Narkolepsi, dilimizde uyku hastalığı olarak da adlandırılan bir kronik uyku bozukluğu ve günlük yaşantının sürekliliğini ciddi anlamda bozabiliyor. Narkolepsi sahibi bireyler, uzun sürelerle ayık kalmakta çok zorlanıyorlar ve araç sürerken, sınav yaparken, iş toplantılarında, yemek yaparken ve hatta bir spor yaparken bile uyuya kalabiliyorlar.

Katapleksi olarak adlandırılan bir nörolojik bozuklukla genelde birlikte seyreden narkolepsi, bu nedenle uykululuk haline ek olarak çeşitli duygusal uyaranlar sonucunda kaslarda gerçekleşen zayıflama ve paralizle de kendisini gösteriyor. Bir şeye gülen bir insan, bir anda yüzünü ve kaslarını hareket ettiremez hale gelebiliyor, bunun ardından bir kaç dakika sonra serbest hale geliyor ancak anında uykuya dalabiliyor.

Narkolepsi Belirtileri

Bu nörolojik bozukluk herkesi farklı şekilde etkilemektedir. Hastalığa sahip olan herkes aşağıdaki belirtileri göstermeyebilir.

• Gündüz vakti aşırı uykululuk
• Karabasan gelmesi
• Uykuya dalarken görülen halüsinasyonlardaki gerçeklik
• Horlama
• Bacaklarda istemsiz hareketler, rahatsız bacak sendromu
• Zihinde buğulanma, zayıf hafıza, konsantrasyon bozukluğu ve düşük bilişsel fonksiyonlar
• Fiziksel enerji yoksunluğu
• Kötü uyku kalitesi ve uykusuzluk
• Ani kas zayıflığı

Çocuklarda ise ek olarak şu belirtiler de ortaya çıkabilirler:

• Sinirlilik
• Hiperaktivite
• Dilin dışarı çıkması
• Yarı kapalı gözler
• Dengesiz yürüme

Narkolepsi Sebepleri ve Risk Faktörleri

• Beyinde düşük miktarda hipokretin.
• Genetik aktarım.
• Kanda yetersiz histamin oranı.
• Tümör, inme ve travma kaynaklı beyin yaralanmaları.
• Ağır metallere, böcek ilaçlarına ve dumana aşırı maruz kalma.
• Römatoid artrit, lupus ve çölyak gibi otoimmün hastalıklar.
• Kadın olmak erkeklere göre riski arttırmaktadır.
• H1N1 virüsüne maruz kalmış olmak.
• D vitamini eksikliği.

Narkolepsi İçin 9 Doğal Tedavi Yöntemi

Doğal Uyku Döngünüzü Benimseyin

Narkolepsi sahibi olanlar için gündüz saatlerinde uyanık kalmak çok zordur. Ancak uykunuzun geldiği doğal süreci gözlemleyerek ve arada bir kendinize uyuyacak aralıklar yaratarak herhangi bir işin ortasında uyuma riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Zira kısa kestirmeler yapmak, uyku ihtiyacınızın bir ila üç saat arasında ortadan kalmasını sağlayacaktır.

Bu rahatsızlık tedavi edilebilir olmadığından dolayı uyku döngünüzü anlamanız ve ona bir şekilde adapte olmanız büyük önem kazanıyor. Örneğin çalışan yetişkinler, öğle yemeği arasında bir uyku çekebilir, yahut işten çıkmadan hemen önce de biraz kestirebilirler. Hatta evden çalışmanıza izin verecek bir şirket de oldukça değerli olacaktır.

Çocuklarda ise bu rahatsızlık ciddi zorluklara sebep olabilir ve sınıfta uyuma, hatta yemek sırasında uyuma gibi durumlar diğer çocukların onun üzerine gelmesini sağlayabilir. Bazı öğretmenler ise rahatsızlığın doğasını anlamakta zorlanabilirler. Bu nedenle öğretmenleri de eğitmeniz gerekebilir.

D Vitamini

Bir çalışmada, D vitamini eksikliğinin narkolepsi ve katapleksi rahatsızlığı ile yakından bağlantılı olduğu görülmüştür. Zaten D vitamini eksikliğinin en önemli işaretlerinden bir tanesi de yorgunluk ve ağrılardır. Dolayısıyla D-3 vitamini almanızı sağlayacak bir besin desteği, semptomların azaltılması konusunda fayda sağlayabilir.

