolayı sporcuların vazgeçilmez meyvesidir.

Yüksek potasyum içeriği ile egzersize bağlı kas kramplarını ve ağrıları azaltmaya yardımcı olur. Bu nedenle egzersiz için çok faydalı bir meyvedir.

 

Muzun Zararları Nelerdir?

Muz genel anlamada yararlı bir meyvedir fakat fazla tüketirseniz bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunların başında da hiperkalemi sorunu gelmektedir. Hiperkalemi nedir derseniz; bedende fazla potasyum birikmesidir. Bu da kalp atışı sorunlarına, kas güçsüzlüğüne ve hatta geçici felce yol açar. Bu nedenle fazla ölçüde tüketmemeye kesinlikle dikkat etmelisiniz.

Muz Nasıl Saklanır? 

Eğer taze aldığınız muzları hemen tüketmeyecekseniz buzdolabında saklamanızda fayda var. Smoothie sevenlerdenseniz muzları derin dondurucu da muhafaza edebilirsiniz. Böylece hem çürümesini önlemiş olacaksınız hem de sadece gerektiğinde tüketmiş olacaksınız. Derin dondurucu için kabuklarından ayırıp ister dilimleyerek isterseniz de bütün halinde kilitli poşetler içerisinde saklayabilirsiniz.

89

Muzlu Sağlıklı Tarifler 

  1. Dondurulmuş Çikolatalı Muz

Sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirenlerin sağlıklı atıştırmalıklara ihtiyaç duyarlar. Muzlu tarifler ise olmazsa olmazlardandır. Yüksek besin içeriği ile tariflerinize ekstra sağlık katacak diyor ilk tarifi paylaşıyorum! işte dondurulmuş çikolatalı muz…

Gerekli malzemeler;

5 adet olgunlaşmış muz

2 su bardağı bitter çikolata

2 yemek kaşığı ezilmiş şeklide kuruyemiş (isteğe göre badem, antep fıstığı veya fındık olabilir)

2 yemek kaşığı kuru hindistan cevizi tozu

2 yemek kaşığı doğranmış kuru meyve

Yapılışı;

Kabuklarını soyduğunuz muzları ortadan ikiye kesin ve her birine dondurma çubuklarını batırın. Bu şekilde 2 saat kadar buzlukta bekletin. O sırada bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Buzluktan çıkarttığınız muzların hepsini erittiğiniz çikolataya batırın. Üzerlerine dileğiniz şekilde ve istediğiniz miktarda kurutulmuş meyveleri, kuruyemişleri veya hindistan cevizlerini serpiştirin. Eritilmiş çikolata çok çabuk donacağından dolayı biraz hızlı yapmanızda fayda var. Sonrasında tekrar buzluğa atın ve servis yapacağınız vakitte çıkartıp tüketebilirsiniz…

  1. Fıstık Ezmeli ve Muzlu Lokmalar

Yapımı çok kolay ve oldukça lezzetli bir tarif. Eğer fıstık ezmesi sevenlerdenseniz bu tarife bayılacaksınız diyorum.  Bir de bitter çikolata ile birleştirdiğinizde enfes bir tat sizi bekliyor olacak!

Gerekli malzemeler;

3 adet olgunlaşmış muz

Yarım su bardağı fıstık ezmesi (şekersiz olanı tercih etmenizde fayda var)

Yarım su bardağı bitter çikolata parçaları

1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı

 

Yapılışı;

Muzları kabuklarından ayırıp küçük yuvarlak dilimler haline getirin. Bir tepsiye dizip üzerine fıstık ezmesini sürüp tekrar bir dilim daha muz ekleyin ve 1 saat dondurucuda bekletin. O esnada bitter çikolata ve hindistan cevizi yağını benmari usulü eritin. Dondurduğunuz muz lokmalarının yarısını bu çikolataya batırın. En son tekrar buzluğa atın ve 15-20 dakika kadar bekletin. Artık yemeye hazır…

  1. Muzlu Smoothie

Smoothie severlerin hayır diyemeyeceği bir lezzet! Üstelik sizi uzun süre tok tutacak. Hem yapımı çok kolay hem de sağlıklı… Eğer şeker sorununuz yok ise gönül rahatlığı ile içebilirsiniz.

Gerekli malzemeler;

2 adet muz

1 tatlı kaşığı bal

1.5 bardak soğuk süt

1 çay bardağı kadar yoğurt

Tarçın

Yapılışı ise;

 Muzun kabuklarını soyup blendera koyun. Üzerine bal, yoğurt, süt ve tarçını ilave edin. Önce düşük sonra da yüksek ayarda blenderı çalıştırın. Ve muzlu smoothie hazır…Dilediğiniz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun…

Sağlıkla kalın…

 Yüksek Gıda Mühendisi

 Merve Karataşlı