Büyüklük duygusu ve kişinin kendine olan odağının yükselmesi narsizmin temel bileşenlerinden bir tanesidir. Narsist bireylerin kendilerini görme şekilleri, diğer insanları gördükleri hali de yansıtmaktadır. Kendilerini başkalarından üstün görebilmek için diğer herkesin kendilerinin altlarında görmek zorundalar. Bir iş arkadaşınızın devamlı olarak kendisinden ve ailesinden bahsettiğini, sizin yaşamınıza ilgi göstermediğini ve vaktinin büyük kısmını masasındaki ayna karşısında geçirdiğini düşünün. Bu narsistik davranışlar bu kişinin ofisteki kişisel alanının desteğiyle desteklenmektedirler. Masada bulunan etkileyici fotoğraflar sayesinde sizin onun başarılarını görmezden gelmenize engel olabilir çünkü bunlar her daim görünür konumlardadırlar. Dikkati kendine çekme yönündeki eğilim, ofisteki şahsi alanının da başkalarından üstün görünme ihtiyacı içerisinde olmasına sebep olur.

Narsist bireylerin kendi algılarını yukarı taşıma istekleri her zaman sosyal durumlarını yükseltme amacı içerisinde oldukları anlamına da gelmez. Büyük Britanya’daki Roehampton Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çalışmalarda, narsist bireylerin statü ihtiyacının başkalarından gelecek pozitif saygının ötesinde olduğu görülmüştür. Araştırma ekibi, pek çok insanın sosyometer teoriye göre hareket ettiğini, yani sosyal olarak dahil olma ihtiyacına sahip olduklarını belirtmektedir. Ancak narsist bireyler ise başkaları tarafından onaylanmaya değil, statü sahibi olmaya ihtiyaç duyuyorlar. Bu nedenle sevilmek ve takdir edilmekten ziyade, saygı duyulmak ve takdir edilmek istiyorlar. İlla ki bir grubun parçası olma ihtiyacı hissetmiyorlar.

Özsaygı genelde kişinin kendine dair pozitif ve negatif tavrı olarak tanımlanıyor. Yüksek özsaygıya sahip olan bireyler değerli hissediyorlar ancak illa ki kendilerini başkalarından üstün görmüyorlar. Narsist bireyler ise daha fazla bu ihtiyaca sahipler ve bunlar arasında yetkilendirme, başkalarını kullanma, eleştirilere aşırı hassasiyet bulunuyor.

Narsist bireylerde özsaygı, statüyü düzenleyen bir faktör ve sosyal statünün takip edilmesini sağlarken statüyü optimize eden davranışları etkiliyor. Pahalı tasarımcıların marka ürünlerini giymek zorunda hisseden insanları düşünün. Bu logolu ürünlerin güzel olmaları veya paralarını hak edip etmemeleri aslında bu insanların umrunda değildir. Narsist bireyler bu yöntemle başkalarının onların zenginliğinin farkına varmalarını isterler.

Yapılan bir dizi incelemede, İngiliz araştırmacılar iki farklı yetişkin gruba kabul görme ve statü konusunda iki anket uygulamışlar. Araştırmacıların tahmin ettikleri gibi özsaygıya değer veren bireylerde ölçümlerde hem kabul görme hem de statü puanları alınmış. Narsist bireylerin ise statü ihtiyacına göre hareket ettikleri görülmüştür. Araştırma ekibi daha sonra okul hayatına devam eden genç bireyler üzerinde araştırma gerçekleştirmiş.

Devam eden iki deneysel çalışmada, katılımcılar anketleri normal şekilde doldurmuşlar ancak bu defa anket sonuçlarının tam tersi kendilerine bildirilerek manipülasyon yapılmış. Elde edilen sonuçlarda, narsist bireylerin tekrar sosyal kabul görmeden ziyade statüye odaklandıkları görülmüştür. Yüksek düzeyde narsizme sahip olan bireylerin toplum tarafından kabul görecekleri belirtildiğinde onlardan ciddi tepkiler alamamışlar. Dolayısıyla bu noktada narsist bireylerin toplum tarafından kabul edilmeyi pek de umursamadıkları, bunu kendileri için önemli görmedikleri tespit edilmiştir. Bu bireyler saygı ve takdir aldıkları sürece sosyal olarak dahil olmaya pek ilgi göstermiyorlar ve özsaygıları da bundan etkilenmiyor.

Bunun sonucunda, narsist bireylerin sosyal ilişkiler anlamında diğer bireylerden daha farklı bir düzlemde yer aldıkları söylenebilir.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr