Hayattaki en can sıkıcı şeylerden biri, sivilcelerin yalnızca ergenlik dönemine ait bir şey olmayabileceğini deneyimlemektir. Ne yazık ki, “yetişkin aknesi” diye bir gerçek var. Ve bu, özellikle kadınların erkeklerden daha sık etkilendiği şeylerden biri…

Bununla birlikte, 20’li yaşların sonları, 30’lu, 40’lı ve hatta 50’li yaşlarınızda sivilce olması düşündüğünüzden daha yaygındır. Bazı kişiler, ergenlikte hiç sivilce çıkarmasa bile yetişkinlikte sivilce çıkarabilir. Bunun adı, sizin de bildiğiniz gibi “yetişkin aknesi”dir.

Yetişkin aknesi nedir?

Aknenin, ergenlik bittikten sonra bitmesi gerekmez miydi? İdeal dünyada belki evet. Gerçek şu ki, yetişkin aknesinin gelişmesinin pek çok nedeni olabilir. Ancak, özellikle hormonlar ve genetik, yetişkin aknesinin en önemli iki nedenidir.

Temelde, yetişkin sivilcelerine neden olan şeyler; aşırı cilt yağı ve bakterilerdir. Hamilelik ve adet düzensizliği ve tüylenme problemine de neden olan PCOS yani polikistik over hastalığı da hormonal hr değişimlere neden olarak cildin aşırı yağlanmasını tetikleyebilir. Ayrıca, sigara içen kadınlar da sivilceye daha yatkın olarak gösterilmektedir. Peki, yetişkin aknesi neden olur ve nasıl tedavi edilebilir?

Kistik akne ve diğer akne problemleri

kistik akne
kistik akne

Kistik ve derin sivilceler, hem ağrılı hem de fiziksel ve psikolojik olarak rahatsız edici olabilir. Kıl köklerinin cilt yüzeyinin derinliklerinde tıkanması durumunda, kistik akneler görülebilir. Kistik aknelerin tedavisi için antibiyotikler, retinol içeren  ağız yolu ile alınan haplar ve topikal ilaçlar  reçete edilir.  Ancak, ne olursa olsun kistik akneyi sıkmamak ve dokunmamak önemlidir. Bu, hem sorunu kötüleştirebilir hem de akne izlerine neden olabilir. Kistik akne dışında kişide

  • Siyah ( açık komedonlar) ve beyaz ( kapalı komedonlar) noktalar
  • Papüller
  • Püstüller de bulunabilir

Bir dermatolog, akne probleminiz ve bireysel cilt ihtiyaçlarınız için en doğru tedavi planını geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Akne Nedeni 1: Hormonal Dalgalanmalar

adet ağrısı
Adet Sancılarını Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Hormon seviyelerindeki dalgalanmalar, gerçekten de yetişkin aknesi denince akla ilk gelen suçludur. Hormon seviyelerinizi bozan bir şey varsa, ilk belirtilerden biri genellikle aknedir. Sivilce sorununa yatkın olsanız da olmasanız da, hormon seviyelerinizde problem varsa; örneğin regl döneminde yüzünüzde sivilcelerin çıktığını fark edebilirsiniz.

Ancak sivilce, regl dönemi dışındaki hormonal sorunlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Örneğin, hamilelikte yaşanan hormonal dalgalanmalar nedeniyle, aniden sivilce çıkarmaya başladığınızı görebilirsiniz. Hamilelik ve akne arasındaki ilişkiyle ilgili iyi haber ise, doğumdan sonra muhtemelen kendiliğinden geçeceğidir. Yine de bunu bilmek, şu anda orada oldukları ve sinir bozucu göründükleri gerçeğini değiştirmez. Ancak, en azından muhtemelen geçici olduklarını bilirsiniz.

Belki de, 40’lı yaşlarınızda ve daha önce sivilce sorunu yaşamamış birisinizdir. Ancak, bir sabah uyandığınızda, sivilceler ile karşılaşmaya başlayabilirsiniz. Belki de, buradaki itici güç menopoz olabilir. Bu sinir bozucu yetişkin aknesi, düşündüğünüzden daha fazla kadını etkilemektedir.

Son olarak, kullandığınız doğum kontrol hapı ya da başka bir ilaç da hormonlarınızı etkiliyor olabilir. Doğum kontrol hapına başladı iseniz veya yeni bir doğum kontrol hapına geçtiyseniz  tüm bunlar cildinizin reaksiyon göstermesine neden olabilir.

Akne Nedeni 2: Genetik Faktörler

Akne, ailenizin size aktardığı şeylerden biri olabilir. Ailenizdeki diğer kişilerde de akne var mı? Ya da daha önceki yıllarda sivilce sorunu yaşadılar mı? Annenizde ya da ablanızda sivilce varsa, muhtemelen siz de bu sorunu yaşarsınız.

Genetikten bahsettiğimizde, bazı kadınların çok fazla sebum üretiminden kaynaklanan sivilceleri vardır. Bu sivilceler, regl döngüsünün neresinde olunduğuna bağlı olarak iyileşebilir veya kötüleşebilir. Bazı kadınlar, gözeneklerin tıkanmasına neden olan yavaş hücre döngüsüne sahip olabilir veya bazılarında bu iki faktörün bir kombinasyonu olabilir.

Akne Nedeni 3: Stres

Birçok insan, stresin sivilceye neden olabileceğini duyduğunda şaşırır. Ancak aslında bunun bilimsel bir açıklaması vardır. Stres altında olduğumuzda, vücudumuz androjen adı verilen hormonlar üretir ve bu hormonlar da ciltte yağlanmayı tetikler çünkü yağ bezlerinin daha çok çalışmasına sebep olur. Yağ üretimi fazlalaşınca üzerine birde akneye sebep olan bakteriler devreye girince mevcut yağ atılamaz,  yağ kanalları tıkanır, hem irinli irinsiz sivilceler, hem de açık ve kapalı komedonlar oluşur. Bu nedenle, çok stresliyseniz, tekrarlayan sivilcelerinizin kaynağı bu olabilir.

Akne Nedeni 4: Altta Yatan Hastalıklar

Nadir durumlarda, sivilce alevlenmelerinin nedeni, henüz teşhis edilmemiş altta yatan bir sağlık sorunu olabilir.

Bu nedenle; akneye neden olan hormonal dalgalanmalar, genetik faktörler veya yeni bir doğum kontrol hapına geçmek gibi belirgin bir neden yoksa, akne için değişken hormonlar, genetik veya yeni bir ilaç gibi hemen belirgin bir neden yoksa, her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için bir doktora görünmek isteyebilirsiniz. Sağlığınızla ilgili başka bir şey varsa ve bu çözülürse, muhtemelen cildiniz de eski haline dönecektir.

Çikolata, yetişkin aknesine neden olur mu?

Çikolata, şekerli atıştırmalıklar ve trans yağlar gibi glisemik indeksi yüksek gıdalar akneyi tetikler. Hazır paketli ürünlerden kaçınmak, hem genel sağlığınız hem de potansiyel sivilceleri önlemek açısından faydalıdır.

 

Yetişkin Aknesi Nasıl Tedavi Edilir?

Peki, yetişkin aknesi nasıl tedavi edilir? Hiçbir cilt bakım ürünü veya bakım rutini, herkes için aynı şekilde etkili değildir. Bir dermatoloğa muayene olmak ve bireysel ihtiyaçlarınıza göre uygulanacak bir tedavi planı, muhtemelen en iyi seçeneğiniz olacaktır.

Tipik olarak; glikolik asit ve salisilik asit içeren cilt bakım ürünleri kullanmak ve profesyonel- medikal cilt bakımı tedavileri etkilidir. Ayrıca, mikro iğneleme tedavileri ile de gerçekten şaşırtıcı sonuçlar görülebilir.

Akne ile mücadele eden cilt bakım ürünlerine gelince… Salisilik asit, glikolik asit gibi sivilce önleyici bileşenler tercih etmelisiniz. AHA’ların dışında; retinoller ve benzoil peroksit içeren cilt bakım ürünleri de önemlidir.

Aramanız gereken şey, sivilceye neden olan bakterileri temizleyen ve ardından cildinizi koruyucu bariyerler oluşturmaya, nemli kalmaya ve kolajen üretimini teşvik etmeye teşvik ederek cildinizi sağlıklı ve temiz tutan derin eksfoliyatörlerdir. Yalnız bu tedaviyi dermatoloğunuzun planlaması önemlidir. Çünkü vereceği ilaçlar ile kullandığınız ürünler cildinizde iritasyona sebep olabilir.

Doğum kontrol hapları yetişkin aknesini geçirir mi?

Doğum kontrol hapları, hormonal sivilcelerin kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Bu hapların içerdiği östrojen hormonu, androjen hormonundaki artışı kontrol edebilir. Androjen hormonu, ne yazık ki yağ bezlerini aşırı bir hıza sokmaktadır. Ancak, bazı hapların yetişkin aknesi sorununu daha da kötüleştirebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, hormonal hapları kullansanız bile, sivilce sorununuz için mutlaka bir dermatoloğa görünmeye ihtiyacınız olacaktır.

Karbonpeeling, BBL lazer , altın iğneli radyofrekans tedavileri

Bu tedavileri dermatoloğunuz mevcut tedaviler ile kombinlediği zaman tedaviniz daha hızlı sonuç verecektir. Üstelik kolajen tetikleme etkilerinden dolayı cilt kalitenizde de etki artışı göreceksiniz .

 

Akne tedavisinde önemli olan nokta komşunuzun, arkadaşınızın tedavisinin sizin için uygun olmadığıdır. Çünkü akne tedavisi kişiye özeldir. Bir dermatoloji uzmanı ile plan çıkarmak, sabırlı olmak tedaviden daha çabuk sonuç almanızı sağlayacaktır

 

Kaynaklar

Why Do I Have Adult Acne? https://mdbeautyclinic.ca/why-do-i-have-adult-acne/

Adult Acne: Popular Questions and Answers https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-adult-acne