D vitaminini yemeklerden ve desteklerden almanın yanısıra, doğrudan güneş ışığına maruz kalmak da önemli. Zira her gün 10-15 dakika doğrudan güneş ışığına maruz kalmak D vitamini konusunda size fayda sağlayacaktır.

5-HTP

Tarım Bakanlığı tarafından denetlenen 5-HTP besin destekleri, gündüz vakti gelen uyku halini ciddi anlamda azaltabiliyor ve gece uykusunu da iyileştirebiliyor. Ancak aşırı dozda 5-HTP kullanımının yan etkileri olabileceğini unutmamalısınız. Ayrıca çocuklara ve hamile kadınlara kesinlikle verilmemeli. Kullanmadan önce doktorunuza danışmanız yerinde olacaktır.

Spor

Her gün 20 dakikalık orta düzey bir spor aktivitesi, depresyon, zihinde bulanma ve kötü uyku kalitesi gibi problemlerin üzerinden gelmenize yardımcı olabilir. Ancak uykuya dalmanız halinde yaralanmanıza sebep olabilecek spor tiplerinden de uzak durmalısınız. Spor esnasında yanınızda birinin olması bu ihtimalleri azaltacaktır.

Yürüme, pilates ve yoga iyi seçeneklerdir ve hem çocuklar hem de yetişkinler bunları yapabilirler. Yoga kaygıları azaltırken odaklanmayı, bilişsel kabiliyetleri, esnekliği ve gücü de arttırır.

Omega-3 Yağları

Omega-3 yağlarının tüketiminin çocuklarda ve ergenlerde narkolepsi hususunda fayda sağladığını gösteren araştırmalar mevcut ve bunun yanında omega-3 yağları ile bilişsel fonksiyonlarda da iyileşme sağlanabiliyor. Besin destekleri yerine omega-3 bakımından zengin deniz ürünlerini, keten tohumlarını, cevizi ve diğer süt ürünlerini tüketmek mantıklı görünmektedir.

Konuşma Terapisi ve Destek Grupları

Narkolepsi ömür boyu devam eden bir rahatsızlık ve bunun yanında kaygılara, depresyona ve halüsinasyonlara sebep olabiliyor. Bununla baş etmenizi sağlayacak mekanizmaları öğrenmek, kızgınlıklarınızı tartışmak ve diğerleriyle korkularınızı paylaşmak, oldukça yardımcı olabilir.
Özellikle çocuklar ve ergenlik çağındaki bireyler depresyona ve kaygılara daha meyilliler ve bu nedenle konuşma terapileri ve destek gruplarından fayda görebiliyorlar.

Sağlıklı Beslenme

Karbonhidratlar bakımından düşük bir beslenme düzeni, semptomların iyileşmesini sağlayabilir. Bunun için öncelikle besinlere karşı hassasiyetleri tespit etmek ve negatif reaksiyon veren gıdaları beslenmeden çıkartmak gerekiyor. Pek çok kişide tahıl, süt ürünleri, mısır, çikolata ve soyaya karşı alerjiler mevcut oluyor. Bu durumda olanlar için şekerden, alkolden ve kafeinden de kaçınmak gerekli çünkü enerjinin inip çıkması semptomları daha kötü hale getirebilir.

Yapılan araştırmalar, obezitenin narkolepsi sahibi olan gençlerin yarısını etkilediğini gösteriyor. Obez çocuklarda uyku kalitesi düşüyor, uyku apnesi artıyor, daha yorgun olunuyor ve okulu daha fazla aksatıyorlar.

B12 Vitamini

Hafızayı, ruh halini ve enerjiyi iyileştirmek için B12 bakımından zengin gıdaları ve besin desteklerini tüketmek gerekiyor. Özellikle dana ciğerinin B12 bakımından zengin olduğunu belirtmek gerekiyor.

Hayat Tarzı Terapileri

Sağlıklı bir beslenmeye ek olarak spor yapmak, akupunktur, aromaterapi ve masaj, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde rahatsızlığın hafiflemesini sağlayabilir. Zira bu uygulamalar stresi azaltıyor, uyku kalitesini arttırıyor, kaygıları ve depresyonu azaltıyorlar.