Öfke yönetimi sağlığınız ve ilişkileriniz için çok önemli. Kontrolden çıktığı zaman öfke hasara sebep olabiliyor. Sağlıklı ifade edilmesinin neden önemli olduğunu öğrenin.
Öfkenin kendisi bir problem değil, onu nasıl yönettiğiniz önemli. Öfkenin doğasını, onu nasıl yönetebileceğinizi ve öfkesi kontrolünden çıkmış birisiyle karşılaştığınızda ne yapacağınızı düşünün.

Öfke Nedir?

Öfke algılanan tehditlere karşı doğal bir tepki. Bedenin adrenalin salgılamasına, kasların sıkılaşmasına, kalp ritminin ve tansiyonun artmasına sebep oluyor. Algılarınız daha keskin olabilir, yüzünüz ve elleriniz kızarabilir.

Ancak öfke onu sağlıklı şekilde yönetemediğiniz zaman bir problem haline gelmeye başlar.

Yani Öfkeli Hissetmek Kötü Değil mi?

Öfkeli olmak her zaman kötü değil. Kaygılarınızı paylaşmanıza yardımcı olabilir. Başkalarının sizin üzerinizden geçmelerine engel olur. Pozitif bir şey yapmanız için sizi motive edebilir. Anahtar nokta, öfkeyi sağlıklı bir şekilde yönetebilmek.

İnsanların Öfkelenmesinin Sebebi Nedir?

Öfke için pek çok tetikleyici var, bunlar arasında sabrın sonuna gelmek, gösterdiğiniz çabaların ve tercihlerinizin onaylanmadığını hissetmek ve adaletsizlik de var. Diğer öfke sebepleri arasında travmatik ve sinirlendirici olaylar yaşamak, kişisel problemler hakkında endişelenmek bulunuyor.

Sizin de size özel öfke tetikleyicileriniz var. Bunlar kendinizden, diğerlerinden ve çevrenizdeki dünyadan beklemenizin öğretildiği şeyler. Kişisel geçmişiniz de öfkeye verdiğiniz reaksiyonu besler. Örneğin, öfkeyi doğru şekilde ifade etmeniz öğretilmediyse, hayal kırıklığınız artar ve sizi perişan edebilr veya öfke patlaması ile patlayana kadar birikebilir.

Genetik yolla geçen eğilimler, beyin kimyası ve altta yatan tıbbi rahatsızlıklar da sinir patlaması yaşama eğiliminizde rol oynar.

Öfkeyi Yönetmenin En İyi Yolu Nedir?

Öfkeli olduğunuzda hislerinizi şöyle yönetebilirsiniz:

• İfade: Bu öfkenizi aktarma işidir. İfade mantıklı bir tartışmadan şiddet dolu patlamalara kadar çeşitli şekillerde olabilir.
• Bastırma: Bu ise öfkenizi içinizde tutma ve onu daha yapıcı bir davranışa dönüştürme çabasıdır. Ancak öfkeyi bastırmak içinizde onu kendinize çevirmenize veya öfkenizi pasif agresif davranışlar ile ifade etmenize sebep olabilir.
• Sakinleşme: Dış davranışınızı kontrol ettiğinizde ve kendinizi içten sakinleştirerek duygularınızın ortadan kalkmasını sağladığınızda olur.

İdeal olarak yapıcı ifadeyi tercih etmelisiniz – yani başkalarını incitmeden ve kontrol etmeye çalışmadan kaygılarınızı ve ihtiyaçlarınızı temiz ve direkt ifade etme.

Öfke Sağlığınıza Zarar Verebilir mi?

Bazı araştırmalar öfkeyi uygunsuz şekilde ifade etmenin – örneğin öfkeyi bastırmak – sağlığa zararlı olabileceğini gösteriyorlar.

Öfkeyi bastırmak kronik ağrıları daha kötü hale getirirken, onu ifade etmek ağrıları azaltır.

Öfke ve düşmanlığın kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, peptik ülser ve inme ile de bağlantılı olduğunu gösteren kanıtlar var.

Ne Zaman Profesyonel Yardım Gerekir?

Öfkeyi kontrol etmek herkes için zaman zaman bir zorluk haline gelir. Eğer öfkeniz kontrolden çıkıyorsa, pişman olacağınız şeyler yapmanıza sebep oluyorsa, çevrenizdekilere zarar veriyorsa ve kişisel ilişkilerinizi etkiliyorsa bir profesyonel yardım almayı düşünün.